Wonen 2023Wonen 2023

Hoe herken je een Narcist?

Wij van “Misbruik door Narcisme“, schrijven bewust over, hoe herken je een narcist? De meeste kenmerken bij de Narcist worden ook wel de “red flags” genoemd. Het zijn waarschuwingspunten. Dus LET OP! Je interne alarmbellen moeten nu echt gaan rinkelen. Probeer jezelf te beschermen, mocht je een van onderstaande kenmerken herkennen of een vermoeden hebben, dat je een relatie hebt met een narcist. Hou vanaf nu een logboek bij. om deze kenmerken te registreren. Om het moment dat je het zeker weet. zorg dat je het plan maakt om te vertrekken uit je leven. Zeg absoluut niets hierover tegen de narcist.

Narcisten zijn gevaarlijk en destructief. Ze worden erger door therapie en ze worden erger, naarmate ze ouder worden. Ook zijn er diverse soorten narcisten, met elk hun eigen spectrum aan kenmerken. Onderstaande kenmerken vallen onder de diverse soorten narcisten.

Hoe kom je erachter dat je te maken hebt met een Narcist?

Kenmerken van “de Narcist” het begint met ophemelen

Ophemelen oftewel “love bombing”

In de beginfase van je relatie wordt je op hun voetstuk geplaatst. De narcist geeft je zeer veel complimenten. Een narcist weet precies wat je wil horen. Je bent hier gevoelig voor. Dit heb je nog nooit meegemaakt. Je zit vaak in een mindere periode van je leven en je wordt eruit gepikt. De narcist weet je feilloos te vinden. Je hebt verdriet en opeens staat daar die charmante persoonlijkheid, je allerlei complimenten te geven. Het voelt goed! je krijgt het gevoel er te mogen zijn. Deze fase kan in sommige gevallen zelfs wel  jaren duren. Misschien wel 10 jaar.

Dit is allemaal schijn. een grote hypocriete schijnvertoning om je met je veel te goede eigenschappen in een relatie te kunnen zuigen en misbruiken!

Zeer afhankelijk van hun partner.

de narcist kan emotioneel en financieel afhankelijk zijn van de partner. de narcist zegt bijvoorbeeld, ik ben nooit iemand tegen gekomen die zo goed is als jij. Wat verdien je toch goed! Kan ik geld van je lenen? Ze nemen stellingen in en daardoor hemelen ze je op. ondertussen wordt de narcist steeds afhankelijker. de afhankelijkheid is nu steeds groter. Dit uit zich in extremere Jaloersheid en bezitterigheid! ze willen de controle. Het gaat de narcist om macht en controle. Ik heb je nodig! Ik ben niets zonder jou. jij bent mijn soul-mate. ondertussen blijven ze doorgaan met liegen. De volgende keer, doe ik dat wel. Als je nu naar huis komt, zeg ik wat er aan de hand is. Ik voel me zo slecht zonder jou, ik wil niet leven zonder jou. als je nu gaat pleeg ik zelfmoord! Hierdoor word je emotioneel meegezogen in haar verdriet. terug gezogen in de relatie! De narcist houd je emotioneel gevangen!

Een narcist zegt nooit sorry!

Er zijn meerdere redenen waarom ze nooit sorry zeggen. Waarom zou een narcist sorry zeggen, als ze zelf nooit fout zijn. Ze beschermen hiermee hun imago. Hoe de wereld de narcist ziet. De narcist kan niet fout zijn, want daarmee lijden ze gezichtsverlies. Het is een verlies van controle. Ze weten niet wat er gebeurt en daar kunnen de narcisten niet tegen, want zij zijn superieur! om dit beeld in stand te houden moeten ze goed kunnen liegen en manipuleren!

Is een ster in manipuleren

Narcisten zijn leugenaars! Narcisten liegen zelfs als het niet nodig is om te liegen. Er wordt vrijwel altijd gelogen en daarom noemen we de narcist een pathologische leugenaar. Het is ziekelijk!

Triangulation. Hiermee wordt een derde persoon opgehemeld om jou een slechter gevoel te geven. Je gaat twijfelen aan jezelf!.

Gas-lighting, hiermee laat de narcist je aan jezelf twijfelen doordat er direct gezegd wordt dat er iets mis is met JOU. Er wordt gezegd: Er is niets mis met mij, er is iets mis met JOU. Ik zou me maar eens laten onderzoeken!  Je krijgt hierdoor het gevoel dat er iets mis is met jou.

Verdeel en heerstechnieken worden gebruikt, door verschillende mensen, ieder afzonderlijk andere informatie te geven en ze tegen elkaar uit te laten spelen. Hierdoor ontstaat er verdeeldheid. Narcisten doen dit vooral tussen de kinderen onderling, of bij vrienden van jou als partner, bij collega’s.

Eenzijdige informatie verstrekking, wordt toegepast. alleen maar positieve dingen vertellen over de narcist zelf, zodat ze zichzelf positief kunnen profileren, maar aan de andere kant alleen maar negatieve dingen vertellen over hun (ex) partner of vader van de kinderen. negatieve elementen buiten proportioneel vergroten die gebeuren bij de ex-partner.

Neemt nooit verantwoordelijkheid!

De verantwoordelijkheid, zal bijna altijd op een ander worden afgeschoven. De partner in het geval van een relatie en als de relatie lang genoeg heeft geduurd de ex-partner. De narcist is nalatig en door deze nalatigheid, moet de ander actie ondernemen en verantwoordelijkheid dragen. Doe je niets, dan gebeurt er niets. Je kunt hierdoor zelfs schade oplopen. Financiële schade, maar ook catastrofale schade. Je kan uiteindelijk hierdoor op straat komen te staan, mochten jullie samen een koophuis hebben, want denk maar niet dat de narcist, dan ook maar iets bijdraagt. Niet financieel, maar ook niet in een andere vorm van ondersteuning. De tuin bijhouden of het huis schoonmaken voor bezichtigingen, dat mag jij doen. De hypotheek betalen is voor jou als ex-partner. Als je de verzekeringen niet betaalt of opzegt, dan is dat jouw probleem. De narcist heeft geen geld (ook al hebben ze geld genoeg) Je hoeft niets, maar dan ook helemaal niets te verwachten. Er is geen enkele bijdrage en ze laten alles. Ze nemen absoluut geen verantwoording.

Hebben geen empathisch vermogen

Zo gevoelig en charismatisch als de narcist leek in het begin van de relatie, zo gevoelloos is zij na een aantal jaren. Het wordt steeds erger. Je komt erachter dat het de narcist totaal niets interesseert. Hoe kom je erachter? inmiddels voelde je wel dat er iets mis zou zijn. Je bent een logboek bij gaan houden. Allerlei incidenten ben je gaan vastleggen en wat blijkt. Het is structureel. Hoe komt het dat de narcist geen empathisch vermogen heeft? Zij is alleen met zichzelf bezig. Voor de narcist is het een overlevingsmechanisme. Er is geen moreel besef. een narcist gaat over lijken. Het interesseert haar niet of de ex-partner, financiële problemen krijgt, of ontslagen wordt. Als zij maar genoeg geld heeft. Ze praten alleen maar negatief over jou, tegenover zelfs de kinderen, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen. een heel zware consequentie hiervan kan zijn, oudervervreemding bijvoorbeeld.

Vernederen en Beledigen

De Narcisten geven je het gevoel dat je minderwaardig bent! Of misschien zelfs wel niets! je krijgt allerlei emotionele beledigingen naar je hoofd geslingerd. Een narcist vernederd jou, om zichzelf beter te voelen. Het gaat ook hier weer om macht (power en control)

Kun je dan helemaal niets goed doen? Ben je doof of zo! Hoe vaak moet ik dat nu nog zeggen? etc. etc.

je begrijpt natuurlijk wel, dat bovengenoemde voorbeelden geen gezonde basis bieden voor een relatie. Het is eenrichtingsverkeer. Je relatie is niet gelijkwaardig, maar gebaseerd op voorwaardelijke liefde. Wat gebeurt er als je jezelf gesterkt voelt na een gesprek met een bekende van je? Inderdaad, je wordt gestraft en zwaar ook.

Je wordt zwaar gestraft

Narcisten voelen zich superieur. Ze staan boven iedereen. Een narcist breekt alle ongeschreven regels. Tijdens een scheiding zal de narcist veel erger worden en zelfs lak hebben aan de wet. Ze hebben lak aan gezag. Nul respect voor gemaakte afspraken. De narcist trekt vooral zijn eigen plan om jou te pakken. De ex-partner te straffen. Op alle mogelijke manieren wordt dit ten uitvoer gebracht. De narcist zal strategisch te werk gaan om dat af te pakken wat je lief hebt.

Wat wil de narcist? De narcist wil dat je alles kwijt raakt! Dat je geen geld, geen huis, geen kinderen en geen relatie meer hebt. Als IK jou niet mag hebben, dan maar niemand. Je moet boeten voor wat je me hebt aangedaan. Als je dacht dat je in jullie relatie problemen had met de narcist, dan staat de hel je te wachten, bij het verbreken van je relatie!

Zo lang je doet wat een narcist wil, is er niets aan de hand, de liefde is voorwaardelijk, bij een narcist!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl