Wonen 2023Wonen 2023

Love Bombing

In het begin van je relatie was alles super, je partner leek zo perfect! De narcist voelt feilloos aan welk persoon gevoelig is voor zijn (nep) woorden. Hij zegt precies dat wat je nodig hebt of wat je altijd al wilde horen. Herken je dit? Weet dat de narcist jou heeft uitgekozen (als een prooi). Love bombing; het is de valstrik van de narcist. Je vraagt jezelf misschien af hoe het toch kan dat je dat niet hebt gezien. Het ligt niet aan jou! Jij bent hier het slachtoffer van narcistisch misbruik.

De inzuigfase; Love bombing

De narcist heeft jou als toekomstige partner uitgekozen als een roofdier die zijn prooi uitzoekt. Hij zoekt iemand die niet perse zwak is, maar wel gevoelig is voor zijn narcistische verleiding. Zodra hij zijn pijlen op jou heeft gericht, gaat hij direct vol focus aan de slag om jou te veroveren. Love bombing is eigenlijk jou bombarderen met liefde. Je overstelpen met liefde. Extreem veel liefde. Jij denkt; eindelijk iemand die lief is en mij geweldig vindt. De narcist plaatst je op een voetstuk en adoreert je. Hij zegt hoe knap, mooi en geweldig je bent. Jij bent de liefde van zijn leven en hij wil je nooit meer kwijt en zal alles voor je te doen.

Je voelt je enorm gevleid. Hij neemt bloemen mee, koopt parfum en neemt je mee uit eten. Dat wat jij graag wil, doet hij. Je wordt ingezogen. De narcist complimenteert je continu, via app berichten of “face to face” en hij laat je vanaf het begin weten dat jij de enige bent. Hij is er 100% voor jou en wil continu bij je zijn en met je praten. Zijn focus is er alleen voor jou in deze “love bombing” fase. Jouw interesses worden zijn interesses.  

Een narcist kan je op die manier verleiden en met zijn woorden val je voor hem. Tenminste dat denk je. Feitelijk val je voor zijn (schijn) woorden en zijn theater. Hij treedt op, speelt een rol en jij denkt dat je heel veel gemeen hebt met de narcist. Het lijkt de perfecte relatie.

Het is één groot toneelspel met een hoop verleidende woorden.

Waarom love bombing?

De narcist doet aan love bombing om jou in een relatie te lokken. Hij doet dat om aandacht te krijgen voor zijn ego. Deze narcistische voeding is van levensbelang voor hem en als de narcist jou binnen gehengeld heeft, ga jij hem deze aandacht geven. Love bombing is dus een investering die de narcist doet in jou, om jou aan hem te binden als constante stroom van aandacht. Hij heeft jou nodig en hij weet dat deze tactiek uiterst succesvol is en hij stopt al zijn energie daarin.

Hij wil een relatie met jou om jouw leven te kunnen bepalen; Power en control, daar draait het om. Via “coercive control” gaat hij jou sturen en alles om jou heen. Hij wil de macht en de controle. Je relatie verandert in een kat en muis spel! Voor jou lijkt echter alles nog “koek en ei”, je denkt dat je de liefde van je leven hebt gevonden.

Redflag!

De narcist maakt misbruik van jouw verdriet en onzekerheden, van jouw behoefte om je geliefd te voelen. Eigenlijk is deze fase één grote “red flag”. Het is niet normaal als iemand je zo extreem paait en jou op een voetstuk plaatst en die je bombardeert met liefde. Als je dit herkent dan ben je er waarschijnlijk al ingetrapt. Het is niet jouw schuld. Het is een grote “red flag”; een alarmbel. Deze tactiek is een erg manipulatieve vorm van verleiden en trap er niet in! Bedenk dat het niet klopt dat een persoon meteen al begint over dat jij degene bent op wie hij heel zijn leven heeft gewacht. Hij kent jou helemaal niet en jij, kent hem niet. Het is één groot toneelspel met als doel om jou de relatie in te zuigen.

Hoe lang?

Love bombing is de eerste fase in de relatie van een narcist. Het is puur bedoeld om jou in de val te lokken en dat je er zo diep in komt te zitten dat het heel moeilijk wordt om eruit te komen. De narcist is hier enorm goed in en kan hier maanden tot jaren mee doorgaan. Het is een rol die hij lange tijd kan volhouden. Maar het is een rol en niet wie hij echt is. De ene narcist kan het waarschijnlijk langer volhouden dan de ander. Zo’n fase kan soms tientallen jaren duren. 

In deze fase verbergt de narcist zijn minder goede eigenschappen. Hij wil eerst zeker zijn van zijn zaak voordat zijn ware aard tevoorschijn komt. Tot die tijd blijft hij jou complimenteren en paaien. Vaak nadat je een kind van hem hebt gekregen, ga je zijn echte gezicht zien. Dan kom je erachter dat hij niet de prins op het witte paard is, hij is niet de man die hij al die tijd was. De manipulatie gaat door, maar dan op andere manieren. Jij hebt tegen die tijd ook veel geïnvesteerd in de relatie en om zomaar weg te gaan, dat doe je niet even. De narcist weet dat! Hij is er eigenlijk van overtuigd dat jij hem toch nooit gaat verlaten.

Wat kun je doen?

Love bombing is één grote red flag. Ben je met iemand aan het daten en wordt je bedolven onder de complimenten? Ren heel hard weg! Let op! Een aantal punten van herkenning kunnen zijn:

De narcist wil “te snel van stapel lopen”, of meteen samenwonen, of binnen 2 weken trouwen, of zegt de eerste dag dat jij de ware bent, of hij zegt dat hij met jou oud wil worden, of als je hem voor het eerst ziet, aan het einde van een date “ik hou van jou” je bent zo leuk, kun je morgen weer afspreken. Het is “smothering“, oftewel verstikkend in een heel vroeg stadium.

Een overweldigende positiviteit en een…..”to good 2 be true” situatie. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan spreekt je intuïtie. Luister ernaar en stop die relatie! De narcist zuigt je leeg en maakt je kapot. Hoe langer je bij een narcist bent, des te moeilijker het wordt om weg te gaan. Het is dus van belang dat je de eerste tekenen kunt herkennen om zo snel mogelijk weg te gaan of gewoon meteen uit zijn buurt te blijven.

Wil je weten hoe je weg kunt gaan bij een narcist? Lees hier verder.

ComputerComputer

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl