Wonen 2023Wonen 2023

Eerste hulp bij communiceren (met een narcist)

In de omgang met een narcist zul je wel hebben gemerkt dat communiceren erg lastig kan zijn. Het lijkt wel of hij nergens uit wil komen, terwijl jij tot een oplossing wilt komen. Jij wordt niet gehoord, jouw mening is niet belangrijk. Eerste hulp bij communiceren met een narcist is nodig!

Je bent uit de relatie met de narcist en je moet nog communiceren vanwege bijvoorbeeld de kinderen. Hoe doe je dat dan het beste? Hoe communiceer je met een narcist? Jij weet dat het moeilijk is om te praten en communiceren met je narcistische ex partner. Het liefste wil je nul communicatie. De verwijten krijg je volop te horen; jij doet nog steeds alles fout. Het misbruik gaat vaak nog door nadat je uit elkaar bent gegaan. Weggaan bij de narcist staat gelijk aan hoogverraad. Voor de narcist bestaat alleen goed en fout. Jij bent vanaf dat moment FOUT. Hij zal alles gebruiken en misbruiken om jou in een kwaad daglicht te zetten. Hij zal een lastercampagne inzetten om een scheef beeld over jou te scheppen bij anderen. Maar hoe ga daar op een zo goed mogelijke manier mee om?

Communicatie = narcistische voeding

Communicatie is narcistische voeding en de narcist in je leven zal er alles aan doen om die te kunnen krijgen. Hij wil jouw aandacht! Je weet dat je vaak geen normaal gesprek kunt voeren met je (ex) narcistische partner. Dat heb je waarschijnlijk al vele malen geprobeerd.. Hij zal je namelijk proberen te provoceren en kleineren, zodat je een emotionele reactie gaat geven. Op welke wijze communiceer je dan met een narcist? Hoe stop je de eindeloze discussies? Kun je ervoor zorgen dat je jezelf niet meer laat provoceren, als hij op “drama”uit is? 

In je relatie

De narcist gebruikt meerdere manipulatietechnieken in het communiceren met jou en alle andere mensen! Hij onthoudt alles en misbruikt informatie op allerlei manieren. HIj zal iedereen voor de gek houden door los van elkaar leugens te vertellen aan verschillende mensen (triangulation). Hij liegt zonder onwaarheden te vertellen. Hij laat alleen de context weg en daarmee verbuigt de narcist de waarheid. Hij zal jou gaslighten en proberen jou te laten denken: “Ben ik nu gek?” Jij weet zeker wat je hebt gezegd, maar hij zegt dat jij liegt.

Wat de narcist zelf verkeerd doet, daar beschuldigt hij jou van (spiegelen). Hij provoceert jou net zolang zodat jij gaat reageren en emotie toont. Hij geniet van deze aandacht. Kun je eigenlijk wel normaal communiceren met een narcist? Nee. Dat gaat dus niet. De narcist zal jou (of anderen) altijd de schuld geven van de dingen die fout gaan. Hij is namelijk nooit fout!  Er is absoluut geen zelfreflectie mogelijk bij narcistische personen.

Wat dan?

Ga niet in de verdediging! Dat is wat hij wil! Laat geen emotie zien!. Lees hier meer over in omgaan met een narcist; wat je niet moet doen. Blijf rustig! Zodra jij boos wordt, zul je zien dat de narcist daarvan geniet; Hij krijgt zijn narcistische voeding. Wil meer weten wat je dan wel kunt doen? Er zijn een aantal korte zinnen die je kunt gebruiken om de discussie te stoppen. Wil je weten welke?  Lees dan hier verder; 

Narcistische ex partner/ouder

Ben je al weg bij de narcist? Narcisme en normaal communiceren gaan dan niet samen. De narcist ziet communicatie dan als een essentiële vorm van aandacht; aandacht is zijn narcistische voeding. Zijn doel is puur en alleen iedere vorm van positieve en negatieve aandacht krijgen van jou. Normale omgang met jou als ex partner, wil hij niet, zelfs niet als jullie kinderen hebben. Denk niet dat je met hem tot goede afspraken kunt komen en dat hij daarbij concessies doet. Nee, alles is éénrichtingsverkeer. Jij geeft en hij neemt! De narcist misbruikt communicatie als machtsmiddel en hij krijgt wat hij wil, want hij gaat schaamteloos over jouw grenzen heen.

E-mail

De beste manier om met een narcistische ex partner te communiceren is via e-mail. Ga niet reageren op appjes of andere vormen van communicatie. Geef aan dat je voortaan alleen nog maar communiceert via E-mail. Het geeft je namelijk de tijd om rustig meerdere keren zijn mail door te lezen, maar ook jouw mail, voordat je reageert. Mailen zorgt ervoor dat je niet face to face iets gaat zeggen waar je later spijt van kunt krijgen. Alle communicatie in deze mails kunnen tevens ook dienen als bewijs naar instanties en bij de rechtbank. Reageer ook nooit direct! Laat de mail bezinken en denk goed na over je reactie. 

Hoe kun je dat het beste doen?

BIFF methode

De beste manier om te communiceren met een narcist is om een e-mail te schrijven, via de BIFF- methode. BIFF staat voor: Brief, Informative, Friendly en Firm. Deze methode staat uitgelegd in het engelstalige boek “splitting” De tekst in je mail moeten aan de volgende punten voldoen:

  • Kort
  • Informatief
  • Vriendelijk
  • Vastberaden

Het zal tijd nodig hebben om dit goed onder de knie te krijgen, maar het zeker de moeite waard. Het werkt echt! Wat zijn de voordelen van deze manier van communiceren:

  • Het werkt de-escalerend.
  • De emotie is uit de boodschap, omdat je niet direct reageert, maar alles even laat bezinken!
  • Het voelt beter! Je laat je niet provoceren op deze manier.
  • Je schrijft meer volwassener.
  • Je geeft je meer een gevoel van controle. (je laat het kind(de narcist) maar razen)

Brief –  Kort

Houd de tekst in je mail kort, het liefste maximaal één paragraaf. Het maakt daarbij niet uit hoe lang de mail van je ex narcistische partner was. Een korte mail van jou zorgt ervoor dat de narcist veel minder informatie krijgt waar hij op kan reageren. Je kunt vaak toch je punt goed duidelijk maken in een aantal korte zinnen. Je hebt de neiging te veel in detail te treden, waardoor je brief te lang wordt. 

Informative – Informatief

Als je brief te lang wordt dan staat er teveel informatie, die er niet toe doet, in jouw E-mail. Reageer niet op de woorden van de narcist. Gebruik geen emoties in je zinnen. Laat niet zien dat je boos bent, want dan geef je hem weer munitie om te reageren en op die manier de discussie of strijd op gang te houden. Hij wil zoveel mogelijk aandacht. Benoem alleen puur zakelijk de informatie die je wilt geven, zonder emotie of verdedigende woorden. Schrijf een mail zoals je naar een onbekend zakelijk contact zou doen. 

Friendly – Vriendelijk

Hoe moeilijk het ook is, probeer zo vriendelijk mogelijk te blijven in het schrijven. Het kan bijna onmogelijk lijken als de narcist een erg verwijtende en provocerende mail heeft gestuurd.. Hij doet dat bewust om jou in de strijd te trekken en de discussie gaande te houden. Hij zal alles doen en schrijven om jou boos te krijgen. Trap daar niet in en blijf kalm en vriendelijk. Begin de boodschap met een bedankje voor zijn mail en eindig met een groet. Het kan er voor zorgen dat de boel niet verder escaleert en bovendien provoceer jij de narcist dan niet. Bovendien, helpt een volwassen mail reactie jou in de rechtbank en een onvriendelijke en vijandige mail zal tegen je werken, of zelfs tegen je gebruikt worden.

Firm – Vastberaden

Je schrijft vol vertrouwen in jezelf zonder twijfel in je geschreven zinnen. Daarbij laat jij zien dat je op een volwassen manier schrijft en zelf de controle over “het gesprek“ hebt. Net zoals je in “hoe omgaan met een narcist” hebt kunnen lezen, is dit dé manier om een eindeloze discussie of strijd via “schrift” te stoppen. Jij neemt hiermee de controle terug! Het geeft een goed gevoel om BIFF te gebruiken in de communicatie met de narcist.

Bij voorkeur geen vragen stellen, echter Is het toch nodig om met een vraag te eindigen, dan kun je het beste een gesloten vraag gebruiken; ja of nee is het enige antwoord wat er dan gegeven kan worden. Een open vraag zorgt ervoor dat je narcistische ex partner weer uitgebreid kan gaan reageren en daarmee eindig je het “mail gesprek” niet.

Uitvoering; 

Stap 1

De eerste stap is: Lees de mail van je ex narcistische partner meerdere keren GOED door. Dat is belangrijk want de eerste keer lees je de mail waarschijnlijk minder goed omdat je zeer waarschijnlijk een emotie voelt, zoals boosheid. Vraag jezelf af: moet ik op deze mail reageren? Zo ja, begin gewoon met een concept mail waarin je alles opschrijft wat je wilt zeggen. Dat is de basis waarmee je begint. Dat concept is natuurlijk niet BIFF geschreven, maar dat maakt niet uit. Gooi je emotie er maar uit. Hoef je niet op de mail te reageren, omdat er geen vragen in staan, of alleen maar leugens, dan archiveer je de mail en wacht op de volgende.

Stap 2

Laat nu de mail en je emotionele reactie een paar dagen staan. Nu kun je je eigen concept mail meerder malen goed doorlezen. Controleer van begin tot eind. Staan er emotionele zinnen in? Schrap of herschrijf deze zinnen, op een zakelijk manier. Je hoeft niet overal op te reageren? Ga niet in op de verwijten en beschuldigingen maar probeer de kern te vinden waar je wel op gaat reageren. Geef zeker geen reactie op leugens, ga jezelf dan ook niet verdedigen in je mail. Dat geeft de narcist alleen maar meer voeding en redenen om je te blijven verwijten. Hij zal merken dat je blijft happen en hij geniet van de negatieve aandacht van jou! Hij vraagt om narcistische voeding en dat is wat je hem juist niet moet geven. Als het goed is, zul je zien dat er weinig overblijft waar je wel op moet ingaan.

Stap 3

Lees je concept mail nogmaals door. Is je mail kort genoeg? Heb je in een paar zinnen aangegeven wat je wilde zeggen? Schrijf niet meer dan nodig en ben vriendelijk en correct. Formuleer je zinnen stellig en vastberaden. Schrijf je mail op een volwassen wijze en laat je niet in een ouderrol lokken, die op een kind moet reageren. Met die gedachte schrijf je een reactie. Probeer de narcist niet de les te lezen, of neerbuigend of veroordelend te zijn.

Het mooiste is een reactie in één of twee zinnen, zonder dat je ingaat op zijn woorden. 

Stap 4

Zet de belangrijkste informatie in je mail. Laat het onbelangrijke voor wat het is. 

vraagt je ex bijvoorbeeld:

Voorbeeld mail narcist!

Esther, 

Ik heb gehoord van Piet, je collega dat jij je sletterig en hoerig hebt gedragen op het personeelsfeest, afgelopen vrijdag. Zoals gewoonlijk had je weer veel te veel gedronken en  was je nauwelijks in staat om op je benen te staan. Is je financiële situatie zo slecht dat je loopt te flirten met iedereen op de werkvloer, van de directeur tot en met de stagiair? 

Denk je echt op die manier nog een man aan de haak te kunnen slaan. Vergeet dat maar, iedereen ziet dat jij niet goed genoeg bent met je waardeloze en onverantwoordelijke gedrag!  

De volgende ochtend, dien je (mijn zoon) Max gewoon om 8uur op te halen, voor zijn 1e .

hockeywedstrijd, zoals we hebben besproken. Ik verwacht dat je gewoon op tijd bent, zodat jij ook een keer je verantwoordelijkheid als moeder kunt nemen.

Dave

In feite hoef je niet te reageren op deze mail, omdat hij vol verwijten en leugens staat. Wil je alsnog reageren dan kun je bijvoorbeeld op de volgende manier reageren (BIFF):

Voorbeeld reactie op mail narcist:

Beste Dave,

Bedankt voor je mail. 

Ik realiseer me dat Max zijn eerste hockeywedstrijd heeft, echter ben ik, als eerder aangegeven, aankomend weekend niet in de gelegenheid om naar zijn wedstrijd te kijken. 

Max is hiervan op de hoogte en ook weet hij dat het jouw zorgtijd is.

vriendelijke groet,

Esther

Tot slot

De narcist zal altijd naar de buitenwereld proberen te laten zien dat hij een goede ouder is en jij een slechte ouder. Door jou compleet naar beneden halen, schetst hij dit beeld. In alles is hij goed en jij fout. In de mails zal hij juist dat zeggen waardoor je meteen de neiging krijgt om jezelf te gaan verdedigen en dus gaan reageren. NIET DOEN! Hij provoceert je. Probeer deze manier uit en kijk hoe je jezelf er bij voelt en ga in onderzoek om te bekijken wat voor jou met je narcistische ex het beste werkt.

Dat was eerste hulp bij communiceren met een narcist. Doe er je voordeel mee!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl