Herstellen na narcistisch misbruik?

In de relatie met de narcist ben je al die tijd steeds meer van jezelf gaan opgeven. Hij eist alle aandacht op en wat jij wilt of vindt, is niet belangrijk. Alles draait om de narcist. Je hebt waarschijnlijk vaak je mond gehouden om de lieve vrede te bewaren. Als jij verdrietig bent, dan krijg je nauwelijks aandacht, ook niet als je iets leuks hebt meegemaakt. Je kunt niet jezelf zijn bij de narcist. Je zit in narcistisch misbruik. Eigenlijk ben je nog maar een schim van wie je eerst was. Je hebt veel opgegeven, je sociale contacten zijn misschien nog maar minimaal en je wereld is gewoon klein geworden. Waar ben jij gebleven?? Hoe kun je herstellen na narcistisch misbruik? Vergroot je zelfvertrouwen!

Breken met de narcist

De weg naar jezelf begint met het loskomen van de narcist. Zolang jij nog in het narcistisch misbruik zit, kun je niet goed herstellen. Het is geen makkelijke beslissing om weg te gaan, maar weet dat de narcist nooit verandert! Nooit! Als jij denkt dat je relatie beter gaat worden na iedere ruzie omdat hij vervolgens weer poeslief is, dan heb je het mis! Het is een illusie om te denken dat de narcist gaat veranderen. Wat een narcist zegt en wat hij doet zijn echt twee verschillende dingen. Kijk naar wat hij doet en niet naar wat hij zegt. Een leven met een narcist is een leven in een emotionele gevangenis. Je zit in misbruik! Je bent als persoon aan het overleven en niet aan het leven. Ga voor een gelukkig en vrij leven en breek met de narcist in je leven.

Weet je je van jezelf nu al dat je weg wilt gaan maar weet je niet hoe? Lees dan hier verder! 

Afhankelijk

In de relatie met je narcistische partner is hij bezig om je te isoleren van de buitenwereld en je afhankelijk te maken. Jij komt bijna nergens meer omdat hij wil dat je er bent voor hem. Jij moet klaarstaan voor hem. De narcist heeft jouw aandacht nodig. Deze narcistische voeding is van levensbelang voor de narcist en hij zal er alles aan doen om die te krijgen. Je wordt emotioneel gechanteerd om er te zijn voor hem. Jouw behoeftes of wensen zijn totaal onbelangrijk. Iedere keuze die je wilt maken, moet voortaan eerst goedgekeurd worden door je narcistische partner. Meer en meer geef je de strijd op, want alles eindigt in een discussie. Dit vreet aan jouw zelfvertrouwen. Jij wilt een fijne relatie waarbij jouw mening ook telt, maar dat kan niet! Je durft uit angst voor ruzies of discussies ook niet meer aan te geven wat jij denkt of wilt. Het resultaat is dat je steeds afhankelijker wordt en je durft niets meer zelf te beslissen.

Hulp

Een relatie in narcistisch misbruik kan enorm diepe sporen achterlaten. Zeker als je na een traumatische relatie,  depressieve gevoelens en gedachten hebt die niet weggaan en je dagelijks leven ernstig verstoren. Het zou dan kunnen dat je een depressie hebt. Herbeleef je vaak vervelende en traumatische gebeurtenissen van je leven met de narcist? Heb je daarbij ook last van onder andere negatieve emoties, concentratieproblemen, slaapproblemen, schrikreacties, prikkelbaarheid of roekeloos en zelfdestructief gedrag? Dan zou het goed kunnen dat je Posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt als gevolg van narcistisch misbruik. Dan is je herstel alleen maar mogelijk door het krijgen van professionele hulp. Ga dan zeker op zoek naar een goede psycholoog die ervaring heeft met deze vorm van misbruik en weet wat narcisme is. Vraag hierover door! Maak een afspraak met je huisarts en bespreek je problemen. Laat je vervolgens doorverwijzen naar een geschikte psycholoog, psychiater of hulpverlener.

Zelfvertrouwen

Een leven in misbruik door narcisme is geen leven. Het is een periode waarin jij dagelijks wordt gemanipuleerd en mishandeld. Jouw dagelijks leven bestaat uit horen dat je niets goed kunt doen. Alles wat jij doet is fout. Je wordt gemanipuleerd en dan moet je denken aan gaslighting en liegen. Gaslighting is een enorm schadelijke vorm van manipulatie waardoor je aan alles gaat twijfelen; aan jezelf, je eigen waarnemingen, je eigen gevoel, je eigen gezonde verstand, je eigen ervaringen en zelfs je eigen herinneringen. Je hebt het gevoel dat je gek aan worden bent. Zo ver gaat de narcist! Het is dan natuurlijk heel logisch dat je bang en enorm onzeker wordt. Je hebt het gevoel dat je niet eens meer jezelf kunt vertrouwen. Je zelfvertrouwen is weg, je denkt dat je niets meer (goed) kunt doen. Heb je besloten om weg te gaan bij de narcist? Dat is de beste beslissing die je kunt nemen!

Ben je weg bij de narcist? Dat is de allerbelangrijkste eerste stap naar jezelf terugvinden. Je bent heel goed bezig!

Stel niet uit! Werk aan jezelf! 

Dan wordt het tijd om weer aan jezelf te gaan werken. Pak de controle terug! Het is tijd voor verandering in je leven, een enorm positieve verandering! Het is vaak niet zomaar eventjes een kwestie van een paar leuke dingen doen om meer zelfvertrouwen te krijgen na een narcistische relatie. Dat gaat niet zo makkelijk. Door het vergroten van je zelfvertrouwen kun je weer sterker worden en eindelijk verder gaan met je leven en gelukkig worden. Zelfvertrouwen zorgt voor een leven vol nieuwe uitdagingen en kansen. Het zorgt er zelfs voor dat je wel een gezonde en gelukzalige relatie kunt hebben met een lieve partner.

Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen kan herstellen van narcistisch misbruik en daarna een gelukkig en vrij leven kan hebben.

Wil jij je zelfvertrouwen terug? Wil jij weer dingen kunnen doen waar jij gelukkig van wordt, maar houdt je onzekerheid je tegen?

Hoe doe je dat dan? Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? En hoe zorg je er dan voor dat dit zelfvertrouwen blijvend is? Hoe zorg je ervoor dat je weer gaat geloven in je eigen kunnen? Hoe ga je weer in jezelf geloven?

Blijvend zelfvertrouwen!

Misschien denk je wel dat dit niet is weggelegd voor jou, of wellicht denk je; dat klinkt leuk, maar je weet niet hoe je dat moet doen. Stel je eens voor dat het wel mogelijk is. Hoe zou jij je voelen? Je zelfvertrouwen is de basis van alles in je leven. Het werkt door in je relaties, je werk, je gezondheid en je geluk.

Ook jij kunt het! Jij bent het hartstikke waard om gelukkig te worden en ervoor te zorgen dat je jezelf accepteert. Jij bent goed zoals je bent! Zelf je zelfvertrouwen vergroten en werken aan een beter leven? Dan kan een online cursus iets voor jou zijn. Er wordt dan stap voor stap gewerkt aan het bouwen van een gezond zelfvertrouwen. Je leert dan makkelijke en bewezen technieken die jouw zelfvertrouwen vergroten. Dat hoeft geen jaren te duren. 

De online cursus van Frank de Moei heeft ons erg geholpen en geeft je structuur en houvast. Het voordeel van online is dat je lekker thuis in je eigen omgeving je zelfvertrouwen kunt vergroten. De narcist hoeft dit niet te weten. Jij kunt anoniem en dus in het geheim aan jezelf werken. Start nu om te leven zoals jij wil leven met blijvend zelfvertrouwen!

banner blijvend zelfvertrouwen

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl