Wonen 2023Wonen 2023

Angsten van de narcist!

Als je wil weten hoe je de angsten van een narcist kunt ontdekken, of hoe je ermee om kunt gaan, lees dan verder! Mocht je een relatie hebben met een narcist, dan is het belangrijk te weten hoe een narcist denkt. Weet jij wat de angsten van een narcist zijn? Waar hij bang voor is? Door je kennisniveau te vergroten, kun je de narcist een stapje voor proberen te blijven. Het liefst ontwijken. Narcisten kunnen gevaarlijk zijn. Bedenk goed wat je wil en wanneer je dit wil bereiken, zodat je zo veilig mogelijk weg kunt van een narcist met zijn destructieve handelingen.

Narcistische voeding

De narcist heeft aandacht nodig, oftewel “narcissistic fuel”. Hij kan niet leven zonder deze “narcistische voeding”. Een ander woord hiervoor is “narcissistic supply”. In Nederland is dit niets anders als een ziekelijke vorm van aandacht vragen. De Pathologie (het ziekelijke) is onderliggend altijd aanwezig. Voor de één, heel opzichtig, voor de ander minder opzichtig en totaal niet opvallend, maar juist heel subtiel. De narcist is een meester in manipuleren en is een pathologische leugenaar. In basis vallen de hieronder genoemde angsten hierop terug. Angsten van een narcist zijn, namelijk het verlies van “narcissistic fuel” en dus het verlies van de aandacht, die hij zo graag wil.

Verliezen

Narcisten zijn geboren leiders. Geboren om te winnen. Wie wil nu zilver! Tweede plaats is nutteloos, alle aandacht gaat uit naar de winnaar. Op de tweede plaats komen, betekent dat je anderen nodig hebt. Narcisten haten het, ze willen altijd eerste worden! De narcist ziet alles als een machtsspel. Zodra jij de stekker uit je relatie met de narcist trekt, gaat het de narcist maar om één ding: WINNEN! Jij mag onder geen beding deze strijd om de macht winnen. Daar zal de narcist alles maar dan ook werkelijk alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. Winnen is belangrijk in alle vormen. discussiëren, sport, werk, gesprekken over de kinderen, opvoeden. In alles willen de narcist winnen. Hij is het belangrijkste. De narcist wint altijd!

Geen aandacht krijgen

Als iemand anders dan de narcist, in het middelpunt staat van belangstelling, dan krijgt de narcist geen aandacht. Daarom wil hij overstijgend zijn in: materialisme, reizen, spullen, geld, macht en controle. Hij haalt zijn geluk uit deze aandacht, positief of negatief. Voor de narcist is het een verslaving. Aandacht die ergens anders naartoe gaat is, zegt dat iemand anders belangrijker is. Geld is voor de narcist een middel om aandacht te krijgen. De narcist vindt geld op zich niet belangrijk, wel de macht die hij ermee kan krijgen en dus ook de aandacht die hij hiermee op zichzelf kan laten richten.

Geen erkenning krijgen

Erkenning is belangrijk voor een narcist. Een superieure status, want een narcist is god, de erkenning behoort hem toe. Jij bent er om de narcist op te hemelen. Daar heeft hij je voor nodig. De narcist heeft de ziekelijke behoefte om te horen dat hij het goed doet. Zegt niemand hoe goed de narcist, dan doet hij dat zelf wel. Iedereen die voor de narcist is, is goed. Mensen die tegen de narcist zijn, zijn slecht. Er is geen grijs gebied, alleen zwart en wit, goed en kwaad, positief en negatief.

Te lang Alleen blijven

De narcist heeft andere mensen nodig, om hun aandacht. Het maakt niet uit van wie! Hij “bestaat” pas echt op het moment dat hij aandacht krijgt. Die aandacht is de voeding die hij nodig heeft om zich goed te voelen. Heeft hij geen partner meer? Dan vooral heeft de narcist zijn eigen kinderen nodig om te kunnen manipuleren en te indoctrineren. Om gezien te worden! Ook wordt er van de kinderen verwacht dat ze voor de narcistische ouder zorgen, vooral op emotioneel vlak. Hij spiegelt zijn eigen tekortkomingen dan ook op de (ex) partner of kinderen, zodat hij zich beter voelt. De narcist is heel erg bang om verlaten te worden, zodat hij te lang alleen moet blijven. Dit is gezichtsverlies.

Ontmaskerd worden

De narcist is enorm bang dat de buitenwereld erachter komt wie hij werkelijk is en waartoe hij in staat is. Narcisten zijn als de dood dat je ze filmt of gesprekken opneemt. Zijn ware aard mag niet ontmaskerd worden! Zolang je nog in de relatie zit met de narcist blijft zijn geheim bewaard. Het narcistisch misbruik in de relatie zelf is al erg. Maar helaas kom je erachter dat je pas na het verbreken van de relatie met de narcist, in de hel bent beland. Angsten van een narcist, zijn dat de buitenwereld weet wat hij doet. Hij gaat er alles aan doen om te beschermen, hoe hij gezien wil worden. Dit doet hij door leugens tegen derden over je in je omgeving te verspreiden, door middel van een lastercampagne. De narcist is een meester in manipuleren en zelfs je eigen kinderen worden dan gemanipuleerd.

Tot slot

Elke narcist is anders. De meer verborgen narcist zal onder de radar blijven. De open (klassieke) narcist zal minder moeite hebben met het laatste punt, omdat hij openlijk, impulsief en reactief handelt. De verborgen narcist zal onder de radar, blijven porren, plagen, treiteren tot de (ex)partner over haar grenzen gaat, om vervolgens te zeggen: “Zie je wel, zij heeft zichzelf niet onder controle”, of “zij is gewelddadig”, of “zij is de slechte ouder”.

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl