De lastercampagne! Onmisbare tips tegen deze vorm van zwart maken

door sep 6, 2020Red Flags1 reactie

Wonen 2023Wonen 2023

De Lastercampagne! Onmisbare tips tegen deze vorm van zwart maken

Ben jij weggegaan bij je narcistische partner? Weet je dat je partner een narcist is? Heb je gemerkt dat je ex je zwart probeert te maken tegenover je vrienden? Worden er leugens verspreid over jou? Dan zou het kunnen dat je te maken hebt met een narcist. Het voelt als een enorm onrecht wanneer je te maken hebt met een lastercampagne. Je voelt je machteloos en boos. Wat kun je doen als je narcistische (ex) partner je zwart blijft maken? Lees snel verder en wij vertellen je welke onmisbare tips, je kunnen helpen bij deze vorm van zwart maken.

In het begin

In het begin van je relatie met je partner dacht je dat je partner de man van je leven zou zijn. Hij droeg je op handen en jij zweefde van geluk. Je partner gaf je continu complimenten en overspoelde je met liefde. Love bombing is eigenlijk jou bombarderen met liefde. Een narcist is hier zo enorm goed in dat hij bij wijze van spreken, bijna iedere vrouw zover kan krijgen dat ze verliefd wordt op hem. Hij praat compleet in jouw straatje mee, alles wat jij leuk vindt, is nu ook zijn hobby of passie. Met woorden lokt hij jou in de relatie.

Alleen kom je er pas later achter dat dit niet echt is en er een toneelspel wordt opgevoerd. De fase van love bombing kan maanden tot jaren duren. Het is één grote verleiding om jou aan hem te binden. Hij paait en koopt jou met maar 1 doel: jij moet er zijn voor hem. Jij bent helaas uitgekozen om hem heel veel aandacht te geven. Jij bent zijn narcistische voeding.

Slecht praten over jou

Langzaam maar zeker zijn er steeds meer tekenen dat je partner toch wel nare of vervelende trekjes begint te krijgen. Een narcist kan zijn toneelspel heel lang volhouden, maar niet oneindig. Jij snapt er niets van, hij was altijd zo lief en maakte veel complimenten. Nu komt er alleen maar commentaar op alles wat je doet of juist niet doet. Jij kunt het eigenlijk helemaal niet meer goed doen. Hij is altijd negatief en wil niet zien wat jij wel allemaal doet. In deze periode kan het al zijn dat hij jou bij vrienden, flink voor schut zet. Hij vertelt minder leuke privé dingen over jou om zichzelf er beter uit te laten zien. Dat is eigenlijk het begin van het zwart maken.

Jij bent fout!

De lastercampagne wordt pas echt erger als jij de narcist in je leven hebt verlaten. Zodra jij weg bent bij je narcistische partner, gaat er een knop om bij hem. 

Een narcist is een zwart/wit denker; Je bent of goed of fout. Er zit niets tussenin, een grijs gebied bestaat niet bij een narcistisch persoon. In de tijd dat je samen was bij de narcist werd je onder het kopje ‘goed’ geplaatst. Dat verandert automatisch zodra je bij hem weggaat. Dan ben je compleet fout! 

Narcisten zijn heel goed in manipuleren en liegen. Wellicht heeft hij al bedreigingen geuit naar jou toe, zodra je de relatie verbrak. Misschien heeft jouw narcistische ex zelfs al tegen jou gezegd dat hij jou kapot gaat maken en dat je niemand meer overhoudt. 

De narcist is enorm bang om alleen te zijn, maar uit dat nooit. Hij zal jou proberen flink bang te maken. Ben erop voorbereid want hij gaat uitvoeren wat hij zegt.

lastercampagne

De narcist heeft jou bestempeld tot de categorie ‘fout’ en dat houdt in dat hij jou op alle mogelijke manieren zwart gaat maken bij iedereen die hij kent en tegenkomt. Hij wil jou kapot maken en treiteren. Dat gaat hij doen door alleen maar slechte verhalen rond te bazuinen over jou. 

Alle leugens die hij maar kan bedenken worden verteld aan iedereen die het wil horen. Het liefste spreekt je narcistische ex met jouw vrienden, collega’s, bekenden en eventuele hulpverleners. Zelfs je familie gaat hij proberen tegen jou op te zetten. Hoe doet hij dat?.

Vanuit de slachtofferrol, vertelt de narcist op een subtiele manier, grove leugens tegen anderen zoals bijvoorbeeld:

 • Je hebt nooit je best gedaan in de relatie.
 • Jij vreemd bent gegaan.
 • Je zou interesse hebben in de partner van vrienden.
 • Jij denkt alleen aan jezelf.
 • Je alleen maar uit bent op geld.
 • Of je hebt hem misbruikt. 
 • Jij hebt hem geslagen.
 • Je hebt hem psychisch mishandeld.
 • Jij probeert hem zwart te maken. (omdraaien)
 • Je labiel bent.
 • Jij bent een slechte moeder.
 • Je bent er nooit voor de kinderen (ook tegen de kinderen zelf).
 • Jij wilt niet voor je kinderen zorgen.
 • Hij er overal alleen voor staat mbt de kinderen.
 • Je bent alleen maar weg.

De narcist vertelt deze leugens ook tegen je kinderen. De strijd om wie de beste ouder is, begint hier dan ook mee. Een narcist wil altijd winnen. Hij wil de beste ouder zijn naar de buitenwereld toe en de populaire ouder bij de kinderen.

De narcist speelt het slachtoffer

De narcist speelt in dit hele verhaal altijd het slachtoffer. Jij bent degene die alles fout doet en alles kapot heeft gemaakt. Het is allemaal jouw schuld en hij zegt tegen iedereen dat hij geen schuld heeft aan de breuk. Een narcist zal ook altijd proberen als eerste zijn zielig nep verhaaltje te doen bij mensen. Degene die zijn verhaal als eerste kan vertellen aan anderen, wordt eerder gelooft. Mensen hebben in het begin nog geen reden, het slachtoffer verhaal niet te geloven. Waarom zou een mens sowieso liegen? 

Men neem eigenlijk altijd aan dat hij de waarheid vertelt. Woorden zijn vaak erg overtuigend en niet iedereen kijkt goed naar het gedrag van iemand.

Aangezien een narcist de rol van zijn leven speelt als slachtoffer, trappen mensen er gewoon in. Een enorm zielig verhaal over zijn leven wat jij hem zou hebben aangedaan, levert aandacht op. Aandacht is als voeding voor een narcistisch persoon. Hij kan niet zonder en zal er alles aan doen om die narcistische voeding te krijgen. De meeste en snelste manier van aandacht krijgen is door het verspreiden van veel negativiteit en problemen. Jouw narcistische ex-partner zegt tegen iedereen dat hij het slachtoffer is van jou en krijgt daardoor heel veel aandacht.

Straf

Jij hebt de narcist verraden en dit is je straf! Het klinkt heel kinderlijk maar het is wel hoe je een lastercampagne moet zien. Het is eigenlijk onvolwassen gedrag met grote gevolgen voor jou. Jij wordt bestraft voor het kiezen voor jezelf en een beter leven, omdat je de narcist hebt verlaten. Jij bent nu tegen hem dus is hij tegen jou, jij bent de vijand geworden. Nu doet hij alles om jou te pakken en om jou kapot te maken.

Dit gedrag is natuurlijk abnormaal; Het is misbruik door narcisme

Helaas stopt een narcist niet met deze lastercampagne, het is zijn doel om jou kapot maken en dat zal hij blijven doen. 

Jij moet alleen en eenzaam achterblijven, zodat de narcist daar genot uit kan halen. Hoe geweldig is dat, voor hem, als hij wel met jouw vrienden om kan blijven gaan en jij niet? Dat is pas een overwinning voor de narcist en de juiste straf voor jou.

Zwart maken bij de kinderen

De lastercampagne vindt ook plaats bij jullie kinderen en dat kan heel ver gaan. Jullie kinderen brengen tijd door bij je narcistische ex en reken maar dat er continu slechte dingen over jou gezegd worden. De narcist laat verbaal en nonverbaal heel goed merken dat jij fout bent. Jij bent de oorzaak van de scheiding en dus ook van hun ellende. 

Jouw narcistische ex partner haalt genot uit het opzetten van jullie kinderen tegen jou. Hij geeft niets om de gevolgen voor het kind en zet het kind knetter klem. Je kind komt hierdoor in een groot loyaliteitsconflict en dat is erg schadelijk voor zijn/haar ontwikkeling.

Wat kun je zelf doen tegen de lastercampagne?

Blijf rustig naar de buitenwereld toe.

Jij bent hier de gezonde persoon en jij laat zien dat de leugens jou niet raken. Ook al voelt het zwaar klote van binnen wat de narcist doet, laat het nooit merken! Het maakt het nepverhaal van de narcist alleen maar geloofwaardiger als je wel reageert. Niet doen dus!

Ga jezelf vooral niet verdedigen.

Het is enorm moeilijk om jezelf niet te gaan verdedigen. Het is juist een normale reactie op leugens. Doe het niet! Dat is precies wat een narcist wil; jou op de kast krijgen. Wanneer je jezelf gaat verdedigen lijkt het juist alsof zijn verhaal waar is.

Wuif de leugens weg door bijvoorbeeld te zeggen dat:” Tja, je weet toch hoe mijn ex is”.  Of :”Ik reageer niet op (zijn) leugens”.

Besteed zo min mogelijk aandacht aan de narcist en zijn zwartmakerij.

Hij wil dat je reageert om alle leugens via alle mogelijke communicatiemiddelen (dus ook via mail). De narcist doet er alles om jouw aandacht te krijgen. Hij weet dat hij meer kans heeft op een negatieve reactie van jou wanneer hij grove leugens verspreidt. Negatieve aandacht is ook aandacht. Negeer de narcist zoveel mogelijk.

Vertel jouw verhaal alleen aan mensen die het willen horen.

Jouw verhaal is zo extreem dat een hoop mensen het bijna niet kunnen geloven dat een mens zo slecht kan zijn. Doe geen moeite als je voelt dat iemand geen zin heeft om naar jou te luisteren.

Praat met mensen die je ex niet kennen.

De narcist is heel actief bezig met zijn lastercampagne tegen jou. Hij heeft waarschijnlijk al als eerste zijn zielig nep slachtoffer verhaaltje allang verteld tegen alle bekenden. Mensen zijn helaas vaak eerder geneigd om het eerste wat ze horen te geloven. Kom jij pas daarna met jouw verhaal dan geloven ze jou vaak niet. Je zult je dan moeten gaan verdedigen en dat wil je juist niet doen. Doe dus geen moeite. Praat zoveel mogelijk met mensen die je narcistische ex niet kennen.

Laat de tegenstrijdigheden zien.

Dat is vooral handig als je te maken hebt met instanties, zoals jeugdzorg of jeugdbescherming. Wijs de hulpverleners op de tegenstrijdigheden van je narcistische ex partner zonder hem zwart te maken, zodat ze in de gaten krijgen wie er nu wel de gezonde ouder is. Betrek het op jezelf en vertel wat jij allemaal doet.

Voorspel het gedrag van de narcist.

Jij weet ondertussen wat hij doet, jij kent zijn narcistisch gedrag het beste. Hierdoor laat je zien dat je je ex goed kent en hoe zijn ziek gedrag is. Wanneer jouw voorspelling uitkomt, word jij juist meer gelooft dan je narcistische ex.

Heb vertrouwen in jezelf en je eigen vrienden en familie.

Weet dat echte vrienden jou door dik en dun steunen. Dat geldt ook voor je familie. Verlies je toch een (gezamenlijke) vriend of vriendin, dan is het maar beter dat je er nu achter komt dat die persoon dus geen echte vriend is.

Zorg dat je een vertrouwenspersoon in je leven hebt.

Je partner, je beste vriendin of een zus bijvoorbeeld. Iemand waar je echt alles tegen kunt zeggen en waar je wel je verdriet, boosheid en onvrede bij kwijt kunt. Waar je ook heerlijk mee kunt lachen en ontspannen.

Blijf bij jezelf.

Verlaag je niet tot het niveau van je narcistische ex. Ga niet mee in hetzelfde smerige ‘spel’, door leugens te verspreiden. Jij wilt jezelf wel in de spiegel kunnen blijven aankijken.

Ga verder met je leven.

Ja, dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Juist door verder te gaan in je leven en de focus op andere dingen te leggen, ga je je beter voelen. Je kunt je narcistische ex toch niet tegenhouden. Jouw leven is nu al veel beter zonder hem en daar is jouw narcistische ex jaloers op.

Leg de focus op jezelf.

Ga doelen stellen voor jezelf. Wat wil jij graag doen in je leven? Doelen zorgen ervoor dat je juist aan leuke dingen gaat denken waar je juist positiever door wordt.

 

Werk aan je zelfvertrouwen.

Een gezond zelfvertrouwen is de basis van een gelukkig leven. Het werkt door op alles in je leven; in je (nieuwe)relatie, je werk en je sociale omgeving en je eigen ontwikkeling. Werk hier eerst aan en je zult zien dat je sterker wordt en veel beter los kunt laten.

 

 

De lastercampagne in het kort

De narcist start de lastercampagne, oftewel het zwartmaken, pas echt nadat je je narcistische ex hebt verlaten. Hij vertelt tegen iedereen die het wil horen, ook je kinderen , hoe slecht je bent als ouder of als persoon. Het is een illusie om te denken dat je een narcist kunt stoppen. Dat kun je niet. Het zwart maken door de narcist is narcistisch misbruik en houdt er rekening mee dat hij niet stopt met deze lastercampagne. 

Je kunt zelf wel een aantal dingen doen. Jij kunt hier op de juiste manier mee omgaan, zoals je hierboven hebt gelezen. De belangrijkste zijn:

 • reageer niet op leugens van de narcist
 • verdedig jezelf niet
 • vergroot je zelfvertrouwen en
 • ga verder met je leven

Weet jij ook nog een tip? Laat dan onderaan de pagina, een reactie achter, je kunt hier andere slachtoffers mee helpen

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl