Wonen 2023Wonen 2023

Hoe narcisten destructief handelen uitgelegd!

Narcisten maken alles kapot. De narcist kan je narcistische partner zijn, maar ook een ouder met narcistische eigenschappen, een vriend, of een collega. Narcisme is een breed onderwerp en met deze blog, willen we iedereen met voorbeelden laten zien hoe narcisten destructief handelen.

1 Het tegenovergestelde willen

Je komt het wel vaker tegen dat iemand een eigen mening heeft en dat is maar goed ook. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en iedereen heeft zijn eigen waarheid, maar als je te maken hebt met een narcist, dan zal de narcist zijn mening vrijwel altijd veranderen. Gewoon omdat het uitkomt, of omdat de narcist de hoog opgelopen discussie wil winnen. De narcist wil namelijk altijd winnen. Wil jij tegenover de narcist zitten, op het terras? De narcist wil dat je naast hem komt zitten. Zeg je “ja” tegen je kinderen, dan is de narcist het er niet mee eens. Het antwoord is dan “nee”.

1.1 In een relatie met een narcist

Denk goed na, over wat je wil. Zeker als je weet dat de narcist dit doet om jou dwars te liggen en te frustreren. Bedenk dat als je in een relatie zit met een verborgen narcist er een paar mogelijkheden zijn om de narcist te overtuigen, maar dat zijn er zeer weinig. Het komt erop neer dat je de narcist alleen kunt overtuigen als het in zijn voordeel is. Echter is de narcist kwaad op jou dan krijg je niet voor elkaar wat je wil. De narcist zal dan niet bewegen, puur om jou dwars te liggen. Hij zal zich niet interesseren voor jouw verdriet of pijn.

1.2 Niet in een relatie met een narcist

Ben je inmiddels uit de relatie gestapt met de narcist of is de narcist bij jou weggegaan, om een of andere redenen, dan kun je het vergeten. Wat kun je vergeten? Alles wat normaal is. Normale omgang, een vriendelijk gesprek, empathie, maken van afspraken. Dat gaat allemaal niet meer gebeuren. Vaak hebben jullie nog kinderen samen en moeten er afspraken worden gemaakt. Voor de kinderen is het het beste als beide ouders in een win-win situatie denken in het belang voor de kinderen. Je denkt dat je communicatie nodig hebt, om allerlei dingen vast te leggen en af te spreken zodat de kinderen rust en duidelijkheid kunnen krijgen en zich normaal kunnen ontwikkelen tot autonome en zelfbewuste persoonlijkheden. Nou, je hebt het mis! Communicatie wordt juist misbruikt om jou in een hoek te drijven. Wil jij de kinderen 50%, week op en week af, dan zegt de narcist, “ik wil niet voor de kinderen zorgen”, of de narcist zegt; “De kinderen blijven bij mij”.

2 Altijd verwarring en onduidelijkheid

Als jij denkt dat je duidelijkheid kunt krijgen van je narcistische partner, dan heb je het mis! Voor de meeste mensen is het de normaalste zaak van de wereld om duidelijkheid te willen hebben in het leven, zoals bijvoorbeeld afspraken over de zorgregeling van de kinderen. Een narcist wil GEEN duidelijkheid. Narcisten willen altijd zoveel mogelijk verwarren door jou, je kinderen en iedereen in de omgeving te manipuleren. De narcist heeft hiervoor een aantal manipulatietechnieken, waar ze extreem goed in zijn. Hij gaat hierbij schaamteloos over grenzen om zijn doel te bereiken. Door gebrek aan empathie zal hij misbruik maken van jou en je kinderen. Liegen en bedriegen is een tweede natuur.

2.1 Verandering

Stabiliteit is niet wat de narcist wil en om die reden wil de narcist altijd verandering. Verandering hangt samen met verwarring, onduidelijkheid en strijd. De onrust die een  narcist met zich meebrengt, zorgt ervoor dat jij altijd in onduidelijkheid leeft, terwijl hij van jou wel duidelijkheid verwacht. Jij moet altijd op je tenen lopen en nooit weet je waar je aan toe bent. Jij moet continu vragen wat de bedoeling is, wat de ene dag nog wenselijk is, en de volgende dag not done. Wat je nooit weet, is dat als je er na een flink woordenwisseling, eindelijk duidelijkheid hebt, hij daarna gewoon de gemaakte afspraken weer verandert, zodat jij weer niet weet wat er gaat gebeuren. De narcist heeft de macht, hij bepaalt en hij heeft de controle. Jij moet volgen, zolang je dat doet, zal hij je tolereren en anders krijg je straf of zal hij je treiteren.

3 Liegen en manipuleren

Narcisten kunnen enorm goed liegen en manipuleren. Dat is wie ze zijn, wat ze zijn. Voor hen is het net zo gewoon als ademhalen. Narcisten zijn pathologische leugenaars, omdat ze zo goed kunnen liegen, gebruiken ze ook andere manipulatietechnieken, als gaslighten, triangulation, radio silence, framen en spiegelen, om voor elkaar te krijgen wat zij willen. Het is kinderlijk gedrag, om juist dat te doen, waarmee ze iemand anders kwetsen. Jou dus. Een mooi bijkomend voordeel is, dat de narcist hiermee kan krijgen wat hij wil.

4 Kapot maken van relaties

4.1 Onder wraak

Je narcistische partner is gewoon boos en hij wil wraak. Om die reden alleen al kan hij andere relaties van jou kapot willen maken. Gewoon omdat hij dat wil. Ben je een zoon of een dochter van een narcistische ouder? Hij zal je huisarrest geven, of verbieden naar jouw beste vriendin gaan. Het kan ook zo zijn dat hij plotseling voorwaarden gaat stellen aan jouw bezoekje bij je beste vriendin. Je mag alleen weg, als je je kamer hebt opgeruimd en als je boodschappen bent gaan halen bij de winkel. Als je daarmee klaar bent, zal hij aanvullende voorwaarden stellen, zodat je niet genoeg tijd meer hebt om te gaan. Je beste vriendin, mag nooit bij jou thuis komen, want daar kan de narcist niet tegen. Hij wil rust! Doordat de narcist altijd extreme en aanvullende voorwaarden stelt aan jouw vriendschappen, zul je een keer over grenzen heen gaan. Hij bepaalt toch niet met wie jij omgaat? Ga je toch naar je vrienden toe, dan zal hij je bellen, sms-en, en ook zelfs stalken. Hij gaat je in de gaten houden.

4.2 Onder macht en controle

Heb je een narcistische vader of moeder? Misschien zelfs wel beide, of een narcistische partner? Houd er dan rekening mee dat de narcist je relaties niet alleen wil beïnvloeden, maar ook kapot wil maken. De reden hierachter is dat je geïsoleerd wordt van anderen en daardoor meer afhankelijk van de narcist in je leven. Zij staan dan klaar om jou op te vangen, terwijl ze zelf de relatie kapot hebben gemaakt. Narcisten staan erom bekend dat zij de relaties in je leven gaan sturen, op het moment dat een vriend, of vriendin een bedreiging vormen voor de narcist. De narcist is niet gelukkig, waarom zou jij dan gelukkig mogen zijn met je vriend/ vriendin? Als jij iemand heel leuk vindt, of je zoon/ dochter wil heel graag met iemand omgaan, dan zal de narcist dit tegenhouden op alle mogelijke manieren. Andere vriendschappen worden gestimuleerd, maar niet die vriendschap die voor jou of je kind het belangrijkste is. De narcist bepaalt en hij heeft de macht en controle over die relaties.

5 Verschil maken

Door verschil te maken tussen een broer en een zus, of door twee zussen, of bij misschien wel twee vriendinnen, ontstaat er jaloezie en frictie. Op deze manier is het de narcist de aandacht krijgt, want er zijn twee mensen in het leven van de narcist ontevreden. Alle aandacht gaat uit naar de narcist die geheel behulpzaam het verhaal aanhoort van de twee zonen of twee vriendinnen. Geweldig toch! Dat is wat hij wil!. Als bijkomend voordeel maakt hij hiermee relaties kapot, zodat jij niet gelukkig kunt zijn. Narcistische partners, of ouders hebben meestal een “golden child” maar ook een “scape goat” in het gezin. Een kind dat alles goed doet, het lievelingetje. Dit lievelingetje kan ook niets fout doen. Het “zwarte schaap” doet alles fout en kan niets goed doen. Hij krijgt altijd alle straffen in huis, hij moet de taken in huis opknappen of mag niet naar vrienden, in tegenstelling tot het lievelingetje, zij mag wel naar vrienden toe, of er gewoon op uit.

Wat krijgt de narcist hiermee voor elkaar? Onderlinge haat en nijd bij de kinderen binnen je gezin. Altijd strijd en onvrede. Nooit gelijkheid tussen de kinderen, maar ook vrijwel nooit een harmonisch gezin. Een harmonisch gezin krijgt geen aandacht, want daar is niets mee aan de hand.

6 Strijd

De narcist wil dat jij hetzelfde denkt als hij. Alles wat je doet moet de goedkeuring krijgen van de narcist. Zijn manier is de enige juiste manier. Zodra je blijft aangeven wat jij wil, zul je altijd in discussie en dus in strijd zijn met de narcist. Het is zijn manier of anders rot je maar op. My way or the highway, zegt hij eigenlijk. Narcistische persoonlijkheden zullen de strijd altijd opzoeken; als er ergens stennis is, dan is er over het algemeen vaak wel iemand bij aanwezig die zichzelf heel graag hoort praten en zijn mening aan jou wil opdringen. Je kunt maar één ding doen, of meegaan in de beweging, of je mening geven en dan is er strijd. Hoe je het ook wendt of keert, de narcist wint, hij is een strijder en hij speelt nooit een eerlijk spel. Hij speelt om te winnen, te allen tijde. Win je een discussie, op woorden, dan zal hij je op persoonlijk vlak neerhalen en dat het liefste in het bijzijn van anderen. Dan speelt hij zijn strijd nog liever, want hij weet dat jij je dan ingetogen zal gedragen.

7 Reactief

Zal er overleg plaats moeten vinden, bijvoorbeeld over de kinderen, dan zal de narcist nooit als eerste met een voorstel komen. Dat moet jij doen, zodat hij het kan afwijzen. Hij wacht altijd af om te kunnen reageren op jouw handelen of voorstel. Hij zal er nooit in meegaan, want de narcist wil juist het tegenovergestelde van wat jij wil. Het maakt daarbij niet uit wat het beste is. Het doel is altijd jou frustreren en de controle behouden. Daarbij gaat hij over al jouw grenzen heen en over alle normale normen en waarden.

8 Negeren

Een narcist zal je negeren, als hij boos is. Normale mensen proberen situaties of onderlinge problemen bespreekbaar te maken. Negeren is echter destructief gedrag en daarmee maak je relaties alleen maar kapot. Uiteindelijk blijft er namelijk niets meer over om over te spreken. Alles onderwerpen waar jij je mening over geeft, ontaardt in ruzie en over alles waar een ruzie over ontstaat, wordt gezwegen. Redenen waarom iemand negeert en jou de stiltebehandeling geeft worden besproken in de blog “silent treatment”.

Conclusie

De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven. Helaas kan het zo zijn dat je toch moet omgaan met die narcist vanwege de kinderen of omdat het je collega of baas is. Of misschien ben je nog bij je narcistische partner en zie je (nog) geen mogelijkheid om hem te verlaten? Wat kun je dan het beste doen? Hoe ga je dan het beste om met een narcist? Wil je daar meer over weten? Lees hier verder!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl