Wonen 2023Wonen 2023

Twijfel jij vaak aan jezelf in je relatie? Kloppen er dingen niet? Wordt er tegen jou gezegd dat jij dat jij gek bent? Zegt je partner dat het allemaal aan jou ligt als er problemen zijn in de relatie? Dan zou het heel goed kunnen dat je te maken hebt met een narcist die gaslighting gebruikt om ervoor te zorgen dat jij langzaam maar zeker je gezonde verstand begint te verliezen. Waarom zou je een logboek als wapen tegen de narcist gebruiken?

Jouw fotografisch geheugen

Een logboek is jouw fotografische geheugen. Alles wat er gebeurt documenteer je, zodat je op latere tijdstippen, altijd terug kunt kijken. Incidenten worden vastgelegd en details worden beschreven. Het zijn hele subtiele bewoordingen die een narcist gebruikt, om een situatie om laten draaien. Hij gebruikt hele kleine details, of laat informatie weg die de context veranderen.

Op het moment dat jij een logboek bijhoudt, kom je erachter dat dit patroon van degraderen en kleineren een terugkerend patroon is. Jouw logboek is noodzakelijk, omdat het deze terugkerende patronen vastlegt. Als je denkt dat je alles kunt onthouden wat er gebeurt, dan heb je het mis! Een narcist zorgt er altijd voor dat er beweging is, en dus verwarring. Er gebeurt zoveel dat je het onmogelijk kunt onthouden. Het logboek wordt jouw fotografisch geheugen en dus gebruik je het logboek als wapen tegen de narcist!

Gaslighting

Het is een bijna onzichtbare manipulatietechniek die narcisten veelvuldig toepassen om jou gek te maken. Het is een manier om je te laten twijfelen aan je eigen waarnemingen, gevoel,  geheugen en ervaringen. Het maakt je van binnen gek en compleet kapot. Je hebt het vaak niet snel door. De narcist gebruikt gaslighting vaak op een opbouwende wijze. Het sluipt erin en het begint met kleine dingen, zoals het verplaatsen van spullen zodat jij denkt dat je eigen geheugen een loopje met je neemt. Of de narcist beweert dat jij iets niet hebt gezegd, terwijl jij zeker weet dat je dat wel hebt gezegd. Het kan zover gaan dat je uiteindelijk compleet aan jezelf twijfelt, aan je eigen gezonde verstand, waarnemingen en herinneringen. Gaslighten is een kwaadaardige wijze om je te verwarren en erg onzeker te maken. Een narcist wil de controle over jou en het is een ultiem gevoel van macht voor hem om jou steeds onzekerder en afhankelijker te maken.

Bewijs

Het is een machtig gevoel als je je zelf opgeschreven woorden dienen als bewijs voor je eigen waarheid.  Daarom moet je de feiten goed opschrijven.

Ga meteen beginnen met het bijhouden van een logboek. Je kunt er alles in kwijt; je eigen gevoelens, observaties, en de acties van de narcist. Het werkt ook bevrijdend en heeft een positief effect op jezelf. Jij weet nu wat er precies is gebeurd vorige week, of drie maanden geleden. De narcist kan je nu niet meer voor de gek houden. Jij kunt alles opzoeken en terugkijken in je logboek. Als je nog in het misbruik zit, zorg ervoor dat je een logboek bij gaat houden maar doe dit in het geheim. De narcist in je leven mag het niet weten. Jij zorgt zo dat je enorm veel bewijs verzamelt over alles wat hij doet. Zeker als je al uit de narcistische relatie bent gestapt, is het essentieel dat je een logboek bij gaat houden. Het kan namelijk van groot belang zijn in een rechtbank en dienen als bewijs. Jij laat zien dat de handelingen en acties van de narcist schadelijk en niet eenmalig zijn. Het gaat jou helpen! Verder kan een logboek misschien gelezen worden door familie of eventueel, je kinderen als zij er ooit behoefte aan zouden hebben. Het bewijst ook dat zij niet gek zijn!

Positieve werking

Het is een veilige manier om om te gaan met je eigen emoties, gedachten en ervaringen. Je kunt het bijhouden in de notities op je telefoon, op een tablet of laptop. Gebruik liever geen schriften omdat de narcist deze kan vinden. Beveilig je elektronische apparaten ook altijd met een wachtwoord die alleen jij weet. Geef nooit je wachtwoorden aan de narcist! Hij zal zonder schaamte gewoon in je telefoon of pc neuzen. Het gaat je helpen om beter in je vel te zitten. Narcistisch misbruik is een ernstige vorm van mishandeling en alles van je afschrijven kan hierbij een helende werking hebben. Schrijven kun je overal en altijd doen in je eentje of onderweg. Je gaat jezelf sterker voelen en helpt je met verwerken van het misbruik dat jou wordt aangedaan. Schrijf de ellende van je af!  Weet dat het niet jouw schuld is. Kun je jezelf vertrouwen? Ja, dat kun je! 

Een logboek als wapen tegen de narcist helpt jou met het bijhouden van jouw waarheid en de realiteit over wat er gaande is. Jij hoeft dan niet meer aan jezelf te twijfelen, je logboek is jouw geheugen. Het houdt je helder over wat er wel en niet is gebeurt. Het helpt jou met het plaatsen van gebeurtenissen in de juiste context. Het logboek laat jou steeds duidelijker het ware gezicht van de narcist zien. Om jezelf weer terug te kunnen vinden is het noodzakelijk om uit het narcistisch misbruik te stappen. Maak plannen om weg te gaan bij de narcist.

“Een leven in misbruik door narcisme is niet leven, maar overleven.”

Meer lezen over hoe je weg kunt gaan bij een narcist? Klik hier.

Andere hulpmiddelen om een logboek bij te kunnen houden, zijn een dictafoon, die kun je voor een klein bedrag hier kopen. Wil je een usb voice recorder, die zo min mogelijk opvalt is dat tegenwoordig ook mogelijk. Heb je meer geheugen nodig voor een langere opnametijd, dan is de prijs iets hoger maar nog steeds redelijk acceptabel.

Laat hier je gegevens achter en je ontvangt een gratis logboek!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl