Wonen 2023Wonen 2023

Denk je na weg te gaan bij een narcist? Weet goed waar je aan begint, als je wil scheiden van een narcist. Bereid je vertrek goed voor. Reken erop dat de situatie verergert! Dacht je dat de relatie met een narcist erg is? Weggaan bij een narcist is een hel! Heb je kinderen met een narcist, dan wordt deze hel alleen maar groter. Het is niet de bedoeling je banger te maken dan je al bent, maar je weet ondertussen welke streken de narcist in je leven uithaalt.

Wij van “Misbruik door Narcisme“ geven nu aan, houd er rekening mee dat het nog erger wordt. Dat betekent niet dat je jezelf uit het veld moet laten slaan, maar dat je jezelf heel erg goed moet voorbereiden. We leggen je in deze blog uit waar je op moet letten als je weg wil gaan bij een narcist. Wat moet je wel doen en wat moet je absoluut niet doen!

Waar jij mee bezig bent is het beste wat je ooit voor jezelf kan doen! Jij bent jezelf aan het bevrijden van de narcist! 

 Wat moet je WEL doen?

 Je bent al op de goede weg door te werken aan de gedachte om de narcist te verlaten. Je begint nu met de controle over je eigen leven terug te krijgen. Nu is de beste tijd om daar mee te beginnen. Deze volgende stappen gaan je helpen je weer sterker te maken. Een leven weg van de narcist is altijd een beter leven. Het is een leven zonder misbruik.

Leven zonder de narcist

Word je blij van de gedachten van een leven zonder de narcist? Je wil nu de keuze maken om je narcistische partner te verlaten, ook al heb je bijvoorbeeld 25 jaar lang een relatie met de narcist gehad. Misschien weet je het niet zeker, maar gevoelsmatig wil je weg uit de situatie. De narcist laat je op eierschalen lopen, waarin je nooit weet wat goed is en wat niet goed. Je wil jezelf terug, omdat je jezelf anders verliest! onafhankelijkheid is het streven.

Voorbereiding

Zorg dat je extreem goed voorbereid bent. Als je weet dat je wil gaan scheiden, laat het nog niemand weten, want er bestaat een kans dat je narcistische partner erachter komt. Zorg ervoor dat jij de enige bent die af weet van jouw plannen en werk hier in stilte aan. Bedenk het plan, hoe weg te komen van je narcist. Denk er nog eens extra over na, maar ga zeker niet impulsief te werk. Narcisten die niet willen scheiden, proberen je vast te houden en zijn bereid daar nagenoeg alles voor te doen. Zij gaan over grenzen, waar normale mensen niet overheen gaan, of ze gaan aan “hoovering” doen en proberen je terug in de relatie te zuigen. Ze gedragen zich dan heel overdreven lief, alsof zij WEL kunnen veranderen. Slachtoffers van narcisme trappen hier meestal 8 tot 10 keer in, voordat ze beseffen wat er gebeurt. Trap er niet in.

Geld opzij zetten

 Wat heel belangrijk is: Leg geld opzij. Dat kun je doen door zo snel mogelijk een rekening op je eigen naam te zetten, of zorg ervoor dat je ergens op een geheime plek geld hebt verstopt. Zoek een extra bijbaantje en werk in de avonduren of ochtenduren, maar in ieder geval op de momenten dat de narcist niet thuis is, zodat je voorzichtig en beetje bij beetje geld kunt afromen. Maak het niet op, koop er niets voor, maar leg het aan de kant. In het geval je een huurwoning wil hebben moet je vaak twee maanden de huur vooruit kunnen betalen. Maak voor jezelf een kleine begroting en zorg ervoor dat je voldoende budget hebt voor alle plotselinge tegenslagen. Bedenk dat het geld wat je spaart, dat je daar je vrijheid mee kan kopen. Je hoeft je niet schuldig te voelen en je hoeft je nergens voor te schamen. Het is jouw geld en je hebt er zelf voor gewerkt. Zorg bij voorkeur voor een digitale bankrekening, waar geen afschriften van thuiskomen in plaats van een “oude sok”, die is namelijk vindbaar. 

Zet alles privé

Zorg ervoor dat je wachtwoorden voor jezelf houdt. Je telefoon en laptop moeten beveiligd zijn. Een narcist heeft geen respect voor jou en jouw grenzen, hij heeft geen normale normen en waarden. De narcist zal in je privé spullen neuzen zodra hij de kans heeft, om iets te vinden wat hij kan misbruiken. De narcist vertrouwt namelijk niemand en is altijd achterdochtig.  Alles wat je nodig hebt tijdens of na een scheiding moet je in eigen beheer hebben. Zorg ervoor dat JIJ degene bent die alle (digitale) zaken beheert, dat kan je heel erg helpen tijdens je scheiding. Van verzekeringen en bankzaken, tot telefoonabonnementen, energiebeheer, RDW-bewijzen en zelfs reserve sleutels van fietsen tot auto’s. Heb je een bril, zorg voor een reservebril of lenzen.

Een eigen E-mail adres

Maak een privé e-mailadres aan, en sla je wachtwoorden niet op. (een eigen e-mailadres is ook nodig voor je privé bankrekening) gebruik in alle inlog websites, gebruik van een 2-staps verificatie methode, misschien zelf wel met een goedkope tweede geheime telefoon, waar alleen jij weet van hebt. Als je via internet naar je e-mail gaat, zorg dan dat je dat doet via een incognito of “in-private” venster naar je mail accounts gaat. zodat je geen sporen achterlaat in de geschiedenis van je internet browser.

Heb je géén kinderen?

Plan in het geheim een datum waarop de narcist niet thuis is. Vraag aan een paar vrienden die je compleet vertrouwt, of ze die dag kunnen helpen. Je kunt het beste op de dag van je vertrek al je spullen in het geheim uit huis halen. Vertel niet van tevoren aan de narcist dat je hem of haar verlaat! Laat een brief achter waarin je aangeeft de relatie te verbreken en blokkeer direct het telefoonnummer van de narcist. Nu zul je denken, dat het niet normaal is om je partner te verlaten zonder het face to face te vertellen. Dat klopt als het gaat over een normale relatie. Jouw relatie met de narcist is echter alles behalve normaal! Je kunt niet normaal communiceren met een narcist. Hij/zij zal hels worden zodra jij aangeeft weg te willen. Jij hoeft nu nooit meer contact te hebben met je ex. “Go no contact!”

 

Heb je wél kinderen?

Als je kinderen hebt van de narcist is het lastiger om weg te gaan, maar je kunt je vertrek wel goed voorbereiden.  Als je geen kinderen hebt, kun je gewoon weggaan. Wat dan als je wel kinderen hebt? Misschien heb je al aangegeven dat jullie relatie niet zo lekker meer loopt. Jij weet al dat jij de schuld krijgt en jij het probleem bent van jullie slecht lopende relatie. Je weet immers al dat je partner een narcist is. Als je weet dat je partner een narcist is, ga dan NIET in therapie. Laat je NIET overhalen. Je maakt de narcist slimmer dan nodig is en hij/ zij probeert je weer in de relatie te zuigen. Vooral als je kinderen hebt, dan zijn zij een ideaal gereedschap voor de narcist om jou in deze relatie gevangen te houden.

Je zult afspraken moeten maken

Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over de kinderen. Dit is verplicht volgens de  Nederlandse wetgeving. Laat dit door anderen (advocaat) oplossen, maar doe het niet zelf.  Probeer te peilen hoe de narcist denkt over een eventuele scheiding. Wie gaat er werken en wie heeft de zorg over de kinderen. Hoe worden de zorgtaken verdeeld? Denk je dat je er bij een mediator uitkomt, dan heb je dat verkeerd gedacht. Hoe kun je dan afspraken maken? Je moet weten dat de narcist niet wil wat jij wil. Tegen de natuur in, zul je dus moeten uitspreken wat je niet wil, om te krijgen wat je wil. Als je uitspreekt wat je wil, zal dat namelijk tegen je gebruikt worden. De narcist gaat altijd lijnrecht tegenover je staan. Zeg jij ja, tegen een voorstel van de narcist, dan zal de narcist een aantal dagen of weken later weer iets anders willen.

Blijf bij je standpunt

Blijf dan bij je standpunt en wijk daar niet van af. Denk niet dat je door toegeven en ja zeggen, je van de narcist af bent. Trek je eigen plan en blijf daarbij. Hou je doel voor ogen, dat is namelijk de richting waar je heen wil gaan. Een leven zonder narcistisch misbruik. Laat alle afspraken vastleggen in een ouderschapsplan door je advocaat en de rechter middels een waterdichte beschikking. Niet dat de narcist zich daar aan wil houden, maar het biedt houvast bij alle volgende procedures die de narcist, daarna nog wil gaan volgen. Spreekt de narcist de gemaakte afspraken tegen, zorg er voor dat je alles wat er gezegd word, voor jezelf opneemt met je telefoon of een kleine mini audiorecorder.

Inschrijven voor een huurwoning

Zorg ervoor dat je ruim van te voren bent ingeschreven bij een woningbouwcorporatie. Als je van plan bent weg te gaan, dan moet je ook weg kunnen gaan, wanneer jij dat wil, wanneer jij je onveilig voelt. Je kunt al deze zaken regelen voordat je vertrekt. Heb je je niet ingeschreven bij een woningbouwvereniging, zoek dan uit of je particulier kunt huren of misschien zelfs wel een huis kunt kopen, met deze huidige lage rentestanden. (jaar 2020) In het uiterste geval, probeer je tijdelijk bij familie of vrienden te blijven.

Ga eens vrijblijvend op gesprek bij verschillende advocaten

Mocht je getrouwd zijn en ben je er heilig van overtuigd dat je partner een narcist is? Een advocaat kan aangeven waar je aan moet denken bij het inzetten van de scheiding. Zij weten het beste hoe de wettelijke termijnen moeten worden bewaakt. De meeste advocatenkantoren bieden meestal vrijblijvend een eerste gratis gesprek aan. Vraag vooraf aan de advocaat of zij verstand hebben van narcisme en vraag hierop door. Welke ervaringen hebben ze dan met narcisten? Heb je te maken met een vrouwelijke narcist, of met een mannelijke narcist? Weet je wat voor narcisten er zijn? De klassieke (open) narcist of de verborgen narcist. Weet je wat de verschillen of overeenkomsten zijn van deze narcisten?

De Narcist zal proberen procedures te rekken als jij degene bent die de scheiding aanvraagt. Heb je kinderen? Dan ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken en afspraken vast te leggen.

Moet je je advocaat overtuigen van de streken die je narcistische ex-partner uithaalt, ga dan op zoek naar een andere advocaat, die wel weet hoe narcisme werkt.

Wat moet je NIET doen:

Vertel NIET tegen je gewelddadige narcistische partner dat je van plan bent weg te gaan. Hij zal je bedreigen, wellicht zelfs mishandelen. Vertel dus helemaal niets van jouw plannen. Regel een veilige plek voor jezelf en eventueel je kinderen.

Ga NIET de confrontatie aan met je narcistische partner. Als je dat doet, ben jij namelijk fout volgens je narcistische partner er zit niets tussen in, er is alleen voor je partner en tegen je partner. Zwart wit denken is één van de kenmerken van een narcist.

Ga NIET in gesprek met je schoonouders, de ouders van de narcist. Grote kans dat narcisme in de familie aanwezig is. Zij staan ALTIJD achter jouw ex-partner.

NIET denken dat je eruit kunt komen met de narcist. De narcist wil er namelijk NOOIT uitkomen en om die reden, kun je het vergeten.

Ga NIET mee in de goedbedoelde adviezen van de nietsvermoedende vrienden van je (ex) partner, die willen vragen of je met je (ex) partner wil gaan praten. Praten heeft namelijk geen zin met een narcist.

Wacht NIET met het officieel aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, doe dit direct, maar plan vooraf alles zorgvuldig. Je hebt dan wel een advocaat nodig. Ben je NIET getrouwd, dan zorg je dat je van de een op andere dag gewoon vertrokken bent.

Ten slotte:

Onthoud dat je de beste beslissing van je leven hebt gemaakt! Je gaat eindelijk weg bij de narcist. Zorg ervoor dat je je plannen voor jezelf houdt en verzamel zoveel mogelijk geld om een leven na de narcist te kunnen opbouwen. Verlaat de narcist zonder iets te melden als je niet getrouwd bent of kinderen hebt. Zet door en hou je einddoel voor ogen. Een leven zonder narcistisch misbruik!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl