Wonen 2023Wonen 2023

Omgang met een narcist; Wat je Wel moet doen

Als je omgang met een narcist hebt of als je nog steeds te maken hebt met narcisme kun je erg gefrustreerd raken omdat je niet goed weet hoe je moet omgaan met een narcist. Hij provoceert je, probeert de discussie met je gaande te houden en hij wil jouw leven bepalen en verzieken. Zelfs al ben je weggegaan. Je wordt gek van de gedachte en denkt; wat kan ik het beste doen en wat niet. Het probleem van het gedrag van een narcist is het abnormaal gewetenloos gedrag. Jij denkt als normaal denkend mens dat je met praten er gewoon uit kunt komen. Maar dat is ONMOGELIJK! Abnormaal gedrag kun je niet bestrijden met normaal gedrag. Hieronder staan de beste tips die je zeker moet gaan toepassen, zodat omgang met een narcist je beter lukt.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wat je wel moet doen; Ontwapen de narcist!

1 – Luister en observeer

Je voelt de bui alweer hangen, je narcistische partner is weer bezig met jou te provoceren. Hij blijft doorgaan over de rommel in huis of over andere onbenullige dingetjes, waar jij de schuld van krijgt. Bedenk van te voren dat je nu bewust alleen maar gaat luisteren naar zijn onredelijke redenen. Zeg niets en observeer. Laat je niet meteen verleiden om iets terug te zeggen, ook al is dat niet makkelijk. 

2 – Blijf kalm en rustig

Een narcist wordt gelukkig van jouw pijn. Wat hij ook zegt om jou te kwetsen, blijf kalm en laat geen emotie zien. Het is echt heel lastig in het begin om je in te moeten houden en niet boos te worden. Blijf dit toch proberen. Je gaat je hierdoor kalm en beheerst voelen en je manier van denken gaat helder worden. Hoe meer jij je zelfbeheersing verliest, en dus je emotionele controle, des te rustiger de narcist wordt. Maar andersom geldt dat ook. Hij gaat bozer worden, naarmate jij rustiger wordt. Lukt het je om koel en beheerst te zijn, dan zul je merken dat zijn woorden je minder treffen. Zeg keer op keer tegen jezelf; blijf rustig, blijf koel. 

3 – Pak de controle terug

Hoe pak je de controle terug in de omgang met een narcist? Leer jezelf de volgende zinnen gebruiken, nee nog beter leer ze uit je hoofd. Het klinkt heel kinderachtig, maar door het uitspreken van deze zinnen kun je eindeloos durende provocerende discussies stoppen. Het gaat je een enorm gevoel van kracht en macht geven; het gevoel dat jij weer zelf de controle hebt! Vervolgens kun je gewoon weglopen en iets anders gaan doen. Stel je hebt net aangegeven wat je wilde zeggen, maar je wilt de discussie stoppen want de narcist blijft maar doorgaan. Je kunt dan zeggen:

  • Ik wilde je alleen vertellen hoe ik me voel.” 
  • Jij mag je zo voelen”.
  • “Dank je voor het laten weten hoe je je voelt”.

Iedere keer dat je narcistische (ex) partner je de discussie in probeert te trekken tegen je zin in, voelt voor jou als controleverlies. Ga er niet op in maar zeg :” Jammer dat je er zo over denkt”. Het geeft jou een enorm gevoel van macht, door op die manier te reageren. Jij neemt de controle terug in de discussie. Je laat je op die manier niet meer treffen door zijn beledigingen. Je herkent het en legt het naast je. Het is namelijk niet jouw verantwoordelijkheid om de narcist ervan te overtuigen dat het niet zo is. Het is zijn verkeerde waarheid. Niet de jouwe. Probeer een stap terug te nemen en zeg bijvoorbeeld het volgende:

  • “Ik hoor je”.
  • “Dank je voor het geven van jouw mening”.
  • “Jij mag een eigen mening hebben”.

De narcist in je leven blijft je provoceren en beschuldigen, net zolang totdat je reageert. De kunst is om tegen je gevoel in, jezelf NIET  te gaan verdedigen. Dat is moeilijk bij omgang met een narcist, maar dat is precies wat hij wil. Je pakt de controle terug door gebruik te maken van de volgende zinnen:

  • “Laten we zeggen dat we er allebei anders over denken”.
  • “Jij mag er anders over denken dan ik , en dat is okay”.
  • Ik kies ervoor om het anders te zien”.
  • “Ik accepteer jouw verkeerde waarheid”.

Let op, gevaar!!!! De hierboven genoemde handvatten, werken averechts bij een kwaadaardige en geweldadige narcist. Weet je dat JOUW narcist “losse handjes” heeft, doe dit dan NIET!

4 – Pas de “grey rock” methode toe

De “grey rock” methode is een manier om te dealen met een narcist in je leven. Dat kan een (ex) partner, familielid of collega zijn. Je moet je voorstellen dat je eigenlijk tijdelijk verandert in een grijze steen ofwel een “grey rock”. Dat houdt kort gezegd in dat je in de omgang met een narcist, jezelf transformeert tot de meest on-interessante en saaie persoon die je maar kunt zijn. Niets raakt je als grijze steen. Hopelijk word je steeds minder interessant voor de narcist als je deze strategie gaat toepassen. De “grey rock” methode is minder geschikt om te gebruiken als je nog in de relatie zit met je narcistische partner.

5- Blijf je sociale contacten opzoeken

De narcist in je leven wil dat je er alleen bent voor hem. Hoe moeilijk het ook is (vanwege schuldgevoel), houd contact met je familie en vrienden. Het is van belang om altijd het contact met je vrienden en familie goed te houden, zeker als je op het punt staat om je narcistische partner te verlaten. Je wilt een goed vangnet hebben en er niet alleen voor staan. Blijf die ene vriendin opzoeken waar je je verhaal kunt blijven doen. Deze steun is erg belangrijk, geeft kracht en zorgt ervoor dat je je niet eenzaam gaat voelen in je narcistische relatie. De mensen die je wel horen, steunen en positiviteit geven, moet je koesteren.

Zorg er ook voor dat je bijvoorbeeld blijft sporten (zodra het weer kan ivm corona). Laat jezelf niet isoleren van de buitenwereld en zorg dat je actief naar buiten gaat.

6- Alleen noodzakelijke communicatie/communiceren 

Geen kinderen met de narcist?

STOP al het contact met de narcist. App niet, mail niet, maar vooral praat niet met de narcist. Verbreek alle communicatie! Blokkeer de narcist! Je wilt kunnen herstellen van misbruik door narcisme en dat kan het beste als je NUL contact hebt. Laat je absoluut niet verleiden om weer te gaan praten met hem. Hij wil je dan alleen maar het misbruik inzuigen. Hij verandert nooit! Vergeet dat niet. Zijn woorden zijn leeg, hij zal alles zeggen om jou weer terug te krijgen,; hij is plotseling weer poeslief en belooft dat alles beter zal worden. Trap er niet in. Blijf bij je standpunt. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je geen kinderen hebt van je narcistische ex partner.

Wel kinderen met de narcist?

Als je kinderen hebt met die narcist, kun je bijna niet zonder communicatie. Zeker als er instanties bij betrokken zijn zoals jeugdzorg of jeugdbescherming. Jij weet dat het erg moeilijk is om een discussie of ruzie te stoppen met je (ex) narcistische partner. Je zult toch moeten communiceren vanwege de kinderen. Helaas kun je dan niet “no contact” gaan. Je narcistische ex-partner gaat vaak ook via Whatsapp door met het provoceren en discussiëren. In dat geval kun je beter de communicatie beperken tot e-mail. De narcist gaat je waarschijnlijk dan ook via e-mail zwartmaken en provoceren. Trap daar niet in. Reageer ook niet op onbelangrijke mails. Je kunt mails waar je wel op wil of moet reageren, via de BIFF manier gaan schrijven. Daarbij moet je niet ingaan op de woorden en leugens van de narcist, maar schrijf je mails kort, informatief, krachtig en vriendelijk.

Tot slot – Maak jezelf sterker

Wil je een beter leven en je jezelf sterker maken, maar hoe je weet niet hoe? Nou door de hierboven genoemde tips ter harte te nemen. Wat kun je dan nog meer doen? Nou in ieder geval niet in zelfmedelijden en een zak chips naar netflix kijken en jezelf dik eten. Ga bewegen, sporten en de deur uit. Zorg ervoor dat je jezelf een flinke discipline oplegt en houd je aan een vast schema, waarin je duidelijkheid schept voor jezelf. Zoek desnoods een coach die je hierbij kan helpen en je aanspoort tot actief gedrag in plaats van passief gedrag. Als jij denkt dat je leven “klote” is, dan is je leven klote en daar moet je dus vanaf. Je komt erachter dat als je gaat bewegen, je een positieve kijk op het leven krijgt.

 

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl