Wonen 2023Wonen 2023

Samengesteld gezin en de invloed van de narcist

Wat staat je te wachten als je een nieuwe liefde vindt en je start een samengesteld gezin, na de breuk met de narcist? Hoe gaat de narcistische ex daarop reageren? Ben je opnieuw na de scheiding gaan samen wonen en je partner heeft kinderen. Je hebt nu een samengesteld gezin en hoor je bij de vele samengestelde gezinnen van Nederland!

Je bent weggegaan bij de narcist en op een gegeven moment ben je er klaar voor om verder te gaan met je leven, om een nieuwe relatie te starten. Jij was allang klaar met je ex en jij zult zeer waarschijnlijk ook diegene zijn die sneller toe is aan een nieuwe(echte) liefde. Zodra je narcistische ex lucht krijgt van je nieuwe relatie zal zij niet blij zijn! Je hebt grote kans dat er allerlei aanvullende voorwaarden komen, bijvoorbeeld:

  1. De nieuwe partner mag (nog) niet in contact komen met je kinderen. Wanneer dan wel?
  2. De nieuwe partner mag absoluut niet in het(gezamenlijke) huis komen, geen stap over de drempel, zelfs geen stap achter de poort! (Dreigen met sancties)

controle

Daar begint het al mee. De narcist voelt verlies aan controle en wil hierdoor de controle proberen te herstellen binnen jouw nieuwe samengestelde gezin. De verwijten zullen je ook vanaf dan om je oren vliegen! Verwijten dat je je niet aan de gemaakte afspraken houdt. Het verwijt dat je nieuwe relatie totaal respectloos is omdat je kinderen er van op de hoogte zijn. Dat jij alleen maar aan jezelf denkt en dat je alleen maar zegt dat je je kinderen voorop zet. De narcist beschuldigt je doodleuk van liegen omdat je naast de liefde voor je kinderen ook liefde kunt voelen voor een nieuwe partner. Ze kunnen het niet uitstaan dat jij een nieuwe liefde hebt gevonden en zullen er alles aan doen om jou hierop aan te vallen en je op je schuldgevoel in te praten. Het emotioneel misbruik gaat gewoon door na je relatie.

Kinderen gebruiken als ultieme machtsmiddel

De narcist weet heel erg goed dat jij erg gevoelig bent als het om je kinderen gaat. Dat je sneller toegeeft als het om je kinderen gaat. Je kinderen worden echt ingezet als machtsmiddel! De narcist misbruikt je kinderen om alles gedaan te krijgen. Daarbij gaat de narcist over lijken. Wat het met je kinderen doet is totaal onbelangrijk voor de narcist. Dat je kinderen lijden is een gegeven waar de narcist compleet overheen gaat. Ook al bouw jij je nieuwe relatie rustig op, je wilt je kinderen hier zeker niet extra door belasten. Het maakt niet uit. De narcist heeft hier totaal geen controle op en dat is waar de narcist niet tegen kan. De narcist geniet ervan als jij je laat vertellen wat wel en niet ‘mag’! Kijk uit en ga niet zomaar mee in alles wat de narcist van je eist!

Fout

Vanaf het moment dat jij je relatie hebt verbroken, ben je in de ogen van de narcist FOUT! Voorheen in de relatie was je ‘goed’ en nu ben je slecht. De narcist gaat niet alleen verwijten en eisen, maar gaat ook nog dreigen. Als je niet doet wat de narcist eist dan kun je er zeker van zijn dat het afgedwongen wordt door middel van dreigementen. Bijvoorbeeld; als de narcist erachter komt dat de nieuwe partner wel in huis is gekomen, dan stelt de narcist dat zij/hij geen keuze heeft en stopt per direct de mediation.

De narcist zal ook tegen je kinderen slecht over je praten. Dit gebeurt in de vorm van uitspraken zoals,’ hij geeft meer om zijn vriendin dan om jullie ‘.

Narcistische woede

Zodra je verder ben gegaan met je leven in de vorm van een nieuwe relatie, dan maak je je narcistische ex helemaal kwaad. Je narcistische ex partner ziet het als gezichtsverlies en dus als verliezen. Bij de narcist telt maar om 1 ding en dat is winnen. De nieuwe partner neemt als het ware de rol over van de narcist. Vooral als je kinderen hebt met de narcist is dit een reden voor de narcist om de haat tegenover jou maar vooral je nieuwe partner te vergroten. Wraakacties en dreigementen zullen komen zoals:’ik ga het jou en je partner heel moeilijk maken!’, of ‘Wil je van me scheiden? Ik zorg ervoor dat het heel lang duurt!’. Vaak als je kinderen hebt bij en narcist, zul je de treiterijen en wraakacties aan den lijve ondervinden.

kinderen als wapen

Je kinderen zijn nu de inzet in de strijd en ze worden dan ook zonder enig geweten ingezet als machtsmiddel door de narcist. Hierbij gaat de narcist voor de winst (jou kapot maken) en de macht en gaat gewoon over de rug van de kinderen heen. jouw nieuwe leven moet kapot. jouw samengesteld gezin, mag niet leuk zijn en gezellig. De narcist wil niet dat jij doorgaat met je leven en gaat je kinderen vergiftigen met slechte informatie over je nieuwe partner en eventuele kinderen van die nieuwe partner. Ook de familie van de narcist zal hier in betrokken worden en je nieuwe partner zwartmaken. Er is voor de narcist nu alleen maar goed en slecht. Dit noem je ‘splitting’. Er zit niets tussen, er is geen grijs gebied. Zelfs als de kinderen worden ingezet, zal jeugdzorg niet kunnen doen. Nee zij steunen de narcist zelfs. Lees ook: Jeugdzorg steunt de narcist

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl