Het narcistische rookgordijn

door aug 4, 2022Red Flags0 Reacties

Wonen 2023Wonen 2023

Het narcistisch rookgordijn

Wat is een narcistisch rookgordijn eigenlijk?

Een narcistisch rookgordijn, is alles wat de narcist onderneemt om jou als slachtoffer te verwarren. Dat kan zijn door sleutels weg te leggen op een andere plek en aan te geven dat je je vergist moet hebben. Dat hij continu leugens verteld om je op het verkeerde been te zetten. Het rookgordijn word gebruikt om je te isoleren van anderen, maar ook of jezelf te laten twijfelen aan jezelf. De narcist zal proberen je afhankelijk te maken van hem, zodat je niet bij hem weg gaat. Een narcistisch rookgordijn kan ook gebruikt worden om je op het verkeerde been te zetten bij een eventuele scheiding. Kortom alles wat gezegd of gedaan word om jou te verwarren en op het verkeerde been te zetten. In feite je in gedachten de verkeerde richting in te sturen.

Heb jij gemerkt dat je partner vaak de focus op jou legt? Jij doet het nooit goed en het gaat altijd over wat jij niet goed doet, maar nooit over wat hij niet goed doet. Ben je weg bij je narcistische partner? En gaat het nog steeds over jou? De narcist wil als slachtoffer gezien worden en heb jij het altijd gedaan? Dit is het narcistisch rookgordijn dat een narcist keer op keer blijft opgooien. 

Hieronder gaan we wat meer uitgebreid in op dit onderwerp

Love bombing

Wellicht viel het je in het begin van je relatie niet op.  Een narcist is heel goed in manipuleren en zal zich voordoen als een ander persoon. De lieve man waar je verliefd op werd, overspoelde je met liefde; love bombing. Hij gaf je zo’n fijn gevoel en jij dacht dat je samen oud zou worden. De narcist weet heel goed hoe hij met woorden jou de relatie in kan lokken. het is één grote verleiding die met grote commitment wordt uitgevoerd. De fase van love bombing kan lang duren, een narcist kan zelfs jaren lang jou paaien om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk vast zit in de relatie. 

De rol van zijn leven

De narcist doet zich gedurende het begin van jullie relatie heel anders voor. Hij speelt de rol van zijn leven! Hij leek die lieve zorgzame man waar je van droomde, maar al die tijd speelde hij een rol, een toneelspel. Jij dacht dat jullie samen oud zouden worden totdat de minder leuke trekjes steeds erger en extremer werden. Waar is de man gebleven waar je verliefd op werd? Hoe kon je erin getrapt zijn?

Het ligt ook niet aan jou dat je niet hebt gezien hoe hij werkelijk is. Uiteindelijk houdt de narcist het niet vol om de ‘perfecte’ partner te blijven spelen en steeds vaker zul je zijn ware gezicht te zien krijgen. Zeker zodra je kinderen hebt en hij zeker weet dat je niet zomaar weg zult gaan.  

Het narcistisch rookgordijn:

 • Het is altijd jouw schuld

Hij is erg goed in het verbergen van zijn zwakheden en slechte eigenschappen. Hij geeft jou overal de schuld van in de relatie. Jij doet niet genoeg in huis en wat je doet is niet goed genoeg. De narcist gooit nu al een rookgordijn op door alleen maar de focus op jou te leggen en totaal niet naar zijn eigen aandeel en onvolkomenheden te kijken. Reken maar dat op het moment dat jij een puntje van kritiek hebt op je narcistische partner, hij gaat flippen en direct de vinger terug naar jou wijst. Hij doet niets fout, dat is een van de kenmerken van een narcist. Keer op keer krijgt een narcist het voor elkaar dat een discussie altijd eindigt met wat jij allemaal fout hebt gedaan en dat alle problemen in de relatie jou schuld zijn. Een narcist heeft geen zelfreflectie en schuift altijd de schuld op een ander. Dat is hoe hij altijd zal reageren, 

 • Zelfs de kinderen hebben het altijd gedaan

Is jouw kind volgens de narcist onhandelbaar? Vertoont jouw kind alleen maar dat gedrag bij je narcistische ex? Het ligt volgens de narcist altijd aan de ander, in dit geval je kind. Het kind is het probleem en de ouder heeft het zo verschrikkelijk zwaar. Dat is het beeld wat er wordt geschetst. In werkelijkheid ligt het grootste probleem bij de narcistische ouder die totaal niet weet hoe hij normaal moet opvoeden. Kinderen hebben duidelijkheid , structuur en grenzen nodig en dat is wat een narcist nooit zal geven. Hij vindt het heerlijk om te verwarren en verschil te maken tussen de kinderen onderling. Zijn eigen aandeel in eventuele problemen wil hij niet zien, want er is niets mis met hem. 

De narcist veroorzaakt zelf het probleem om er vervolgens flink over te klagen en het kind de schuld te geven!

 • De hulpverlening is nooit goed genoeg

Heb je te maken met hulpverlenende instanties, zoals jeugdzorg? De hulp die er is voor de narcist of voor de eventuele kinderen zal vaak bestempeld worden als “niet goed genoeg”. Ontstaan er alsnog problemen tijdens de hulpverlening dan ligt het aan de hulpverlening en niet aan de narcistische ouder. 

Je narcistische (ex) partner altijd zijn best doen om jou zwart te maken en jou als slechte ouder neer te zetten. Hij legt meteen de focus op jou en gooit daarmee altijd weer een narcistisch rookgordijn op, zodat er maar niet naar hem gekeken wordt. Het boeit de narcist totaal niet dat jullie samen kinderen hebben. Dit zwart/wit denken hoort bij de manier waarop een narcist denkt. Er is alleen goed en fout, er zit niets tussenin. Behoor je tot de ‘foute’ categorie dan word je als de vijand gezien. Het is jouw schuld dat er problemen zijn en jij bent hier de slechte ouder die er niet is voor haar kind. Hij zegt de goede ouder te zijn die het slachtoffer is van jouw beslissingen. Het narcistische rookgordijn wordt niet alleen gebruikt om jou te verwarren, maar ook om hulpverleningsinstanties te verwarren, iedereen wordt op het verkeerde been gezet.

 • Het ligt aan school 

Heeft je kind problemen op school? Dan krijgt ook de school, naast je kind, de schuld van de slechte prestaties. School doet dan volgens de narcist niet genoeg om jullie kind te begeleiden. Misschien heeft je kind al een diagnose omdat je (ex) partner aan had gegeven dat je kind onhandelbaar is en er van alles mis is met je kind. De narcist verwacht dat de school alles uit de kast gaat halen om je kind te gaan begeleiden zodat je narcistische ex het niet zelf hoeft te gaan doen. 

 • Tegenstrijdig met aandacht willen krijgen

Een narcist leeft op aandacht. Het is een basisbehoefte die zover gaat dat hij er alles aan doet om die narcistische voeding, die aandacht te krijgen. De meeste aandacht krijgt de narcist door problemen op te gooien en het slachtoffer te spelen. De hulpverleners die betrokken zijn in het leven van de narcist moeten professioneel reageren op hulpkreten, ook al blijken ze nep te zijn. Het is een vorm van “münchhausen by proxy syndroom” maar dan op geestelijk vlak. Helaas zorgen deze hulpverleners er dan ook voor dat een narcist weer deze negatieve aandacht blijft opzoeken. Hij weet dat door problemen te creëren hij aandacht krijgt.

Een rookgordijn wordt continu door een narcist gebruikt om de aandacht van hem af te leiden. Hij wil aandacht maar niet als het gaat over zijn ware aard of zijn onvolkomenheden. Hij wil alleen aandacht als slachtoffer, niet als de schuldige van een probleem. Dan wijst een narcist naar jou, je kind of een andere partij zoals jeugdbescherming, school of bijvoorbeeld GGZ.

Wat kun je ertegen doen?

 • Blijf  kalm en rustig. Je ex zal je proberen te provoceren en kickt erop dat je vol emotie reageert op zijn leugens.
 • Ga jezelf niet verdedigen.
 • Praat niet face to face met de narcist.
 • Stop met appen en communiceer alleen via mail.
 • Schrijf je mails op de BIFF manier. In deze link van het BIFF boek, kun je hierover een boek vinden die speciaal hiervoor geschreven is. Er is ook een boek over Biff bij co-ouderschap
 • Meer lezen, over communiceren met een narcist, lees dan onze blog: eerste hulp bij communiceren.
 • Blijf bij jezelf. Jij vertelt altijd hetzelfde verhaal en verder als je altijd de waarheid verteld, hoef je ook niet na te denken over wat je gezegd hebt tegen een ander. Daardoor blijf je trouw aan jezelf.

Het narcistisch rookgordijn

Weet dat een narcist nooit stopt met het opgooien van een rookgordijn. Hij is een meester in manipuleren en zal altijd de aandacht van zichzelf afwenden als het gaat om de dingen die hij niet goed doet. Het is erg lastig om hier iets aan te doen. Jij kunt het niet stoppen. Een narcist verandert nooit. Wanneer je te maken hebt met hulpverlenende instanties zoals jeugdzorg/bescherming of school, is het een kwestie van de lange adem hebben. Hoe langer het traject voortduurt des te meer de derden gaan zien. 

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl

Pin It on Pinterest

Shares
Share This