Wonen 2023Wonen 2023

Winnen van een Narcist

Toen we een aantal jaren geleden te maken kregen met narcistisch misbruik, wisten we niet hoe we hiermee om moesten gaan. We zijn ons gaan verdiepen in wat nu narcisme is. we stelden ons al snel de vraag. Kunnen we winnen van een narcist? In deze blog leggen we uit, hoe je kunt leren omgaan met een situatie, waar je inzit. Hoe je verder kunt gaan en hoe je kunt winnen van een narcist.

Regie nemen over je eigen leven:

Winnen van een narcist is een proces. Je kunt winnen, maar je komt er jaren later pas achter hoe. Jaren later weet je hoe je kunt winnen van een narcist, hoe je weer vrij kunt zijn, hoe je weer je eigen keuzen kunt leren maken en hoe je weer de regie neemt over je eigen leven.

Het is ons ook gelukt en we geven je alvast handvatten, om dit proces te overwinnen. Winnen van een narcist in 6 fasen:

  • fase 1: Bewustwording
  • fase 2: Kennis vergaren over narcisme
  • fase 3: Besluitvorming over je leven
  • fase 4: Voorbereiden van je besluit
  • fase 5: Uitvoeren van je besluit
  • fase 6: Je leeft je leven, de regie is terug

Bewustwording

In eerste instantie voel je jezelf miserabel, je bent je nog niet bewust van de ernst van de mishandeling waar je inzit. Je twijfelt aan jezelf en voelt je minderwaardig en in de war! Er is sprake van gaslighting, manipulatie, geweld en misschien wel verkrachting. Je wordt voorgelogen, gedwongen, gevangen gehouden en gestalkt. Je bent fysiek en emotioneel in de greep van de narcist. Hoe kan het toch zo zijn dat jou leven zo miserabel is. Tussen door begin je stiekem te praten met een vriendin, of je zoekt informatie op internet, zoals wij nu ook deze informatie op internet zetten.

Zie hoe herken je een narcist, voor nog meer informatie over narcisme. Je wordt jezelf “bewust” van het feit dat jezelf niet diegene bent die dit veroorzaakt, maar dat je narcist dit veroorzaakt. Nu Je er bewust van bent lees je nog meer over narcisme en leer je hiervan. Zie karakteristieke eigenschappen van mensen met een hoog conflict persoonlijkheid. Je wordt steeds bewuster van de situatie waar je inzit. Jij MOET hieruit los komen!

Kennis vergaren over narcisme

Je begint kennis te vergaren op internet. Je durft er nog niet over te praten met anderen. Dit is de volgende stap, je weet het je bent jezelf er bewust van. Je bent bang! bang dat hij erachter komt. Je wil absoluut niet dat hij erachter komt, hij doet je pijn. Dat wil je niet. Gelukkig is er internet. Wat staat er tegenwoordig veel informatie op internet. Gelukkig, dat helpt een heel stuk.

Jaren duurt het soms, er is zoveel narcisme in ons leven. Ik ben niet de enige ga je denken. Wat nu? Ik durf niet! in mijn geval ben ik me nog verder gaan verdiepen in narcisme, ik wilde er alles over weten. Elke dag las ik erover, keek ik filmpjes op “youtube” balen dat dit in het engels is, maar toch ik wilde het weten. Er waren bijna geen Nederlandse websites hierover, dus duurde het allemaal wat langer, maar ik zette door. Ik gaf niet op, zei ik tegen mezelf. De narcist mag NIET winnen!

Besluitvorming over je leven

Nu je steeds meer kennis over narcisme hebt en je weet waar een narcist bang voor is. Je kent zijn angsten. Je weet dat hij niet alleen wil zijn. Hij is bang jou te verliezen. Hij zal er alles aan doen om dat niet te laten gebeuren, tenminste, dat is wat hij zegt. Waarom behandelt hij je dan als een stuk vuil? Waarom kun je dan niet je leven leiden zoals jij dat wil. Hij houdt je gevangen en jij bent gevoelig, maar je zit nu in de 3e fase, waarin JIJ de regie terug wil, over je leven.

Er komt alleen maar een verandering als jij zelf hier voor zorgt. Je bent verantwoordelijk voor je eigen keuze. Als je geen keuze maakt, maak je ook een keuze. Geen keuze maken is ook een keuze maken en dan blijft het zoals het is! Dat is voor de narcist goed, maar niet voor jou.

Waardering

Je wil gewaardeerd worden en erkend, je mag er zijn en je bent geen stuk vuil. Jouw leven doet er wel toe. Jij neemt een besluit over je eigen leven. Ik som ze even voor je op:

  1. Maak een keuze om niets te doen en laat het, hierbij neem je de pijn die je dagelijks toekomt, want het is ook deels jouw schuld.
  2. Confronteer de narcist en zeg wat je wil en trek grenzen. Kijk of er iets verandert, ook al ben je bang “straf” te krijgen.
  3. Ga je eigen leven leiden zoals je dat zelf wil en besluit weg te gaan bij de narcist, want je weet dat bij besluit 1 en 2 er niets verandert in je leven. Je neem NU je eigen verantwoordelijkheid.

Voorbereiden van je besluit

Ieder leven is ander, waardoor je het voorbereiden van je besluit anders doet, dan ieder ander persoon. Elke situatie is anders, de een wil weg van de narcist die een ouder is, de ander wil weg, van zijn partner, of misschien wil je wel weg van je narcistische zoon of dochter. Iedere situatie zal anders aangepakt moeten worden, maar 1 ding is zeker je hebt een besluit genomen. Als je je doel voor ogen houdt, dan neem je ook makkelijker de beslissing.

Mijn doel was: IK wil de regie terug over MIJN leven, want het is namelijk mijn eigen leven en daar heeft iemand anders niets over te zeggen. Iemand anders bepaalt niet wie mijn vrienden zijn, iemand anders bepaalt niet hoe laat ik thuis mag komen, ik wil vrij zijn. Voor ogen houden dat je een doel hebt maakt het makkelijker je besluit uit de vorige fase door te zetten. Je hoeft alleen nog maar stapjes te zetten om tot je doel te komen, vandaar dat je in deze fase zit en aan het voorbereiden bent in wat komen gaat.

wil je winnen van de narcist?

De een is geld aan het sparen, omdat er een huisje gehuurd moet gaan worden. De ander is dingen aan het regelen bij een vriend of vriendin. Zet bankrekeningen op je eigen naam, sluis daar zoveel mogelijk geld naartoe en informeer je baas. Je bent aan het uitzoeken hoe je financieel los kunt komen van je “narcist”. Zoveel onderdelen komen er bij kijken en je wil het geheim houden. Wij geven ook het advies, wil je winnen van een narcist, houdt deze voorbereidingen zoveel mogelijk voor jezelf, tenzij je afhankelijk bent van andere mensen, die je helpen. Een goede voorbereiding is heel belangrijk, wil je winnen van een narcist.

Uitvoeren van je besluit

Het is tijd om je energie niet meer te verspillen aan de narcist. Jij hebt besloten dat je weg wil van hem en dat ga je doen. Jij hebt de macht en jij wil de regie terug. Dat is je doel en daarom wil je dat alle voorbereidingen die je hebt genomen worden uitgevoerd. Je bent stappen aan het nemen om verder te gaan, dat is wat jij wil. Niets laat je aan het toeval over en je hebt al in je hoofd wanneer je weggaat en hoe je weggaat. Ook waar naartoe is al uitgedacht, wat je wil meenemen. Waarom je weg wil weet je ook, dat is fase 3 en dat betekent dat je al heel wat stappen hebt gezet.

Er zijn al overwinningen behaalt, je bent sterker geworden en je wil verder, verder naar het grote doel in je leven, een leven zonder narcist. Je wil de regie terug en daarvoor hoef je alleen nog maar uit te voeren wat je allemaal hebt voorbereid. Zeg tegen jezelf: IK zet deze stap nu en ga door naar fase 6, want ik wil winnen van de narcist!

Leef je leven, de regie is terug

Het is gelukt! in de uitvoering van je plan ben je tegen allerlei obstakels gelopen, maar je hebt je er niet van weerhouden je leven te leiden, zoals jij dit zou willen. Je hebt de regie teruggepakt en daar draait het om. Als jij narcisme vrij weet te leven dan win je van de narcist. Als jij geen aandacht meer schenkt aan de narcist. Dat is de grootste angst van de narcist, dat hij geen aandacht meer krijgt en jij bent gestopt om hem die te geven.

Laat iedereen zien dat je gelukkig bent, blij en vrolijk. Energie pakt van de positieve dingen in het leven en hier dankbaar voor bent. Leer loslaten en kijk vooruit naar de doelen die je hebt in je leven, want als je deze 6 stappen volgt, kun je voor elke andere wens doelen formuleren en stappen nemen om die doelen te halen en dan wordt je leven alleen maar mooier.

succes en heel veel geluk toegewenst in je leven!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl