Wonen 2023Wonen 2023

Leven na de narcist!

We hebben allemaal een leven met de narcist. Wordt het niet tijd voor een leven na de narcist?
Het leven vol met zorgen, pijn, frustratie en verdriet,  daar wil je van af. Misschien ben je er al van af. Je leeft in ieder geval met het vooruitzicht en een doel voor ogen, waarin de narcist geen deel meer uit maakt van je leven. Voor alle deze mensen is deze blog geschreven. Een blog met een doel,  namelijk jouw toekomst en jij neemt de regie terug over je leven. Natuurlijk zijn er bij “normale” relaties ook wel eens verdriet en frustratie, echter dan is het ook normaal dat je als partners weer nader tot elkaar komt en oprecht en welgemeend sorry kunt zeggen. Om van een abnormale naar een normale relatie te kunnen gaan schrijven we de doelen even voor ons uit:

Onze doelen

1- een leven zonder narcist (nooit meer)
2- een leven zonder geld zorgen (schulden)
3- een leven waarin je vrij bent (om te doen wat jij wil)

 

Doel 1: Een leven zonder narcist

Het is heel moeilijk voor te stellen dat je een leven kunt hebben zonder narcist, als hij nog vol in je leven is, echter toch is het je inmiddels gelukt of heb je plannen gemaakt jezelf los te maken van die narcist. Je wil vrij zijn. Je wordt helemaal blij van die gedachten. Hoe zóu dat toch zijn, vraag je jezelf Af. Er gaan jaren overheen voordat je zover bent,  maar het loont. Zeker nadat je de gevechten bent aangegaan met deze narcist,  die je maar niet wil laten gaan,  weet je het zeker. Dit was het beste wat je hebt gedaan. Bij zo’n persoonlijkheid zou ik nooit willen blijven.

 Om van de narcist te winnen, heb je bergen moeten verplaatsen,  maar het is zover, hij is (bijna) uit je leven. Je bent in ieder geval hard aan het werk hiervoor en het lukt heel aardig. De narcist komt steeds minder in je leven en er komt steeds meer rust. Je dacht: Niets lukte,  tot nu en er is weer hoop: de narcist is bijna uit je leven. Vóór al deze mensen is deze blog en dit verhaal. De narcist is (bijna) uit je leven en je werkt hard en bent bereid nog harder te werken aan jezelf en met anderen om van hem af te komen. Je eerste doel is bereikt. Wat nu?

Doel 2: Een leven zonder geld zorgen

Nu je inmiddels verder vooruit kunt kijken en je hoop hebt op een betere toekomst, ben je aan het nadenken over een betere toekomst. Door alle strijd en gerechtelijke procedures heb je financiële problemen. Je weet dat dit komt door het leven met de narcist of de strijd om van hem/ haar af te komen. Financiële problemen hangen als het “zwaard van damocles” boven je hoofd en je overziet niet meer hoe je ervan af kunt komen. Je leeft op het randje van je kunnen, maar feitelijk zit je nu een financiële neerwaartse spiraal. Eigenlijk ben je niet aan het leven, maar aan het overleven. Wat kun je doen?

Wat te doen?

Je kunt blijven hangen in zelfmedelijden en tegen jezelf zeggen hoe vreselijk het leven is. Hoe heeft dit toch kunnen gebeuren? Of waarom moet mij dit nu toch overkomen? Of:
Je komt er achter dat je er ook zelf iets aan kunt doen. Je bent niet de nietsnut die de narcist vindt dat je bent. Jij bent iemand die problemen aan kan pakken. Dat is wat je wil laten zien. Jij kunt in stilte uit dat diepe zwarte gat klimmen. Je hoeft het niet aan andere te laten zien, maar je wil het bewijzen aan jezelf. Je wil niet meer overleven maar je wil juist gaan leven.
Over dat laatste punt willen we het gaan hebben.

Wij van Misbruik door narcisme willen je daarmee helpen, omdat wij weten hoe zwaar je leven is geweest of nog steeds is. Wij willen je helpen, want wij weten in wat voor ellende je zit. De narcist die in je leven is/was, interesseert zich niet voor jouw geluk. Hij is alleen maar met zichzelf bezig en hoe hij jouw leven nog meer kan gaan verzieken.
Laten we gaan samenwerken aan doel 2: een leven zonder geld zorgen.

Doel 3: Een vrij leven

En doel 3 dan, hoe bereik je dat dan? Een vrij leven, vrij zijn! Verantwoordelijk zijn voor je eigen keuzes. Jij mag er zijn en de keuze die je neemt over je eigen leven ook. Dat is goed, want het is namelijk jouw keuze. Ga ervoor, je bent volwassen en je hebt geen goedkeuring nodig van een narcist die zich kinderlijk gedraagt. Jij wil de regie over je eigen leven nemen. Waarom? Omdat het jouw leven is. 

Hoe bereik je een vrij leven na de narcist?

Je gaat structureel werken aan 1 meer inkomen en 2 afbouwen van je schulden. In basis meer verdienen en minder uitgeven. Jij wil financieel onafhankelijk zijn en uit de schulden komen. Financiële vrijheid is de route naar een fijn leven. Je hoeft niet meer te overleven. Wij helpen je deze weg te zoeken.

Hoe kun je van je schulden af komen gaan we in een andere blog uitschrijven. Voor nu hebben we de doelstellingen geformuleerd en weet je welk pad je gaat bewandelen. Je bent zijn een stap dichterbij gekomen door een beslissing te nemen. Beter 1 centimeter vooruitgang, dan 1 kilometer aan ideeën die je niet uitvoert. Jij beslist voor jezelf dat je een beter en een vrij leven wilt en daar gaan je voor. Vertel het nooit tegen de narcist, dat is altijd 1 van de uitdagingen. Bij normaal gedrag wil je juist je ideeën vertellen tegen anderen, maar met een narcist in de buurt kan dat niet. Zelfs niet tegen je eigen vrienden (als die er nog zijn) omdat zij als “flying monkey”, kunnen dienen voor de narcist, waardoor jouw plannen weer gedwarsboomd worden.

Financiële mindset

Ben je inmiddels al vrij van de narcist en heb je doelstelling 1 reeds behaald, maar bezig met je leven zonder geld zorgen, dan is het belangrijk om op meerdere manieren aan geld te komen. Meerdere banen bijvoorbeeld, zodat je flexibel je tijd in kunt delen. Ben je alleen, dan is dat makkelijker dan als je met kinderen of nieuwe partner zou zijn. Financiële vrijheid heeft veel te maken met een bepaalde “mindset”.

Deze financiële “mindset” kun je jezelf aanleren. Leren door boeken te lezen en tips uit te voeren van dit soort boeken. Eén van deze boeken zijn van Napoleon Hill. Ik raad je aan dit boek te lezen en jezelf een sterke financiële “mindset” te ontwikkelen. Een echte aanrader: denk groot en word rijk. Zorg ervoor dat je ergens extra geld mee verdiend en werk stap voor stap aan je onafhankelijkheid. Het is zwaar, vooral in het begin, maar doorzetten gaat zijn vruchten afwerpen.

“Zit je nog in relatie met de narcist? Dan kun je op de zijlijn werken aan je financiële onafhankelijkheid. Weet dat, als je er 100% van overtuigd bent dat je partner een narcist is, dat je de narcist helemaal NIETS moet laten weten! Room iedere keer geld af, door extra te pinnen tijdens de boodschappen. Sluis een deel van je salaris door naar een geheime bankrekening waar hij niets vanaf weet en ga structureel en rustig aan sparen.

Zijn er momenten waarvan je weet dat de narcist UIT huis is, ga dan ergens werken voor extra inkomen en leg dat geld opzij, want je hebt het nodig als je van hem af wil komen. Zeker als je in een situatie zit, waarin je moet zorgen voor de kinderen en je ook nog getrouwd bent. Het gaat erom dat je een lange adem hebt. We zijn ons heel erg bewust dat het heel moeilijk is om dingen geheim te houden voor een narcist, maar het is echt nodig. Weet dat je met normaal gedrag niet wegkomt van abnormaal gedrag. Daar heb je dan ook abnormaal gedrag voor nodig.”

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl