Wonen 2023Wonen 2023

Leugens van een narcist

De narcist liegt overal over. De blog: “Leugens van een narcist” geeft weer waarover hij, de narcist, allemaal kan liegen en waarom. Nou, gewoon … omdat het kan of omdat hij het leuk vindt. We kunnen er niet meer van maken. Om dan toch uitleg te geven over welke onderwerpen dat zouden kunnen zijn, hebben wij een kort overzicht gemaakt. Lees verder en laat je verrassen, of niet. Liegen is één van de kenmerken van een narcist, dus echt als een verrassing zal dit niet komen.

Waarover liegt een narcist?

Narcisten, liegen tegen iedereen, zelfs tegen hun eigen kinderen. Ze liegen om de kleinste dingen. Het maakt niet uit welk onderwerp, als ze zichzelf maar kunnen redden van hun eigen schaamte. De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!! Hij liegt over alles, zelfs om de kleinste dingen en dat alleen maar om er zelf beter van te worden. Narcisten leren te liegen, zelfs als ze niet hoeven te liegen. Je kunt dus stellen dat narcisten echt overal over liegen. 

Als jou, buurman of gesprekspartner in het hooggebergte van Canada is geweest, dan zal de narcist, iets vergelijkbaars hebben meegemaakt, of zelfs iets overtreffend, terwijl dit helemaal niet het geval is geweest. Als opvoeden van kinderen niet lukt, dan ligt dat aan het kind, want er is iets mis met het kind. Dus hij liegt uit zelfbescherming. De narcist faalt namelijk niet en daarom liegt hij overal over. Hij neemt geen verantwoordelijkheid en hij wil niet “exposed” worden, als de slechte (minder goede) ouder. Hij is de wedstrijd aan het winnen, door leugens.

Liegen voor de uiterlijke schijn

Het gaat puur over hun eigen belang. Door middel van liegen houdt de narcist de schijn hoog; het “perfecte”beeld naar de buitenwereld. Hierbij vertelt de narcist zeer gemakkelijk leugens aan vooral derden. Het maakt niet uit of dat tegen vrienden, andere ouders, collega’s, instanties; school, jeugdzorg, huisarts, advocaten of hun eigen kinderen. Schaamteloos en sluw. Zonder schaamte spelen ze de van slachtoffer rol om aandacht te verkrijgen van derden. Hierbij gaan ze ver. Slecht praten over jou, de ex, je compleet afschilderen als fout , als waardeloze ex partner, slechte ouder. Puur om zichzelf beter te laten voelen. Na het verbreken van je relatie met de narcist ben jij FOUT!

Liegen over geld

Geld is erg belangrijk voor de narcist! Geld is macht en macht is alles voor de narcist! Ook hierin neemt hij een slachtofferrol in. Naar de buitenwereld toe heeft de narcist geen of weinig geld; Hij is zo zielig! Liegen over de bijdrage van de ex partner. Ondertussen geeft hij wel geld uit aan zichzelf en koopt zijn eigen kinderen met luxe artikelen, maar de basisbehoeften worden vaak vergeten. Wat belangrijk is voor het kind mag daarentegen geen geld kosten. Narcisten hebben vaak veel geld, dit komt omdat zij vrijwel “niets” uitgeven. Ze zijn op de meeste gebieden, extreem zuinig. Niet dat iedereen die zuinig is een narcistische persoonlijkheid heeft, dat is namelijk te kort door de bocht. Geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld de kinderen te kopen. Geld, van een narcist, krijg je namelijk met voorwaarden, die hij vaak achteraf bepaalt, of even snel verandert.

Liegen tegen de kinderen

Na het verbreken van de relatie met de narcist wil hij de relatie met je kinderen te vergiftigen door regelmatig verwoestende leugens te vertellen. Leugens die tegen je kinderen worden gezegd gaan heel ver! Er wordt ze gezegd dat jij als ouder niets meer om ze geeft, dat je meer geeft om je nieuwe partner. Ook dat je bijna niets betaalt voor ze, terwijl je gewoon iedere maand genoeg kinderalimentatie overmaakt. Je neemt je verantwoordelijkheid, als ouder wil je voor de kinderen zorgen. Deze leugens kunnen ook zorgen voor oudervervreemding!; Dat is zware kindermishandeling. De narcist maakt verschil tussen de kinderen onderling en liegt tegen de kinderen over het uitvoeren en behouden van de regels van het huishouden, om onderling te verwarren. Het ene kind krijgt meer privileges dan het broertje of zusje en vervolgens liegt de narcist hierover. Het ene kind is het “golden child” en het andere kind is de “scapegoat”.

Liegen om te frustreren

De narcist liegt om te kunnen stoken en frustreren. Het is lastig om de leugens van een narcist te ontdekken. Dat komt omdat deze vaardigheid erg goed ontwikkelt is bij een narcist. Dit is waar hij goed in is. Heb je je relatie verbroken met de narcist, dan zal hij er alles aan doen om jou te frustreren om zodoende je leven te verzieken. Bijvoorbeeld: Je nieuwe relatie frustreren door leugens aan je nieuwe partner te vertellen om twijfel in de relatie te krijgen. Ook iedereen in je omgeving krijgt hiermee te maken. Je vrienden krijgen leugens over jou te horen met als doel je vriendschappen kapot te maken. Jij moet immers boeten voor het verlaten van de narcist. Hij liegt om jou kapot te maken. Dat is de lastercampagne!

Over het algemeen, zou je kunnen zeggen dat, spreekwoordelijk “een leugentje om bestwil”, geen kwaad kan. In de hierboven genoemde voorbeelden is er absoluut GEEN sprake van bestwil. Er is sprake van misbruik! Pathologisch liegen is misbruik! Narcisten zijn pathologische leugenaars!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl