Wonen 2023Wonen 2023

Wat wil een narcist?

Vraag je jezelf ook weleens af: “Wat wil een narcist nu eigenlijk?” Je zit in een relatie met een narcist of je bent al uit het narcistisch misbruik gestapt. Als jij weet wat de narcist wil in je leven, kun je beter reageren en handelen. Het gaat je sterker maken.

Je zou kunnen denken dat de narcist net als jij, er ook graag uit wil uitkomen bij een probleem of discussie. Dat is toch logisch? Ieder stel wil graag dat heftige discussies eindigen in een vreedzame oplossing of vergiffenis. Bij de narcist ben jij echter, altijd degene die fout zit. Wij delen deze kennis aan jou om je hiertegen te beschermen, maar ook om te delen aan iedereen die te maken hebben met narcistisch misbruik. Wat wil een narcist?

  1. Aandacht
  2. Macht en Controle
  3. Informatie
  4. Winnen
  5. Wraak

Lees verder voor meer diepgang over deze 5 onderwerpen, die heel belangrijk zijn voor de narcist.

1 Aandacht

Narcistische voeding, ofwel “narcistic supply”. In feite is dit de basisbehoefte voor de narcist Bijna alles is terug te voeren op deze vorm van voeding en aandacht. Als de narcist geen aandacht krijgt, dan heeft de narcist het gevoel dat hij er niet toe doet. Hoe meer aandacht hij krijgt, hoe beter hij zich voelt. Het maakt niet uit of het positieve of negatieve aandacht is. Voor de narcist is aandacht van levensbelang.

Leugens worden continu gebruikt om jouw aandacht te krijgen. De narcist weet dat jij reageert, zodra hij zich zielig voordoet en zich opstelt als slachtoffer. Hij weet ook dat andere mensen gevoelig zijn voor zielige verhaaltjes, waardoor hij aandacht krijgt. Een narcistisch persoon zal ook graag in discussie gaan of problemen opgooien om aandacht te krijgen van jou of anderen. Hij houdt van drama en alles wordt misbruikt voor deze oh zo belangrijke aandacht! Er zijn voor de narcist geen grenzen.

2 Macht en controle

De narcist is een “controlefreak” en door die controle krijgen ze macht. Hij probeert over andere mensen macht te krijgen. Jij moet doen wat de narcist wil en hij gebruikt hiervoor FOG, Fear, Obligation en Guilt. In feite maakt de narcist je bang en praat je een schuldgevoel aan. Je voelt je verplicht, of je vindt het zielig, om niet te doen wat de narcist wil. Als je geen emotionele band hebt met een narcist zal dit niet zo’n probleem zijn, maar zit je inmiddels langer in de relatie dan sluipt die macht en controle, die de narcist over jou heeft langzaam in de relatie. Je wordt emotioneel gemanipuleerd en hij speelt in op jouw gevoel.

Gedurende jullie relatie, zoekt de narcist naar jouw “emotionele” zwakke plekken, om je er vervolgens mee uit te buiten. Wat de narcist wil, is waar alles om draait en daarbij is wat jij wil totaal niet belangrijk. Zolang je meegaat in wat de narcist wil kan het redelijk goed gaan. Maar pas op, zodra je tegen de narcist ingaat ga je merken dan eigenlijk bijna alles eenrichtingsverkeer is. Jij bent diegene die MOET toegeven. De narcist is een meester in weigeren. Zelfs als het meer dan redelijk is wat je vraagt; zal het bijna onmogelijk zijn voor de narcist om toe te geven. Weigeren loont, dat is wat de narcist heeft geleerd. Hij heeft de macht en de controle en jij NIET.

3 Informatie

Informatie is heel belangrijk voor de narcist. Hij gaat er naar op zoek. Hij wil informatie om tegen jou en anderen te kunnen misbruiken en daarom zal een narcist ook het liefste, vriendinnen of vrienden alleen spreken. De narcist is heel erg direct, zodat je eigenlijk licht geshockeerd bent en zonder erg antwoord geeft. In groepen is de narcist echter redelijk stil en observeert hij vooral en In 1 op 1 situaties kan hij pas goed manipuleren, omdat hij anderen gaat uitspelen door het geven van onjuiste informatie. Vervolgens gaat hij de verkregen informatie weer misbruiken tegen anderen.

Jouw narcistische partner wil dat je dagelijks een gedetailleerd verslag uitbrengt van de dag. Ook kinderen worden compleet uitgehoord en ondervraagd. Ze groeien hiermee op. Ieder detail wil de narcist weten, om eventueel te kunnen misbruiken op een ander moment. De kinderen worden als “flying monkeys” gebruikt om de informatie bij je narcistische ex-partner te krijgen. Informatie is een middel om jou te kunnen manipuleren en daarmee frustreren. Kennis is macht voor de narcist.

4 Winnen

Voor de narcist is winnen is heel belangrijk. Mocht je geen relatie meer hebben, dan is winnen voor hem nog belangrijker geworden. Je kunt op het volgende letten. De narcist heeft altijd het laatste woord. Je hebt gelijk of je hebt geen gelijk, maar de narcist spreekt het laatste woord en zal winnen. Hij geeft niet toe, ook al zou dat beter zijn voor bijvoorbeeld de kinderen. Zelfs als het beter is voor de narcist om toe te geven dan zal hij niet toegeven.

Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op, maar over het algemeen werkt het zo. In feite kun je maar heel moeilijk tot afspraken komen. Alles is een gevecht en er kan nooit eens iets in onderlinge overeenstemming, zonder strijd. De narcist denkt niet in termen van win-win, maar is destructief van aard en alles is (in de ogen van de narcist) geoorlooft. Verliezen is gezichtsverlies voor de narcist. Verliezen is geen optie.

5 Wraak

Zit je in een relatie met een narcist, dan zal wraak waarschijnlijk minder heftig zijn dan wanneer je uit de relatie bent gestapt. In een relatie met een narcist kun je ook te maken krijgen met zijn “narcistische woede”. Hij zal je dan straffen en negeren, maar dat is echter niets vergeleken bij de wraak die een narcist op je neemt als je hem verlaat. In zijn ogen heb jij zijn leven verwoest. Als dat het geval is, dan zal hij je namelijk “kapot” willen maken. De ergste straf die hij je kan geven, geeft hij. Daarbij moet je denken aan het verliezen van je kinderen, bijvoorbeeld oudervervreemding. Ook je vrienden kun je verliezen door verschillende manipulatietechnieken van de narcist.

De narcistische woede die je hebt ontketend is blijvend. Het lijkt of de narcist je alleen negeert, maar hij zal je blijven volgen en analyseren, om je later terug te kunnen pakken op momenten dat je het niet verwacht. JIJ moet altijd op je hoede zijn voor de destructieve wraak van de narcist. Stalking is een veel voorkomend probleem bij slachtoffers van narcistisch misbruik. De narcist gaat in je hoofd zitten en laat je niet met rust. Vrienden, jeugdzorg, je kinderen, ouders, zelfs je werkgever en je nieuwe partner krijgen te maken met je narcistische ex-partner.

Hij begint een lastercampagne op het moment dat hij weet dat je hem door hebt. Die laster campagne is voor het leven, de narcist zal hier nooit mee stoppen. Hij zal je zwart blijven maken tegenover iedereen die hij tegenkomt. Het is heel belangrijk om je niet in te laten zuigen in provocaties van de narcist.

Probeer niet defensief te reageren op zijn gedrag en ga niet in op aantijgingen. Geef geen details over de dingen die zijn gebeurd, omdat de narcist daarmee informatie krijgt. Laat vooral niet merken dat je het erg vindt, dat is alsof de narcist weet waar je gevoelige plek zit. Hij kickt op jouw emotionele pijn. Probeer daarom emotieloos (vlak) te zijn, want als je laat zien emotioneel aangedaan te zijn, dan geef je de narcist weer voeding en kunnen ze volop genieten van jouw pijn. Je geeft hem dan een reden, dit nog een keer te doen. Dat is zijn wraak.

Conclusie

Nu je weet wat een narcist wil kun je bedacht zijn voor zijn kwade intenties. Met dit in gedachten moet je weten dat de narcist je altijd zal proberen je in een val te lokken. Deze informatie geven wij aan jou, zodat iedereen kan leren dat jij niet normaal met de narcist kan praten en dat hij zeker niet de intentie heeft om er met jou uit te komen. Hij is je al een stap voor namelijk en als jij weet wat hij wil, zoals we hierboven hebben beschreven, dan weet je dat je uit de strijd moet blijven.

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl