Wonen 2023Wonen 2023

Hoe maak je een narcist kapot?

Je bent erachter gekomen dat je een relatie hebt met een narcist, dan weet je dat hij zich op een bepaalde manier gedraagt. Hij is niet meer dezelfde persoon als in het begin van je relatie. Waar is die liefdevolle man gebleven? Heel geleidelijk aan is je relatie veranderd en je snapt eigenlijk niet waar het fout is gegaan. Of je bent al uit deze destructieve relatie gestapt, maar je hebt kinderen met deze narcist. Jij weet dat je uit narcistisch misbruik bent gestapt, maar je vraagt je af, hoe maak je een narcist kapot?

De narcist en zijn behoeftes

Al je wilt weten hoe je een narcist straft, dan zul je er eerst achter moeten komen wat hij graag wil. Wat wil een narcist? Wat vindt hij echt belangrijk? Narcisten zijn diep van binnen enorm onzeker, maar zullen dat nooit laten blijken. Hij zal ook niet toegeven dat hij foute beslissingen maakt of verkeerd heeft gehandeld. Er is géén zelfreflectie. De narcist heeft jou, je kinderen en andere mensen nodig om zich belangrijk te voelen.

Narcissistic supply

Hij heeft een constante stroom van aandacht nodig om zich goed te voelen. Door het verwerven van zoveel mogelijk macht en controle over jou, kan de narcist bepalen wat jij doet, met wie en wanneer. De narcist wil zelf hiermee duidelijkheid creëren en ervoor zorgen dat jij er zoveel mogelijk bent om hem die aandacht te geven waar hij niet zonder kan. Hij snakt naar deze aandacht, het is noodzakelijke voeding voor de narcist; narcistische voeding.

Power en Control

Hij isoleert jou zodat jij klaarstaat voor hem, jij moet er zijn om de narcist continu gezelschap te houden. Hierbij gebruikt hij emotionele chantage en waarschijnlijk ook verwijten om jou bij zich te kunnen houden. Deze narcistische voeding heeft de narcist altijd nodig, ook als jij hem hebt verlaten. Als ex partner met kinderen zul je ook nog te maken hebben met zijn vaak negatieve schreeuw om aandacht.  zie de blog: wat wil een narcist.

Negeren

Het beste wat je kunt doen om een narcist te treffen, is door te doen alsof hij niet bestaat. Jij hebt hem niet nodig om je goed te kunnen voelen. De narcist daarentegen leeft voor en door positieve of negatieve aandacht. Hoe kun je hem dan het hardste pakken? Hoe maak je een narcist kapot? Door hem dus compleet te negeren. Je straft een narcist hard door hem zijn narcistische voeding niet meer te geven. Negeer hem zoveel mogelijk. Het liefste helemaal.

No Contact

Ben jij weg bij de narcist ga “no contact’. Blokkeer hem, zorg dat hij jou niet kan bereiken en dat hij zo min mogelijk te weten kan komen over jouw nieuwe leven. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. In een relatie met een narcistisch persoon kun je nooit voor lange tijd hem negeren. Je kunt hem wel een tijdje negeren als je dat kunt. Het is voor normale mensen eigenlijk onmogelijk en niet menselijk om je partner te negeren.

“Abnormaal gedrag kun je niet bestrijden met normaal gedrag.”

Houd in gedachten dat het gedrag van een narcist lijkt op het gedrag van een kind. Geef hem geen aandacht als hij negatieve aandacht vraagt. Anders zal hij blijven provoceren en discussiëren, want daarmee krijgt hij jouw aandacht. Beter is het dan om tijdelijk even weg te gaan!

Verplichte communicatie en negeren; hoe?

Heb je samen met je narcistische ex partner kinderen? Dan is het het belangrijk dat je alleen over de noodzakelijke dingen communiceert. Vanaf dat je nadat je gescheiden bent van de narcist ben jij fout. Dit zwart wit denken zorgt voor extreme acties en straffen bij de narcist. Hij zal er alles aan doen om jou zwart te maken bij je omgeving en instanties. Een ware lastercampagne. Hij gaat je provoceren op allerlei manieren. Hij wil dat je reageert en jezelf gaat verdedigen. De narcist liegt tegen alles en iedereen, zelfs tegen je kinderen, vrienden en bijvoorbeeld jeugdzorg. Laat je niet provoceren en trap niet in zijn valkuilen! In de omgang met een ex narcistische partner kun je ervoor zorgen dat hij nauwelijks narcistische voeding krijgt van jou.

Tips:

  1. Praat niet tegen de narcist face to face. Communiceer per e-mail.
  2. Laat geen emotie zien. Blijf leeg, niet blij, niet verdrietig, niet boos; niets!
  3. Kijk niet in de ogen van de narcist maar langs hem af. Doe alsof hij lucht is.
  4. Gebruik de BIFF methode in de communicatie, via e-mail. Lees hier meer over.
  5. Reageer nooit op appjes.

In verplichte communicatie met je narcistische ex partner, beperk je het email contact tot absoluut minimum. Nooit over randzaken praten, alleen over de kinderen. Dat is wat jullie samen aan gaat, de rest niet, ook al wil de narcist daar ook controle over.

Informatie

Het ligt in het verlengde van de narcist negeren, maar de narcist wil alles van jou weten. Vooral als je weg bent bij hem, zal hij zoveel mogelijk informatie willen hebben van jou (en hij geeft niets terug). Blokkeer hem op social media en als je geen kinderen hebt ook op je telefoon. Informatie is macht voor de narcist. Elke vorm van info zal de narcist misbruiken. Hij gaat elk klein feitje over bijvoorbeeld de manier waarop jij de kinderen opvoedt, gebruiken om juist het tegenovergestelde te gaan doen, of om jou als een slechte ouder af te schilderen bij jullie kinderen. De narcist ziet jou als fout. Heb je een nieuw gezin, dan zijn zij ook fout. Hij is de enige die goed is.

Wedstrijdje

Het wordt een wedstrijd om wie is “de beste “ouder. Daarbij gaat het helemaal niet om wat het beste is voor de kinderen, maar juist om geven wat de kinderen willen. Dan geven zij namelijk aan dat het bij jou in huis minder fijn is. Verder gebruikt je ex partner de kinderen als “flying monkeys”, als kleine spionnen die getraind worden om alles maar dan ook alles wat er bij jou in je nieuwe gezin gebeurt, door te geven aan de narcistische ouder. Het kan zelfs zijn dat de kinderen moeten bijhouden hoe laat ze naar bed gaan tot doorbellen van wat er in de koelkast aanwezig is. Sommige narcisten zijn zo erg dat ze de kinderen gebruiken om opnames te maken.

Hoe stoppen?

Maar hoe stop je dan deze vorm van voeding? Je kunt dat niet voorkomen, maar in je communicatie via e-mail kun je wel ervoor zorgen dat de narcist, (bijna) geen voeding en info meer krijgt van jou. De BIFF methode is een goede manier en het zorgt ervoor dat de narcist geen vat op jou krijgt. Jij stopt hiermee de discussies die ook via e-mail worden gevoerd. Jij stopt de emotionele voeding, de narcist krijgt nul emotie van jou.

Ga aan de slag met deze tips en je zult zien dat het jou het gevoel geeft dat JIJ weer de controle terug pakt. Jij bepaalt wat jij de narcist geeft of niet. Het is dé manier om verder te kunnen gaan met je eigen leven.

Hoe maak je een narcist kapot?

De narcist straffen door wraakacties, heeft geen zin. We zullen dit niet aanraden. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als je met een gewelddadige narcist te maken hebt. Nee, je straft de narcist pas, door hem niet te geven wat hij wil. Niet geven wat hij wil, maakt hem radeloos. Hij wil die aandacht die jij niet meer geeft. Wat kun je dan het beste doen?

Leven!

Ga verder met je leven. Laat zien dat je gelukkig kan zijn, zonder hem. Geef hem geen aandacht en ben duidelijk. Nee, je wilt hem niet meer terug. Hij snapt die subtiele signalen niet en dat is direct de reden waarom je de relatie moet afkappen, hij zal je anders proberen in te zuigen, zodat je terug komt. Dat is wat hij wil. Hij maakt misbruik van jouw empathie.

Ga je leven leven als nooit tevoren en ga voor geluk! Het is namelijk jouw leven en jij bent de baas over jouw leven en niet iemand anders.

Dat is de ultieme straf voor de narcist, jij leeft je leven en kiest voor geluk in een leven waarin jij vrij bent.

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl