Wonen 2023Wonen 2023

Gaslighting hoe de narcist jou gek maakt!

Heb jij het gevoel dat je alles aan jou ligt in je relatie? Denk jij dat je gek aan het worden bent? Weet je zeker dat je bepaalde dingen niet gezegd hebt? Of weet je zeker dat je partner in je leven liegt over alles? Zegt je partner dat er iets mis is met jou?

Dan kan het goed zijn dat je te maken hebt met gaslighting. Gaslighting door een narcist is een kwaadaardige manier van manipuleren, waarbij je feitelijk gek wordt gemaakt. Je gaat aan je eigen perceptie twijfelen. Het is een ernstige vorm van psychische mishandeling. Wij schrijven, gasligthing hoe de narcist jou gek maakt! om hier meer bekendheid aan te geven. Het is lastiger te doorgronden dan bijvoorbeeld Lovebombing

Manipulatie; Gaslighting, hoe de narcist jou gek maakt!

Wat is gaslighting? Gaslighting is een verwoestende manipulatietechniek die een narcist gebruikt om jou gek te maken, jou te laten twijfelen aan je eigen waarnemingsvermogen, je gezonde verstand, je eigen ervaringen en het geloof in jezelf.  De narcist breekt het vertrouwen in jezelf stukje voor stukje af. Hij is eigenlijk bezig met het verstoren van je eigen realiteitsgevoel. Jij gaat twijfelen aan je eigen gevoel, uitspraken en herinneringen. Wat jij ervaart wordt onderuit getrapt door de narcist op zo’n gemene wijze dat jij gaat twijfelen aan jezelf. De narcist gaat hierbij heel ver! Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de kleine dingen zoals het verplaatsen van spullen, maar ook dat er bewust getwijfeld wordt aan jouw mentale gezondheid. Er is met jouw iets aan de hand!

Gevolgen van gaslighting

Gaslighting zorgt ervoor dat jij gaat twijfelen over: 

 • Over wat je wel of niet hebt gezegd.
 • Waar je spullen hebt neergelegd.
 • Je eigen gevoel.
 • Over je eigen ervaringen.
 • En over je eigen herinneringen.
 • Over je eigen emoties.
 • mentale gezondheid.
 • Je eigen geheugen.
 • eigen handelingen.
 • Je belevingen.

 

 

 • normaal gezond verstand.
 • Je innerlijke intuïtie.
 • cognitief vermogen.
 • Je zelfvertrouwen.
 • eigen prestaties.
 • Je gevoel van waardigheid.
 • Wat normaal is en wat niet normaal is.
 • Je eigen kunnen.
 • Of je wel goed genoeg bent.
 • Jezelf als persoon.

Steeds onzekerder

Gaslighting zorgt ervoor dat de narcist jou beetje bij beetje kapot maakt van binnen. Je wordt er erg onzeker en bang van, precies in de positie waar de narcist jou hebben wil! Jij wordt “zwakker” en daarmee groeit de macht van de narcist. Hij voedt jou met gif, door de ene leugen na de andere te vertellen, plant hij zaadjes van twijfel. De narcist is jou psychisch aan het uitputten zodat je “breekt” en jij meer en meer afhankelijker wordt. Je raakt langzaamaan geïsoleerd van de buitenwereld. Het is een verschrikkelijke vorm van psychische mishandeling. Het is niet jouw schuld, de narcist doet jou dit bewust aan. Hij wil jou sturen en jouw leven bepalen. Op deze manier zorgt hij ervoor dat jij klaarstaat voor hem. Hij wil aandacht. Dat is zijn noodzakelijke narcistische voeding, dat hij daarbij jou en misschien je kinderen kapot maakt, is voor hem niet belangrijk.

De narcist

De narcist gebruikt gaslighting op een sadistische manier omdat hij een gebrek heeft aan empathie en hij geen geweten heeft. Hij is niet aan morele grenzen gebonden en kan daarom ongelimiteerd alles doen wat in hem opkomt. Het maakt de narcist niet uit dat wat hij zegt tegen jou als extreem en ongehoord wordt gezien door anderen. Hij maakt jou op een sluwe manier geestelijk kapot. Bovendien mishandelt hij jou emotioneel en beschuldigt jou van wat hij zelf doet om een rookgordijn op te gooien en te verbergen dat hij bezig is met narcistisch misbruik. Er is iets mis met jou en jij bent degene die hulp moet zoeken. De narcistische partner zal nooit toegeven dat hijzelf fout bezig is of dat de problemen in de relatie grotendeels door hem komen. Nee, de vinger wordt naar jou gewezen en hij zal zelfs zeggen dat jij gek bent!

Gaslighting zinnen die je moet weten:

“Er is iets met jou aan de hand!”. 

De narcist probeert de focus van zijn eigen onkunde/ gedrag af te houden, door jou de schuld te geven van whatever het probleem is. Hij wil liever dat jij jezelf gaat afvragen of het toch niet aan jou ligt. Dat jij gaat denken dat er psychisch iets mis is met jou.

“Jij hebt hulp nodig”. 

 De narcist heeft jou allang het gevoel gegeven dat er iets niet goed is aan jou. Dat er iets niet klopt aan jou. Zodra jij hulp krijgt, kan de narcist ook leren hoe hij met jou kan omgaan. Hij heeft handvatten nodig, zegt hij, terwijl jij van binnen voelt dat het niet aan jou ligt. Maar toch twijfel je.

“Jij bent jaloers en onzeker”.

De narcist spiegelt hier in feite wat hij zelf denkt en voelt. Zijn angsten mogen nooit bekend worden en hij beschuldigd liever jou hiervan dan dat hij ontmaskerd wordt. Hij maakt opmerkingen over ex partners die knapper, slanker of beter waren in bijvoorbeeld het huishouden. Alles om jou onzeker te maken, terwijl hij jaloers en onzeker is!

“Dat heb jij niet gezegd”.

Het maakt niet uit waarover, de narcist beweert keer op keer dat jij bepaalde dingen niet (of wel) hebt gezegd. Jij denkt, ben ik nu gek? Ik heb dat toch wel gezegd? Deze vorm van gaslighting gebruikt de narcist om jou te verwarren en om jou bewust te laten twijfelen aan jezelf. Hij geniet ervan om jouw zelfvertrouwen neer te sabelen, want hij wil het gebrek aan vertrouwen in zichzelf verbergen. Het is een rookgordijn opgooien. De focus ligt op jou!

“Grapje”.

Alles wat de narcist zegt, alle nare en kwetsende opmerkingen wuift hij makkelijk weg door te zeggen dat het een grapje is. Het is dus een vrijbrief om jou compleet de grond in te boren en vervolgens te doen alsof hij het niet meent! Maar de narcist weet dat deze gemene opmerkingen, over bijvoorbeeld je uiterlijk, bij jou blijven hangen. De negatieve zinnen die doen ondertussen heel goed hun werk. Jij wordt onzeker en voelt je klote.

Afglijdende schaal

Wat er gebeurt is dat je vooral in het begin, je zelfvertrouwen, minder een deuk oploopt. Je bent zekerder van je eigen afspraken, maar gedurende de relatie met je narcistische partner, kom je erachter dat hij dit gedrag volhoudt en behoorlijk stellig en vasthoudend is in wat hij zegt, waardoor je uiteindelijk toch aan jezelf begint te twijfelen. De twijfelmomenten komen steeds vaker voor en voordat je het weet, ben je aan het afglijden naar een minder zelfverzekerd persoon.

Kinderen

Als je denkt dat de narcist alleen jou aan het “gaslighten” is, dan heb je het mis! De kinderen van een narcistische ouder worden ook continu gemanipuleerd en krijgen net zo goed als jij te maken met gaslighting. Jij kunt er voor kiezen om weg te gaan bij de narcist, maar je kinderen zullen altijd te maken hebben met hem. Kinderen zijn nog makkelijker te gaslighten, aangezien zij zeer afhankelijk van die ouder zijn. Ouders zijn het allerbelangrijkste voor kinderen, maar de narcistische ouder maakt daar misbruik van. Hij heeft de macht over je kinderen, hij bepaalt alles. De groei van het zelfbeeld en het vormen van een eigen ik, is nog volop in ontwikkeling. De schade die deze narcist aanricht is enorm. Kinderen leren niet te vertrouwen op zichzelf, hun eigen handelen, gevoel en ervaringen. Gaslighting verstoort hun normale ontwikkeling, het is dan ook een vorm van kindermishandeling.

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl