Wonen 2023Wonen 2023

Het zwarte schaap

Heb jij als kind het gevoel dat je het nooit goed doet? Heb jij als kind het gevoel dat jij er niet toe doet? Dat wat jij wil niet belangrijk is? Dan heb jij misschien wel een narcistische ouder. 

Als kind van een narcistische ouder weet je waarschijnlijk al dat er dingen niet kloppen of dat andere ouders anders zijn. Heb jij het gevoel dat je alleen wat je doet, meetelt? Denk jij wel eens, ben ik het zwarte schaap? De zonderling binnen de familie.

Alles draait om de narcist

Hoe ziet je leven eruit als je een narcistische ouder hebt? Je leeft in een wereldje dat draait om die ouder. Alles draait om wat je vader of moeder wil, jouw behoeftes zijn ondergeschikt en totaal niet belangrijk. Je kunt je het niet voorstellen, maar een narcist kent geen onvoorwaardelijke liefde. De liefde die de narcist geeft is altijd met voorwaarden. 

Dat is niet normaal! 

Een goede ouder geeft een kind alle liefde van de wereld, en houdt van je om wie je bent. Een narcistische ouder geeft alleen om wat je doet, niet om wie je bent. Jij moet er zijn voor de narcist. Een ouder hoort er te zijn voor jou en zijn eigen belangen aan de kant te zetten. 

Dat is normaal gedrag. 

Jouw behoeftes en ontwikkeling zijn het belangrijkste. Het is niet jouw schuld, dat je ouder zich zo gedraagt. Het ligt niet aan jou! Jouw narcistische ouder heeft geen empathie.

Stress

Als kind leef je continu in een stressvolle omgeving, die je thuissituatie is. Je weet nooit in welke bui je ouder is.  Vooraf weet jij niet wat vandaag goed is of niet. Je thuis is een plek waarin je continu op je tenen moet lopen. Dat is niet hoe het hoort te zijn! Een kind heeft een veilige plek nodig om tot een autonome volwassen persoonlijkheid te kunnen uitgroeien. Als kind weet je waarschijnlijk al dat het humeur van je ouder zomaar kan omslaan. Het ene moment is je moeder of vader vrolijk om vijf minuten later te tieren en schreeuwen tegen iedereen. 

Jij snapt er niets van. Wat heb jij nu weer verkeerd gedaan, vraag je jezelf af? Een narcistische ouder kijkt alleen naar wat jij doet in huis, waarbij er van jou wordt verwacht dat je meteen luistert. Wat jij voelt, wilt of denkt is niet belangrijk. Jij als kind weet niet wat goed is of wat niet. Wat de ene dag nog okay is, is de volgende dag een reden voor de narcist om enorm boos te worden op jou en je extreem daarvoor te straffen. Je weet nooit wat de bedoeling is. Er is geen duidelijkheid. De enige duidelijkheid die je krijgt is dat je moet doen wat de narcist wil. Je weet alleen nooit wat dat is. Jij voelt continu stress door deze voortdurende verwarring.

Narcistische ouder maakt verschil

Een narcistische ouder wil altijd verwarren en beweging. Hoe zorgt de narcist hiervoor? Door verschil te maken tussen kinderen. Het gaat hierbij om extreem veel verschillen maken tussen broers en zussen. De narcist wil geen gelijkheid in opvoeding en geen duidelijkheid. Nee, die ouder wil bewust een wig drijven tussen de kinderen. Onvrede en problemen veroorzaken tussen jou en je broertjes of zusjes. Waar normale ouders juist er alles aan doen om geen verschil te maken tussen hun kinderen en juist alle kinderen dezelfde opvoeding proberen te geven, geldt deze normaliteit niet voor de narcist.

Golden child

Één kind in het gezin is het ‘golden child’ oftewel het lievelingetje van de narcist. Dit is vaak het kind wat het braafst is en altijd goed luistert en de opgelegde taken goed uitvoert. Dit kind wordt dan ook misbruikt alsof het een hulp in de huishouding is en moet altijd klaarstaan voor de narcistische ouder. Het kind moet er ook emotioneel zijn voor deze ouder; Dit wordt ook wel parentificatie genoemd. Het is misbruik en kindermishandeling! Wat jij wilt als kind is niet van belang. Jij als kind moet er zijn voor je narcistische ouder. Wat jouw mening is of wat jij nodig hebt als kind wordt weggewuifd alsof jij mega egoïstisch bent. De narcist beschuldigt jou van wat hij of zij ZELF is en doet. Als golden child wordt je vaak wel beloond met privileges. Dit lievelingetje mag meer en krijgt vooral meer. De narcist paait en koopt dit kind, terwijl de andere kinderen in het gezin dan niets of minder krijgen. Bijvoorbeeld; 

 • Meer zakgeld of kleedgeld.
 • Wordt meer gehaald en gebracht.
 • Mag later naar bed/thuiskomen.
 • Mag eerder komen of langer blijven bij die ouder.
 • Krijgt alle uitzonderingen.
 • Krijgt meer kleding.
 • Mag op een dure sport.
 • Mag meer huisdieren hebben.
 • Krijgt minder of geen beperkingen.
 • Krijgt gewoon meer zijn/ haar zin.

Deze voordelen komen wel met een dure prijs; Je moet bijna als een slaaf zijn en alles zonder weerstand doen. Jij moet perfect luisteren en alle klussen uitvoeren die je opgedragen krijgt. Daarbij kun je ook niet aangeven wat jij vindt of nodig hebt, je moet gewoon je mond houden. Jij kunt jezelf niet zijn en dat is abnormaal!

Het zwarte schaap ofwel scapegoat

Een narcistische ouder heeft helaas naast een lievelingetje ook vaak één kind dat als scapegoat of zondebok wordt bestempeld. Dit kind heeft een moeilijke positie in huis want hij of zij is het zwarte schaap wat nooit iets goed kan doen en krijgt overal de schuld van.

De narcist heeft dit gedrag vaak zelf in de hand gewerkt door juist dit kind erg te benadelen ten opzichte van de andere kinderen. Jij als kind raakt erg gefrustreerd en reageert het misschien af op anderen in het gezin. Jij bent dan onhandelbaar en jij hebt hulp nodig, want er is iets mis met jou!

De narcist is een meester in manipuleren en krijgt het voor elkaar dat het desbetreffende kind een levenslange stempel krijgt in de vorm van een diagnose. Die diagnose hangt boven je hoofd en wordt alleen maar tegen je gebruikt om te verbloemen dat er misschien iets mis is met je narcistische vader of moeder. De narcist zal nooit toegeven dat er iets mis is met hemzelf. Het is toch logisch dat je ouder jou niet kan opvoeden, als er iets mis is met jou. Dat is dan het argument van de narcistische ouder. Weet dat het niet jouw schuld is, jij kunt er als kind niets aan doen. 

Als zwart schaap:

 • Krijg jij altijd de schuld.
 • Doe jij nooit iets (in huis).
 • Kun jij helemáál niets goed doen.
 • Luister jij nooit./ kun jij niet luisteren/ jij luistert ook nooit
 • Ben jij het mikpunt van kleinerende opmerkingen.
 • Lijk jij op de andere ‘foute’ ouder. (bij een scheiding)
 • Heb jij altijd het idee dat je ook niets goed kunt doen.

Negativiteit en aandacht

Er wordt alleen de focus op negativiteit gelegd. De narcist kijkt altijd naar wat je niet goed doet. De positieve dingen worden compleet genegeerd. Jij krijgt pas aandacht als jij vertelt wat niet goed gaat in jouw leven. Op die manier leer je eigenlijk dat je de leuke dingen weglaat in je verhaal en alleen de negatieve dingen benoemd. Wat normaal is wordt abnormaal en andersom.

De narcist kan ook wisselen in de omgang met de kinderen. Het ene moment ben je de golden child en het andere moment je broertje of zusje. Het zwarte schaap kan daarentegen wel zorgen voor extra veel aandacht. Aandacht is als voeding voor de narcist. Er worden bergen met problemen opgegooid over jou. Deze problemen zorgen ervoor dat de narcist bij derden, hulpverlenende instanties enorm veel aandacht krijgt. De narcist speelt dan met passie de rol van slachtoffer en jij als kind moet de hulp krijgen. Vervolgens heb jij als kind het gevoel dat jij anders bent, abnormaal, terwijl de narcist degene is die de hulp moet krijgen! 

 

Jij bent niet abnormaal! Dit is narcistisch misbruik en psychische kindermishandeling.

Zwarte schaap of lievelingetje?

Als kind van narcistische ouder heb je het altijd zwaar. Jij loopt op je tenen en weet nooit waar je aan toe bent. Wat jij vindt of nodig hebt is totaal onbelangrijk. Alles draait om de narcist en zijn behoeftes. Het enige wat jij wilt is liefde, onvoorwaardelijke liefde. Je krijgt alleen liefde op de momenten dat je iets goed doet voor de narcist. Het draait nooit om wie je bent, maar wat je doet.

De rol van het zwarte schaap of ‘scapegoat’ is de ergste variant en ben jij het zwarte schaap, dan krijg je waarschijnlijk overal de schuld van en is jouw leven echt een zware hel!

Het lievelingetje daarentegen heeft een ‘redelijk’ leven. Jij doet namelijk precies wat de narcistische ouder wil. en je krijgt daarom ook meer. Het lievelingetje is van grote waarde  voor de narcist, jij helpt in huis en bent een emotionele steun. Jij zult het beter hebben in het gezin dan je broertje of zusje.

Opgevoed worden door een narcistische ouder is een leven vol stress en abnormaliteit en het is narcistische kindermishandeling!  Weet dat je niet de enige bent en praat erover met vrienden of familie.

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl