Wonen 2023Wonen 2023

Omgaan met een narcist; Wat je niet moet doen

Als je in een relatie zit met een narcist of als je nog steeds te maken hebt met narcisme kun je erg gefrustreerd raken omdat je niet goed weet hoe je moet omgaan met een narcist. Hij provoceert je, probeert de discussie met je gaande te houden en hij wil jouw leven bepalen en verzieken. Zelfs al ben je weggegaan. Je wordt gek van de gedachte en denkt; wat kan ik het beste doen en wat niet. Het probleem van het gedrag van een narcist is het abnormaal gewetenloos gedrag. Jij denkt als normaal denkend mens dat je met praten er gewoon uit kunt komen. Maar dat is ONMOGELIJK! Abnormaal gedrag kun je niet bestrijden met normaal gedrag. Hieronder staan de beste tips die je zeker moet gaan toepassen, zodat je beter kunt omgaan met een narcist.

Wat moet je niet doen:

1 – Ga niet in discussie!

Blijf uit de discussie met de narcist, ook al haalt hij het bloed onder je nagels vandaan. Zelfs al tovert hij leugen na leugen tevoorschijn. De narcist wil zoveel mogelijk positieve en negatieve aandacht van jou. Dit is de narcistische voeding waar hij voor leeft. Hij vindt het heerlijk om jou boos te zien en jij raakt meer en meer gefrustreerd. Trap er niet in. Stop zelf de discussie. 

2 – Ga jezelf niet verdedigen!

Een narcist zal bijna continu beschuldigend zijn naar jou toe. Jij hebt het altijd gedaan en jij doet alles fout. De narcist is nooit fout en om zichzelf goed staande te kunnen houden, praat hij zijn eigen gedrag goed. De ander is altijd fout en heeft het altijd mis. Jij krijgt altijd de schuld en doet niets goed. Een narcist wil juist dat je reageert, dat je kwaad wordt en in de verdediging schiet. Hij doet alles voor aandacht. Hoe moeilijk het ook is, ga jezelf niet verdedigen, maar let op zijn gedrag en observeer. Hij maakt je boos en jij telt niet tot tien, maar tot honderd.

3 – Ga niet in op de woorden van een narcist

De narcist kan over onzinnige dingen beginnen die er niet toe doen en zegt dat je verschrikkelijk bent of begint over iets wat je pijn doet. Hij wil alleen maar een reactie uitlokken en hij weet allang wat jouw zwakke plekken zijn. Zieke persoonlijkheden schromen niet jouw pijnlijke plekken te misbruiken. Mensen die een Cluster B persoonlijkheidsstoornis hebben zijn een meester in het toepassen van “gaslighting”, “triangulation”, “projectie” en nog een aantal andere manipulatietechnieken. Een narcist valt onder de Cluster B persoonlijkheidsstoornissen. Verdiep je in deze manipulatietechnieken en ga niet in op de woorden van de narcist!

4 – Laat geen emotie zien

De narcist is een meester in provocatie en hij zal er alles aan doen om jou uit de tent te lokken. Hij zal gaan “stellen”, oftewel “framen”, zodat je gaat reageren. Een narcist wil jouw reactie en hij leeft op door deze vorm van aandacht. Iedere vorm van emotie is ook narcistische voeding! Word niet boos of verdrietig door wat de narcist zegt, hij geniet daar juist van en hij kwetst jou bewust om te zien hoe jij reageert. Hoe moeilijk het ook is: Laat GEEN emotie zien! Probeer kalm te blijven.

5 – Laat jezelf niet isoleren

In de relatie met een narcistische partner zal hij steeds meer proberen jou te isoleren van de buitenwereld. Hij wil jouw wereldje zo klein mogelijk maken. Hoe meer hij jou isoleert, des te beter hij de controle over jou kan nemen. Voordat je er erg in hebt, zit je bijna alleen maar thuis. Hij ontmoedigt jouw contact met je familie en vrienden. De narcist krijgt dat voor elkaar door op je gevoel in te praten. Jij voelt je schuldig wanneer je naar een vriendin gaat omdat je er dan niet bent voor de narcist. Hij is het belangrijkste! Het is toch zijn recht als partner dat jij kiest voor hem in plaats van vrienden of familie. Hij eist dat jij er bent voor hem! Laat je niet voor het blok zetten en tegenhouden. 

6 – Stop het contact 

Communicatie is macht en je wilt niet dat de narcist weer macht over je krijgt.  Informatie geven aan een narcist staat gelijk aan het geven van munitie aan de narcist in je leven. Alles wat jij vertelt kan en gaat tegen je gebruikt worden. Narcisten misbruiken en manipuleren alle informatie die jij ze geeft. Geef ze die macht niet! Houd het liefst alles voor jezelf. Deel als het echt niet anders kan, zo min mogelijk met de narcist in je leven. Het beste is om je narcistische ex partner volledig te blokkeren. Hij kan je dan niet meer lastigvallen via app, facebook en telefoon. Je kunt pas echt goed verder gaan met je leven als de narcist compleet verdwenen is. Go ‘no contact’!

Tot slot

Vanzelfsprekend is het makkelijker gezegd dan gedaan. Dit zijn de dingen die je NIET moet doen in omgaan met een narcist, maar het klinkt zo makkelijk. Nou dat is echt niet eenvoudig en daarom wensen wij jullie heel veel kracht toe, echter geef NIET op en zet door. Lees meer informatie over de kenmerken van een narcist, om jezelf en anderen, sterker te maken. Vecht voor een leven zonder de narcist. Daar wil jij toch ook van af?

 

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl