Wonen 2023Wonen 2023

Hoe discussieert een narcist?

Waarom discussie met een narcist?

Het lijkt wel alsof je vrijwel continu discussie hebt met de narcist in je leven. Over ieder klein dingetje is er gedoe en jij krijgt altijd commentaar over alles wat je doet. Je probeert met rustig praten om er met de narcist uit te komen, maar je komt er niet uit! Nooit. Hoe komt dat nu? Wat kun je hiertegen doen? Hoe verweer je je ertegen? Het kost je energie, je wordt er doodmoe van. In het begin van je relatie is het niet zo erg, naarmate je relatie langer duurt en de narcist meer kennis en informatie heeft weten te vergaren, gebruikt hij dit tegen je. De narcist gebruikt je eigen woorden tegen je en hij speelt in op je gevoel.

Verwarren

Het doel van de discussie is verwarren. Je weet niet meer zeker wat je wel of niet gezegd hebt. Ben ik nou gek? Denk je dan wel eens. Ik weet het toch zeker, maar toch ga je aan jezelf twijfelen, je wordt er onzeker van. Een narcist heeft als doel jou te verwarren en onzeker te maken. Als jij A zegt, zegt de narcist B. Als weet waar je op moet letten, kom je erachter dat er in de argumenten heel wat een tegenstrijdigheden zitten. Die tegenstrijdigheden kun je gebruiken om er iets tegen te doen.

Wat kun je ertegen doen?

Als je narcistische partner confronteert of kritiek wil geven, houd dan voor jezelf goed in de gaten wat je hiermee wil bereiken. De narcist zit vol met tegenstrijdigheden. Hij zal kritiek op zichzelf vermijden. Zorg dat je bij het onderwerp van kritiek blijft, want hij zal namelijk van het ene onderwerp naar het andere schieten. De narcist is een meester in verwarren en ontwijkt je kritiek. Het gesprek , richt zich nu van hem tot jou, met een wending tot gevolg. JIJ krijgt namelijk nu de kritiek! Onthoud goed dat de narcist nooit fout is. Lees ook Hoe herken je een narcist? Hij geeft jou het gevoel fout te zijn en hij is goed! Keer terug naar de oorspronkelijke vraag en geef rustig aan dat je nog geen antwoord hebt gekregen en blijf de vraag herhalen.

Laat je niet verleiden tot discussie!

Schiet niet in de verdediging, dat is wat de narcist wil. Zodra je dit doet, zal hij meer onderwerpen blijven aanhalen om jou te raken. Hij gooit een rookgordijn op en jij bent hier gevoelig voor. Blijf uit die discussie! Je wint namelijk nooit, van dit narcistisch gedrag, ook niet als jezelf gelijk hebt. Ben hier bewust van, want de narcist zal nooit zijn ongelijk toegeven. Je zit namelijk in misbruik door narcisme! Het boek hieronder gaat over Sam Vaknin, hij is zelf een narcist en komt er openlijk voor uit. Door jezelf meer in te lezen, over hoe een narcist denkt en handelt, kun je hem beter leren begrijpen. Het gaat namelijk om wat de narcist doet, niet wat hij zegt! Zijn woorden zijn leeg.

Er is geen grijs gebied, alleen maar zwart en wit denken. Er is alleen goed en fout(splitting). Ben je tegen de narcist, dan ben je fout. De narcist is negatief in zijn bewoordingen over anderen. Bedenk goed……

Een narcist heeft altijd het laatste woord!

Lees je in en maak jezelf slimmer. Reageer bijna niet op de narcist, als je daar de mogelijkheid toe hebt. Probeer je in te houden, ga vooral niet emotioneel reageren, hoe moeilijk dat ook voor je is. Voor meer tips in hoe hiermee om te gaan lees dan de blog: omgang met een narcist, wat je wel moet doen  Het antwoord op de vraag: Hoe discussieert een narcist? Hij discussieert om jou uit balans te brengen, te verwarren en pijn te doen. Hij wil aandacht en de macht en controle over jou!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl