Silence

Radiostilte!

Radiostilte!

Radiostilte is een “silent treatment” een vorm van emotionele mishandeling, uitgevoerd door iemand met narcistische neigingen. Een stiltebehandeling met consequenties!De narcist kan van het een op andere moment een ‘silence treatment’ of radiostilte geven. Dat gebeurt toch wel vaker zul je denken. Ja maar, dit is geen normaal gedrag. Een ‘silent treatment’ na een scheiding of tijdens jullie relatie, kan verschillende redenen hebben. Ook narcistische ouders kunnen een stiltebehandeling geven naar hun kinderen, maar met welke rden en waarom negeert een narcist iemand? Welke motieven heeft zij?

5 redenen waarom!

Een narcist doet niets zonder reden, ook een radiostilte niet. Zie hier zijn redenen waarom:

 1. De narcist is boos en wil je straffen!
 2. Ook wil de narcist je pijn doen! en
 3. Wil hij, als narcist de volledige controle over jou!
 4. Een narcist bereidt een plan voor!
 5. De narcist wil je laten twijfelen en schuldig laten voelen!

Boos

Je hebt een fikse ruzie, waarbij de emoties hoog oplopen. De narcist haalt het bloed onder je nagels vandaan en geeft je overal de schuld van. Je kunt het met geen mogelijkheid uitpraten, want jij bent de schuldige. De narcist treft geen blaam, NOOIT. Na deze fikse ruzie, waarin je mogelijk geslagen en gedenigreerd wordt, laat hij je voelen dat JIJ niets waard bent. Je moet geluk hebben met hem als partner, of ouder, of broer. De narcist is boos en wil je terug pakken. Hij geeft je de “silence treatment” ofwel er is radiostilte! Hij laat je aan jezelf twijfelen, want jij bent de schuldige. Ga maar terug om je excuses aan te bieden, want de narcist zal dit NOOIT doen!

Wil je er over praten, wat normaal is, dan zal de narcist eromheen draaien en een heel scala aan onderwerpen erbij halen, waarbij de laatste confrontatie wordt genegeerd. Er wordt een rookgordijn opgeworpen. De aandacht dwaalt af van dit onderwerp en uiteindelijk gaat het weer om wat jij gedaan hebt en niet wat hij gedaan heeft. Hij zal je blijven negeren, totdat jij weer toenadering zoekt. Je doet dan wat de narcist wil en hij heeft zijn zin. De enige die kan toegeven ben jij! Dat is jouw straf.


Find a sponsor for your web site. Get paid for your great content. shareasale.com.

Pijn

Door een radiostilte te geven, doet de narcist je pijn. Emotionele pijn. Je bent verward, door deze passief agressieve manier om jou emotioneel te misbruiken. Je vraagt jezelf af wat er is gebeurt. Wat is je eigen aandeel geweest. Hoe is deze “silent treatment” nu ontstaan. Je speelt het filmpje terug in je hoofd. Wat is er gezegd en wat heb jezelf gezegd. Wat heeft hij gezegd. Is dit mijn fout? Wat maakt het uit. Je bent verdrietig! Je bent in pijn en je voelt je alleen en in de steek gelaten. Hoe lang is de narcist stil? Alleen vandaag, morgen ook nog? de hele week?

Soms gaat een narcist gewoon weg. Een week weg uit huis. Ondertussen maak je je zorgen om hem. Hij is toch de man, waarmee je een relatie hebt. Je bent verdrietig en voelt je hulpeloos. Je weet niet meer wat je moet doen. Hoe kun je het beter doen voor hem, zodat dit niet meer gebeurt? Deze pijn wil je niet meer voelen. Je gaat beter je best doen! Daarom ben je blij als de narcist weer communiceert. Of ben je blij als hij weer terug komt na een week afwezigheid. Alles is weer terug naar normaal, maar er wordt niet meer gesproken over het incident, na de “silent treatment” de pijn probeer je te vergeten.

 Controle

Een andere reden waarom de narcist je negeert en stil blijft, is omdat de narcist de controle wil over jou. Jij bent zijn slachtoffer en hij is de dominante dader. Je moet monddood gemaakt worden, want hij, de narcist, heeft het voor het zeggen. Jij hebt niets te zeggen. Je wordt compleet genegeerd. Hij gaat door met wat hij aan het doen is en hij laat je zitten met waar jij mee zit. Hij heeft de controle en hierdoor praat je zelf niet meer tegen de narcist terug, want het heeft toch geen zin. Je weet dat hij niets terug zegt.

Je wordt verward. Als je eindelijk een grens durft te stellen aan de narcist krijg je weer een stiltebehandeling. Je wordt weer op je plaats gezet. De narcist is de baas. Jij niet. Je gaat hierdoor beter je best doen, omdat je niet weet wat je hebt gedaan. De narcist wil onder zijn verantwoordelijkheid komen, het conflict vermijden. Er komt geen compromis. Jij moet toegeven. De narcist geeft niet toe. Op het moment dat je weer toenadering zoekt en sorry zegt, doe je wat de narcist van je wil. Hij heeft de controle. Hij is de machtige, hij is de baas en hij heeft alles onder controle. Ook jouw leven!

Plan

master of puppets
Master of pupets

Omdat de narcist ook wel eens tijd nodig heeft, ondanks al zijn verveling, zal hij je wel eens een stiltebehandeling geven om een gemeen plan te smeden. Hij denkt voortdurend na om jou te pijnigen, of dwars te liggen en te pesten. De frustratie die je krijgt geeft de narcist genot. Hij geniet van jouw pijn. Daarom verzint de narcist een plan. Niet alleen om plezier te halen uit jouw pijn, maar ook om je afhankelijk te maken van hem. Zo is hij nog nuttig, maar ook jij bent nuttig voor hem. Jij moet hem dienen. Hij is de baas. Sadisme voert de boventoon.

Wat zal een narcist allemaal kunnen verzinnen, van alles. Normale mensen verzinnen het niet, omdat normale mensen een moreel hebben en narcisten niet. Om die redenen is het keer op keer een verassing wat de narcist uit de grote toverdoos haalt. Pas op, dit zijn de meest extreme plannen om je financieel leeg kunnen trekken, totdat je je baan kwijt raakt of je huis en zelfs je vrienden. Ook valse aangiften om je je kinderen te laten ontnemen, komen geregeld voor. Ieder plan is goed genoeg om jou een slecht gevoel te geven of bewust kapot te maken. Op deze manier kunnen de narcisten op een sadistische manier genieten, om te bezien of het plan heeft gewerkt.

Schuldgevoel

Door deze stiltebehandeling, kan een narcist proberen je terug te halen. Je voelt je schuldig en omdat je je schuldig voelt wil je terug om het goed te maken. Dit heet “hoovering” het is een manier om je terug de relatie in te kunnen zuigen. Je gaat twijfelen aan je eigen aandeel, omdat je verward bent. Je denkt, dat het toch niet volledig zijn aandeel zal zijn. Hij zal dit toch niet bewust doen? Je probeert het goed te maken door toe te geven en zegt sorry. Ook al geeft hij nooit zijn fouten toe. Je wil het nog een keer proberen.

Als je aan jezelf twijfelt, en last hebt van een schuldgevoel, dan zul je waarschijnlijk als eerste reageren naar de narcist toe. Jij zoekt verzoening. Op dit moment doe je exact wat hij wil. Voordat je het weet, lig je weer aan zijn voeten. Precies daar, waar hij je wil hebben. De narcist wint! Jij voelt je schuldig en hij voelt zich machtig.


WooCommerce

Denk je, na deze radiostilte, nog steeds dat de narcist om je gegeven heeft? Ik wil graag jullie mening horen. Jullie zijn vrij om een reactie te plaatsen onderaan de pagina.

Samengevat

Wat laat de narcist zien. Twee gezichten. De narcist kan je tegenkomen in de wandelgangen van school en heel opgewekt hoi zeggen tegen de persoon die naast je loopt. Dit doet ze zodanig dat het 100% gericht is op die persoon, jou totaal negerend. Alsof je lucht bent. Overdreven vrolijk, zoals het in jullie huwelijk nooit is geweest In het huwelijk kreeg je het gevoel niet goed genoeg te zijn. Nu al helemaal niet. Wat voorheen subtiel ging, gaat nu niet subtiel meer, maar heel opzichtig. Bijna overdreven. Jij ziet het, maar andere mensen niet. zo goed word er gemanipuleerd.

Jij weet dat je genegeerd wordt. Het is denigrerend en het doet pijn. Soms denk je dat jezelf de controle niet hebt en dat de macht bij de narcist ligt. Je voelt je schuldig! je gaat harder je best doen en proberen je relatie te verbeteren. Nu je deze blog leest, kom je erachter dat het niet aan jou ligt. Het is bewust gedrag wat jou word aangedaan en het is niet normaal. Het is niet jouw fout!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Beide gebruiken radiostilte! Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!


Hoe kun je winnen van een narcist?
Hoe kun je winnen van een narcist?

Winnen van een Narcist Toen we een aantal jaren geleden te maken kregen met narcistisch misbruik, wisten we niet hoe we hiermee om moesten gaan. We zijn ons gaan verdiepen in wat nu na…

17 reacties op “Radiostilte!”

 1. ik had eerder een vriendschap met een N
  ik verbleef met hem op zijn boot. Hij zette me van boord af zonder enige reden, hij koos voor zich zelf was alles wat hij er over kwijt was. Na een paar weken nam hij kontakt op via fb messenger een simpele Hoe gaat het deed me hem een tweede kans gunnen. We waren de maand december bijna elke dag samen en hadden echt een goede tijd.We waren zelf intiemer en hadden sex iets wat we niet hadden in de tijd dat ik op mijn boot verbleef
  Na de crematie van zijn tante waar ik niet bij mocht zijn, zat hij behoorlijk met zichzelf in de knoop en wilde Afstand van mij. hij verbrak alle kontakt en moest niet meer op hem rekenen
  ik heb hem twee keer kort aan de lijn gehad, eerste keer via mijn nummer, de tweede keer via een onbekend nummer voor hem. Hij scheen zich al veel beter te voelen, maar had duidelijk geen intresse in mij. Ik kan het maar niet plaatsen dat we met oud&nieuw nog vol in de (liefde) stonden en dat een week later daar helemaal niks meer van over was

 2. Op dit moment radiostilt. Probeert de schuld in mijn schoenen te schuiven terwijl hij de aanleiding was. Negeer hem compleet maar lijkt hem niks te doen. Gun hem geen ene blik terug! Ben ten einde raad!!!

 3. Net voor kerst kreeg ik een stilte behandeling.
  Toen hij iets liet horen was het alleen dat hij onderdak had geregeld en ik tijd krijg om uit zijn huis te gaan. Ben in die zelfde week nog vertrokken met de nodige spullen . Dat had hij niet verwacht dus had hij een andere slot op gezet. Week erop verhuizers gehuurd om mijn spullen mee te nemen. Hij deed de deur open voor mij om in te pakken. Nog blijft hij zeggen dat ik zelf weg ben gegaan en ook heel snel. Denk dat hij dit helemaal niet had verwacht. En mij nu aan het straffen is omdat ik weg ben gegaan. Wij hebben een dochter samen dus hij kan zijn straf plannetjes makkelijk uitvoeren.

 4. Goed geschreven!
  Duidelijk en helder.
  Echter krijg de indruk dat je het schreef met een narcistische partner voor ogen.
  Er zijn echter heel veel narcisten waarbij je door de omstandigheden geen keus hebt.
  Ik bedoel daarmee een narcistische ouder of kind.
  De ene had ik, de tweede heb ik.
  Hoe ga je daar mee om?

  1. Ik maak hetzelfde mee. Is niet de eerste keer en je blijft een schim van jezelf. Ik heb volledig afstand genomen. Het gaat van kwaad naar erger en ik heb nu besloten om mezelf hiertegen te beschermen. Wij werden constant gebruikt en nooit bedankt. Ze projecteert alles wat ze is naar mij toe. Ben ik het niet dan is het naar anderen. Het moet gewoon stoppen. Het doet pijn maar je mag jezelf ook niet vergeten.

 5. Ik moet aan mezelf denken!…

  Ik heb al meerdere malen meegemaakt dat hij me een stiltebrhandeling geeft wanneer iets niet gebeurd zoals hij wilt of wanneer iets plotseling wijzigd. Als is het bijv een andere afslag dan normaal in het verkeer.
  Ik heb al vaker gedacht dat hij misschien pdd NOS heeft of toch een beetje autist gedrag doordat alles altijd via dezelfde volgorde gaat standaard patroon.
  Nu is het zo dat we om iets kleins een soort ruzie krijgen. Het gaat echt nergens over nu is het zo dat ik toch wel boos er over was en heb toen ook duidelijk mijn grens aangegeven dat ik me niet continue laat gebruiken (hij kan me heel lang negeren me sms’jes negeren etc. Maar toch zodra het contact goed is is hij heel afhankelijk van mij!)
  Nu is het zo dat ik van de week wakker werd met aangezichtsverlamming van Bell toch wel heftig je word wakker en de helft van je gezicht is verlamd. Ik had gesmst ben zelfs aan ze deur gegaan en gezegd heb je dan echt zoveel scheit aan mij terwijl ik alles voor hem doe. Ookal komt het me soms niet uit me laatste euro zou ik afstaan aan hem. Dit heeft me echt laten zien dat deze jongen gewoon echt scheit heeft aan mij. Want een normaal mens zou medeleven tonen en denken wat erg je helpen steunen etc. Zodra er andersom iets is ookal hebben we soort van ruzie zou mijn deur altijd open staan. Maar omdat k dit al heel vaak heb meegemaakt zo stilltebehabdeljng moet k echt sterker worden en ook mijzelf afvragen is dit het allemaal waard? Want op 1 of andere manier zodra hij weer contact zoekt ben ik gelijk verkocht terwijl ik nu echt aan mezelf moet denken. En eigenlijk ben k me er ook wel bewust van dat hij dit niet expres doet hij heeft gewoon een stoornis denk ik….

  1. Hoi inge
   Ik heb hetzelfde meegemaakt, en ben ook elke keer weer verkocht als hij appt of belt
   Probeer ook los te komen, na 5jaar, maar dat valt niet mee, de stilte behandelingen zijn vreselijk, daar wen je nooit aan, je komt er achter, als je niet bij hem bent, hij relaties met anderen aan knoopt, zijn telefoon is heilig, daar mag je nog niet naar wijzen, vol geheimen qua vrouwen, hij heeft er een dubbele code op, financieel heeft hij in 5jaar bijna 12.000 euro van mij afhandig gemaakt, door slimme truckjes en leugens waar ik later ben achter gekomen, hij heeft me 3keer ten huwelijk gevraagd, hetzelfde deed hij op de tweede dag, bij een vrouwtje waar hij iets mee had, gelijktijdig toen wij samen waren, hij heeft geld weggehaald bij zijn zus en zijn moeder, heeft spullen verkocht uit chalets waar hij woonde, spullen van de eigenaars van de chalets, nooit geweten, later pas achter gekomen, tegen vrouwen vertellen, ik ken geen marjon, en we hoorde al 5jaar bij elkaar, en ga zo maar verder, ik wilde dit even aan je kwijt inge, een heel verdrietige vrouw
   Groetjes Marjon

   1. 27 jaar met zo,n man geleefd , een dochter met deze stoornis en een zoon die het in mildere mate heeft , maar door deze 2 personen in de drugs beland is , ondertussen is mijn man er na 27 jaar gescheld ,vernedering, negeren( er alles voor gedaan ) er tussen uitgegaan met een ander, net nieuwe hypotheek getekend voor een ander huis , 3 weken later zij hij ik doe niet meer, trekt vervolgens de deur achter zich dicht en liet mij overal mee zitten , de kinderen jong volwassen zelfde problemen kon ik niet meer aan , 100 % afgekeurd , bij hem neer gezet , nu heb ik alles veroorzaakt ( hij heeft 0,0 in de relatie geïnvesteerd). Altijd éénzijdig geweest, nu kapot ,gesloopt ,loop bij de psygoloog om hun stoornis , en je word door je complete gezin genegeerd. Ik weet niet of ik zo sterk ben om dit allemaal achter me te laten , ik ben helemaal verscheurd omdat ik wel wist hoe een gezin er uit hoort te zien !!!! Af en toe is er contact ik leer grenzen te stellen weer , maar als ze die niet bevallen krijg je de stilte behandeling , ook als je narcisme uitlegt , en als je ze op verantwoordelijk gedrag wijst , daar willen ze niks van weten !!!
    Een intens verdrietige Moeder !!!😢

   2. Bizar marjon ikzelf heb het optijd doorzien zij de was al bezig met bizarre plannen. 1 tip verbreek Alle contacten voor altijd ff een. Leuke grap als ik een narcis wil ga ik wel naar de bloemnwinkel.
    Hoop dat je er wat aan heb.

 6. Vreselijk wat een leed door narcisme veroorzaakt.
  De mijne ( nex ) heeft mijn 3 kinderen ontvoerd, voorgelogen, tegen me opgezet. Al 3 jaar zie ik ze niet meer.
  De stilte behandelingen, gaslighten, hooveren en de flying monkeys…zooo bekend.
  Mensen, advies. Ga weg, ren weg. Heel jezelf. Kijk ook eens op de site van het verdwenen zelf. Hou van jezelf !!

 7. ik zit er ook middenin, wil eruit maar hij chanteert me. Hij weet iets van iemand die mij zeer dierbaar is en zodoende heeft hij controle over mij. Maar ik walg nu van hem en van de relatie. Ik heb uiteindelijk hulp gezocht en ga over tot actie. Ik weet dat hij een andere relatie aan het opbouwen is. En plannen aan het maken hoe hij mij zo makkelijk mogelijk en met voordeel voor hem kan lozen. Ik zie hem haar paaien en paaien. Zij is echter nog niet zo ver. Zij heeft een goed leven en wil dat kennelijk nog niet opgeven voor hem. Hij heeft ook niets te bieden. Zij is dus echt veel slimmer dan ik. En al geeft ze zich misschien uiteindelijk wel over en wordt het een relatie. Dan vind ik dat vreselijk voor haar. Maar anderzijds ben ik er van overtuigd dat zij het nooit zover zal laten komen als ik. Zij zal beginnen met grenzen stellen. Dat heb ik in mijn tot over de oren verliefdheid dus verzuimd te doen. En nu zit ik dan al 16 jaar met de ellende. Wat het nog erger maakt, ik ben de hele dag eigenlijk alleen maar bezig met die rottige relatie. Ik wil weer ruimte in mijn leven voor nuttige en aangename dingen. Hij moet mijn leven uit. Actie!! Nu.

 8. Jacqueline Heuvel

  Ik heb dit ook mee gemaakt ik snapte er niks van .ik heb een relatie gehad van 6 jaar en voor die 6 jaar 2 jaar contact wAartikel in die mijn bewerkt heeft met leugens dat bleek later .ik heb ook gezien dat zin zoon de stilte behandeling kreeg.ook dat snapte ik niet maar dacht dat hij autistische was.toen hij november vorig jaar na 3 dagen bij mijn slapen en opnieuw verkering vroeg.paar dagen later opeens in Enkhuizen zat .wat later bleek ook al een huis had gekocht om daar met zijn nieuwe slachtoffer te wonen .ik ben in die jaar erg achteruit gegaan .ik werd ziek kreeg paniek aanvallen werd bang in het verkeer .ik wist niks van narsischme af .hij stuurde een mail kort maar krachtig ik ben een narsicht. Ik ben gaan spiten in zijn verleden .kwam er achter dat hij de moeder van zijn zoon in een inrichting heeft gewerkt .en van haar centen geprofiteerd .zijn 2 vrouw heeft hem betrapt met vrouw 3 .zijn 2 vrouw heb ik gesproken ook zei liet het woord narsicht vallen. En toen ging ik lezen pfff hij was een stille narsicht alles wat daar stond had ik meegemaakt .ik was vrouw 4 maar vrouw 3 was nog zo afhankelijk van hem die heeft hij er bij gehouden dat wist ik natuurlijk niet .ik heb haar dochter gesproken zij houd hem verantwoordlijk voor haar dood .na haar dood heeft hij haar nog bestolen ook een boedha beeld de dochter beschreef hem .ik werd niet goed pfff die had ik gekregen een maand na haar overlijden.hij heeft me financiël uitgekleed terwijl hij alles heeft een huis geërfd is afbetaald een auto een boot nog een koophuis. Ik heb maar klein inkomen huur huis

 9. Beste Sarah begrijp ik nou goed dat jezelf de stilte behandeling toepast, om hem te laten weten of voelen dat iets niet jouw, maar zijn schuld is? en je hem daarom compleet negeert, en geen blik waardig gunt? maar je het niet kan verkroppen (ten einde raad bent) dat het hem niks doet?

  Zoals je het formuleert komt het op mij over dat hij eindelijk wakker is geworden, en afstand van je heeft genomen, en hij nu aan het herstellen is van narcistisch misbruik,.

  En je niet had verwacht dat hij echt zou vertrekken, maar nu (dus te laat) beseft dat je hem echt kwijt bent, (hebt weggejaagd) en je dit niet meer goed kan maken.

  Het is toch vreemd om iemand die de stilte behandeling toepast, compleet te negeren?

 10. Het enige wat je kan doen is de controle terug overnemen van jouw leven. Lees bovenstaande artikel nogmaal en ga ermee aan de slag.

Fijn dat u een reactie achterlaat, u kunt hiermee ook anderen helpen!

%d bloggers liken dit: