Wonen 2023Wonen 2023

Radiostilte!

Radiostilte is een “silent treatment” een vorm van emotionele mishandeling, uitgevoerd door iemand met narcistische neigingen. Een stiltebehandeling met consequenties!

De narcist kan van het een op andere moment een ‘silence treatment’ of radiostilte geven. Dat gebeurt toch wel vaker zul je denken. Ja maar, dit is geen normaal gedrag. Een ‘silent treatment’ na een scheiding of tijdens jullie relatie, kan verschillende redenen hebben. Ook narcistische ouders kunnen een stiltebehandeling geven naar hun kinderen, maar met welke reden en waarom negeert een narcist iemand? Welke motieven heeft zij?

5 redenen waarom!

Een narcist doet niets zonder reden, ook een radiostilte niet. Zie hier zijn redenen waarom:

  1. De narcist is boos en wil je straffen!

  2. Ook wil de narcist je pijn doen! en

  3. Wil hij, als narcist de volledige controle over jou!

  4. Een narcist bereidt een plan voor!

  5. De narcist wil je laten twijfelen en schuldig laten voelen.

Boos

 Je hebt een fikse ruzie, waarbij de emoties hoog oplopen. De narcist haalt het bloed onder je nagels vandaan en geeft je overal de schuld van. Je kunt het met geen mogelijkheid uitpraten, want jij bent de schuldige. De narcist treft geen blaam, NOOIT. Na deze fikse ruzie, waarin je mogelijk geslagen en gedenigreerd wordt, laat hij je voelen dat JIJ niets waard bent. Je moet geluk hebben met hem als partner, of ouder, of broer. De narcist is boos en wil je terugpakken. Hij geeft je de “silence treatment” ofwel er is radiostilte! Hij laat je aan jezelf twijfelen, want jij bent de schuldige. Ga maar terug om je excuses aan te bieden, want de narcist zal dit NOOIT doen!

Wil je er over praten, wat normaal is, dan zal de narcist eromheen draaien en een heel scala aan onderwerpen erbij halen, waarbij de laatste confrontatie wordt genegeerd. Er wordt een rookgordijn opgeworpen. De aandacht dwaalt af van dit onderwerp en uiteindelijk gaat het weer om wat jij gedaan hebt en niet wat hij gedaan heeft. Hij zal je blijven negeren, totdat jij weer toenadering zoekt. Je doet dan wat de narcist wil en hij heeft zijn zin. De enige die kan toegeven ben jij! Dat is jouw straf.

Pijn

Door een radiostilte te geven, doet de narcist je pijn. Emotionele pijn. Je bent verward, door deze passief agressieve manier om jou emotioneel te misbruiken. Je vraagt jezelf af wat er is gebeurt. Wat is je eigen aandeel geweest. Hoe is deze “silent treatment” nu ontstaan. Je speelt het filmpje terug in je hoofd. Wat is er gezegd en wat heb jezelf gezegd. Wat heeft hij gezegd. Is dit mijn fout? Wat maakt het uit. Je bent verdrietig! Je bent in pijn en je voelt je alleen en in de steek gelaten. Hoe lang is de narcist stil? Alleen vandaag, morgen ook nog? de hele week?

Soms gaat een narcist gewoon weg. Een week weg uit huis. Ondertussen maak je je zorgen om hem. Hij is toch de man, waarmee je een relatie hebt. Je bent verdrietig en voelt je hulpeloos. Je weet niet meer wat je moet doen. Hoe kun je het beter doen voor hem, zodat dit niet meer gebeurt? Deze pijn wil je niet meer voelen. Je gaat beter je best doen! Daarom ben je blij als de narcist weer communiceert. Of ben je blij als hij weer terug komt na een week afwezigheid. Alles is weer terug naar normaal, maar er wordt niet meer gesproken over het incident, na de “silent treatment” , de pijn probeer je te vergeten.

Controle

Een andere reden waarom de narcist je negeert en stil blijft, is omdat de narcist de controle wil over jou. Jij bent zijn slachtoffer en hij is de dominante dader. Je moet monddood gemaakt worden, want hij, de narcist, heeft het voor het zeggen. Jij hebt niets te zeggen. Je wordt compleet genegeerd. Hij gaat door met wat hij aan het doen is en hij laat je zitten met waar jij mee zit. Hij heeft de controle en hierdoor praat je zelf niet meer tegen de narcist terug, want het heeft toch geen zin. Je weet dat hij niets terug zegt.

Je wordt verward. Als je eindelijk een grens durft te stellen aan de narcist krijg je weer een stiltebehandeling. Je wordt weer op je plaats gezet. De narcist is de baas. Jij niet. Je gaat hierdoor beter je best doen, omdat je niet weet wat je hebt gedaan. De narcist wil onder zijn verantwoordelijkheid komen, het conflict vermijden. Er komt geen compromis. Jij moet toegeven. De narcist geeft niet toe. Op het moment dat je weer toenadering zoekt en sorry zegt, doe je wat de narcist van je wil. Hij heeft de controle. Hij is de machtige, hij is de baas en hij heeft alles onder controle. Ook jouw leven!

Plan

Omdat de narcist ook wel eens tijd nodig heeft, ondanks al zijn verveling, zal hij je wel eens een stiltebehandeling geven om een gemeen plan te smeden. Hij denkt voortdurend na om jou te pijnigen, of dwars te liggen en te pesten. De frustratie die je krijgt geeft de narcist genot. Hij geniet van jouw pijn. Daarom verzint de narcist een plan. Niet alleen om plezier te halen uit jouw pijn, maar ook om je afhankelijk te maken van hem. Zo is hij nog nuttig, maar ook jij bent nuttig voor hem. Jij moet hem dienen. Hij is de baas. Sadisme voert de boventoon.

Wat zal een narcist allemaal kunnen verzinnen, van alles. Normale mensen verzinnen het niet, omdat normale mensen een moreel hebben en narcisten niet. Om die redenen is het keer op keer een verassing wat de narcist uit de grote toverdoos haalt. Pas op, dit zijn de meest extreme plannen om je financieel leeg kunnen trekken, totdat je je baan kwijt raakt of je huis en zelfs je vrienden. Ook valse aangiften om je je kinderen te laten ontnemen, komen geregeld voor. Ieder plan is goed genoeg om jou een slecht gevoel te geven of bewust kapot te maken. Op deze manier kunnen de narcisten op een sadistische manier genieten, om te bezien of het plan heeft gewerkt.

Schuldgevoel

Door deze stiltebehandeling, kan een narcist proberen je terug te halen. Je voelt je schuldig en omdat je je schuldig voelt wil je terug om het goed te maken. Dit heet “hoovering” het is een manier om je terug de relatie in te kunnen zuigen. Je gaat twijfelen aan je eigen aandeel, omdat je verward bent. Je denkt, dat het toch niet volledig zijn aandeel zal zijn. Hij zal dit toch niet bewust doen? Je probeert het goed te maken door toe te geven en zegt sorry. Ook al geeft hij nooit zijn fouten toe. Je wil het nog een keer proberen.

Als je aan jezelf twijfelt, en last hebt van een schuldgevoel, dan zul je waarschijnlijk als eerste reageren naar de narcist toe. Jij zoekt verzoening. Op dit moment doe je exact wat hij wil. Voordat je het weet, lig je weer aan zijn voeten. Precies daar, waar hij je wil hebben. De narcist wint! Jij voelt je schuldig en hij voelt zich machtig. 

Denk je, na deze radiostilte, nog steeds dat de narcist om je gegeven heeft? Ik wil graag jullie mening horen. Jullie zijn vrij om een reactie te plaatsen onderaan de pagina.

DierDier

Samengevat

Wat laat de narcist zien. Twee gezichten. De narcist kun je tegenkomen in de wandelgangen van school en heel opgewekt hoi zeggen tegen de persoon die naast je loopt. Dit doet hij zodanig dat het 100% gericht is op die persoon, jou totaal negerend. Alsof je lucht bent. Overdreven vrolijk, zoals het in jullie huwelijk nooit is geweest. In het huwelijk kreeg je het gevoel niet goed genoeg te zijn, nu al helemaal niet. Wat voorheen subtiel ging, gaat nu niet subtiel meer, maar heel opzichtig, bijna overdreven. Jij ziet het, maar andere mensen niet. Zo goed word er gemanipuleerd.

Jij weet dat je genegeerd wordt. Het is denigrerend en het doet pijn. Soms denk je dat jezelf de controle niet hebt en dat de macht bij de narcist ligt. Je voelt je schuldig! Je gaat harder je best doen en proberen je relatie te verbeteren. Nu je deze blog leest, kom je erachter dat het niet aan jou ligt. Het is bewust gedrag wat jou wordt aangedaan en het is niet normaal. Het is niet jou fout!

Wat vond jij van ons artikel over radiostilte ? Laat je een reactie achter aan de onderzijde van deze blog, wellicht help je hier andere slachtoffers mee!

GezondheidGezondheid

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl