Wonen 2023Wonen 2023

Human doing vs human being, wanneer alleen wat je doet belangrijk is!

Ben je er al achter gekomen dat je partner, of ouder een narcist is? Denk jij als kind vaak dat je vader of moeder alleen maar kijkt naar wat je doet? Klaagt je partner altijd over het huishouden en dat je niet genoeg doet, of niet doet wat hij van jou verlangt?

Mag jij je gevoelens überhaupt tonen? Weet je wie je bent en kun jij jezelf zijn?

Is je antwoord hierop nee, dan heb je maken met een narcist.

Je kunt niet jezelf zijn en je gevoelens tonen wordt niet gewaardeerd.

Wat doe jij voor de narcist? (Human doing)

Human doing vs human being gaat over wat de narcist belangrijk vindt bij jou als partner of als kind. Het enige wat een narcistisch persoon belangrijk vindt is wat je doet. Wat doe jij voor hem (haar)? Het totaal niet van belang wie jij bent als persoon. Het gaat erom wat jij kunt betekenen voor de narcist, wat jij kunt doen waar hij iets aan heeft. Een narcist neemt alleen maar en geeft niets terug; Het is vrijwel altijd éénrichtingsverkeer. 

Het is illusie om te denken dat een narcistisch persoon geïnteresseerd is in jou en wat jij denkt of voelt. Het gaat absoluut niet om jou maar om de narcist zelf. Hoe kun jij van nut zijn voor hem is waar het om draait. Het klinkt misschien gek maar jij bent uitgekozen als partner omdat je een stabiel en intelligent persoon bent die van grote waarde is. Haarfijn weet deze profiteur jou te vinden, hij voelt precies aan dat jij hem kan geven wat hij nodig heeft.

Zwart/wit

Het maakt niet uit of je 29 van de 30 taken hebt uitgevoerd die op het takenlijstje staan van de narcist. Jij denkt dat je keihard hebt gewerkt en hartstikke veel hebt gedaan in het huishouden. Je bent opgelucht dat je zoveel hebt kunnen doen en verwacht dat je narcistische partner nu wel blij is. Tot je verbazing wordt hij enorm boos dat je niet alle taakjes hebt gedaan. Waarom heb jij die ene taak niet gedaan? Voordat je er erg in hebt hebben jullie een grote discussie over die ene niet uitgevoerde taak. Je snapt er niets van, je hebt keihard je best gedaan en nog is het niet goed genoeg. Jij geeft aan dat je wel alle andere dingen gewoon hebt uitgevoerd op het lijstje maar dat maakt niets uit.

“Er wordt van een mug een olifant gemaakt.”

De narcist denkt zwart/wit. Hij verwacht dat je alles doet wat hij wil, dan pas is het goed. Zodra je niet precies de dingen hebt gerealiseerd zoals hij het wil en verwacht, is het fout. Er is geen grijs gebied. De narcist kijkt niet naar alle dingen die je wel hebt gedaan. Er wordt alleen de focus gelegd op wat je niet doet. Positiviteit bestaat niet in het woordenboek van de narcist, hij houdt van klagen en negativiteit.

De tijd van complimenten geven, de “love bombing” fase is duidelijk voorbij.

Wat zoekt de narcist dan in jou?

Jij bent er om zijn leven makkelijker te maken en om hem gezelschap te houden zodat hij niet alleen is. Daarvoor heeft hij het volgende nodig van jou:

Jouw kennis en oplossend vermogen

Jij dient er te zijn voor de narcist op elke mogelijke manier. De narcist is enorm onzeker maar toont dat nooit. Om deze zwakheden te verbergen heeft hij een partner nodig die al die lastige zaken kan overnemen. Jij hebt kennis van zaken over de normale dingen waar hij niets vanaf weet. Zeker bij complexere aangelegenheden heeft je narcistische partner jou nodig. Denk bijvoorbeeld aan belastingaangiftes doen en het regelen van verzekeringen. Het leven van een narcistische persoon is heel tegenstrijdig en zwaar.

Gezelschap

Weet dat de narcist jou heeft gepaaid en heeft verleid door je te overspoelen met complimenten. Dit is love bombing en de narcist weet dat deze vorm van manipulatie zeer effectief is. Een narcist investeert in het begin van jullie relatie door je op een voetstuk te zetten en mee te gaan in jouw interesses en hobby’s. Jij krijgt enorm veel aandacht en denkt dat het eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Helaas is dat ook zo, deze fase kan heel lang duren, maar heeft maar één doel: jou vastzetten in de relatie zodat jij er bent voor zijn gezelschap.

Opvoedcapaciteiten

Jij hebt de capaciteiten die hij mist zoals bijvoorbeeld opvoeden. Hebben jullie samen kinderen? Dan kan het eerste instantie niet zo erg opvallen dat de narcist eigenlijk totaal niet kan opvoeden. Grote kans dat hij zelf een belastende jeugd heeft gehad en daardoor ook geen normale opvoeding heeft gekregen. Jouw narcistische partner weet dan ook niet wat normaal is, het is hem nooit geleerd wat normale gezonde normen en waarden zijn. Jij bent dan van onschatbare waarde om jullie kinderen op te voeden. Waarschijnlijk laat hij het opvoeden dan aan jou over en trekt zich lekker terug wanneer het hem uitkomt, of wanneer het moeilijk wordt. Jij bent dan degene die vaak nee moet zeggen terwijl de narcist gewoon de makkelijkste weg kiest en ja zegt tegen de kinderen. (Jij bent dan altijd de ‘boeman’)

Narcistische voeding

De narcist heeft je nu zover dat je eigenlijk niet weg kunt, zeker na het krijgen van kinderen. De rol die hij heeft gespeeld gaat meer naar de achtergrond en jij ziet nu hoe je narcistische partner echt is. De complimenten zijn verdwenen en komt alleen maar commentaar op wat je niet doet. Het geklaag uit de mond van de narcist is immens, en gaat over de kleine dagelijkse dingetjes. 

Jij baalt van de vele discussies die er zijn met hem. Deze strijd voeren is een vorm van negatieve aandacht, voor hem! Het boeit de narcist niet wat jij vindt, wilt of denkt. Ruzie maken en jou op de kast krijgen is de manier om altijd aandacht en dus narcistische voeding te krijgen van jou!

Deze levensbehoefte; de narcistische voeding is ook de reden waarom de narcist bewust veel problemen creëert en zich prima thuisvoelt in de slachtofferrol, die hij daarna gewillig op zich neemt. Je relatie zal er niet beter op worden omdat een narcist verslaafd is aan deze negatieve aandacht. Zodra alles koek en ei is krijgt een narcistisch persoon nauwelijks aandacht, dus daarom zorgt hij ervoor dat het steeds slechter gaat met hem of jullie relatie.

Wat kan je kind betekenen voor de narcist?

Jij bent van groot belang voor de narcist om wat je doet voor hem, maar dat geldt ook voor je kind. Een kind voorziet ook in meerdere behoeftes. De narcistische ouder kan macht uitoefenen over het kind en hij kickt erop om ‘total control’ te hebben. Hij heeft nul empathie en is niet in staat om van zijn eigen partner en kinderen te houden. De ‘liefde’ die een kind krijgt is altijd voorwaardelijk. Hierbij moet je niet denken aan liefde die je van nature als ouder hebt voor je kind, maar aan een ouder die pas lief doet wanneer het kind zich goed gedraagt en uitvoert wat de narcist opdraagt. Kinderen zijn eigenlijk verder alleen maar een last voor de narcist, als zij niet als gereedschap kunnen worden ingezet.

De narcistische ouder, weet niet hoe hij moet opvoeden, kan niet tegen herrie, tegenspraak en ongehoorzaamheid. Kinderen van een narcistische ouder moeten altijd op hun tenen lopen en weten nooit waar ze aan toe zijn. Verwachtingen worden bewust veranderd maar nooit van te voren aangegeven. Een narcist wil een slaafs stil en rustig kind die het liefste veel taken kan uitvoeren. Dit kind zal het golden childof te wel het lievelingetje zijn van de narcist. Helaas pikt de narcistische ouder er ook één kind uit die (naast jou) overal de schuld van krijgt; het zwarte schaap oftewel ’scapegoat’. Jouw kind mag zijn mening niet geven of praten over zijn/haar eigen gevoelens. Je kind moet er zijn voor de narcist, ook emotioneel (parentificatie).

Human doing vs human being in het kort

Voor een narcist is één ding erg belangrijk:

Wat kun jij of je kind (of een ander) doen of betekenen voor de narcist? Jij bent een ‘human doing’. Daar draait het om. Wie jij bent (human being) en jouw gevoelens en gedachtens zijn niet belangrijk. Jij kunt dan eigenlijk niet jezelf zijn want dat is niet gewenst. Het enige wat de narcist van je verlangt is dat je meebeweegt in alles wat hij op dat moment wil. Met andere woorden; zegt de narcist a, dan moet jij ook a zeggen en uitvoeren. Zegt hij meteen daarna b, dan moet jij gewoon zonder gezeur volgen en ja (b) en amen zeggen.

Jij bent heel waardevol voor de narcist en bent uitgekozen om die dingen te doen die de narcist niet kan of wil doen. De narcist is lui en een meester in andere voor zijn karretje spannen. Anderen moeten zijn problemen oplossen.

Waarbij moet je dan aan denken, wat doe jij voor de narcist?

  • Je voert veel huishoudelijke taken uit.
  • Jij lost zijn problemen op.
  • Aandacht geven en dus narcistische voeding voor de narcist.
  • Geld verdienen, want hij heeft een gat in zijn hand
  • Je bent er voor hem, zodat de narcist niet alleen is.
  • Jij voedt de kinderen op, want hij kan het niet.
  • Het regelen van  allerlei zaken zoals verzekeringen doe jij.
  • Jij bent er om de schuld te krijgen van alles wat niet goed gaat.

Wat vind jij van de blog human doing vs human being? Heb jij zelf ook advies of tips? Laat dan onderaan de pagina, een reactie achter, je kunt hier andere slachtoffers mee helpen.

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! Vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Voor meer blogs, kijk op misbruikdoornarcisme.nl